zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5358080/
Autoři: J. M. Lukaszuk, P. E. Luebbers
Datum publikace: leden/březen 2017
Licence: Creative Commons Attribution‐NonCommercial‐NoDerivs License
Odkazy: budou odstraněny
Překlad: Google
Kontrola překladu: bude probíhat
díl: 2/2
Studie: Efekt doplňovaného D3 5000 IU u obézních, stav hydroxyvitamínu D (1/2)
Data byla analyzována pomocí vícerozměrné analýzy rozptylu 2×2 (skupina×čas) pomocí statistiky pasw (verze 18.0, 2009; SPSS Inc., Chicago, IL, USA). Byly provedeny samostatné jednorozměrné testy anova 1×2 pro jakékoli významné hlavní účinky multivariační analýzy rozptylu. Ekvivalence skupin na počátku byla stanovena nezávislými t ‐ testy. Záznamy o třídenním jídle (3-d potraviny) byly hodnoceny na rozdíly mezi sebou a v rámci skupin nezávislými t -testy a dvojic vzorkových t -testů. Významnost všech testů byla založena na hodnotě p <0,05.
Byl zde významný hlavní efekt pro skupinu (Wilkův Λ (6,56) = 0,727, p = 0,005, částečný η 2 = 0,273) a významný hlavní efekt času (Wilkův Λ (6,56) = 0,339, p <0,000 , částečné η 2 = 0,601). Kromě toho došlo k významné interakci skupiny × čas (Wilkova Λ (6,56) = 0,441, p <0,000, částečná η 2 = 0,559).
Následné jednorozměrné analýzy interakce odhalily, že denní suplementace D3 významně zvýšila hladiny 25(OH)D v experimentální skupině ve srovnání s hladinami ve skupině s placebem ( F (1,61) = 67,42, p <0,000, částečné η 2 = 0,525). To se zobrazuje na obrázku 1. U žádné z ostatních závislých proměnných nebyly žádné rozdíly; vše najdete v tabulce 2.
Hladiny 25 ‐ hydroxyvitaminu D v krevním séru před a po 8-týdenní suplementaci. D3 - doplněk; PL - placebo. Symbol horního indexu (†) znamená jiný než den 1 ( p <0,05).
Závislé proměnné před a po 8týdenní suplementaci ( X¯¯¯± SD)
Skupina | Den 1 | 60. den | |
---|---|---|---|
váha (kg) | D3 | 81,2 ± 16,1 | 81,4 ± 16,3 |
PL | 86,4 ± 17,3 | 87,2 ± 16,5 | |
BMI (kg m −2 ) | D3 | 30,3 ± 4,8 | 30,5 ± 5,0 |
PL | 31,8 ± 5,1 | 32,1 ± 5,0 | |
Tělesný tuk (%) | D3 | 37,8 ± 7,6 | 37,8 ± 7,3 |
PL | 40,7 ± 6,7 | 41,5 ± 5,5 | |
Tuková hmotnost (kg) | D3 | 31,5 ± 12,8 | 31,8 ± 12,6 |
PL | 35,7 ± 12,4 | 36,9 ± 11,6 | |
Hmotnost bez tuku (kg) | D3 | 49,3 ± 6,0 | 49,7 ± 6,0 |
PL | 50,7 ± 6,8 | 50,3 ± 5,7 | |
25(OH)D (ng ml -1 ) | D3 | 24,0 ± 9,7 | 43,6 ± 10,9 † |
PL | 23,6 ± 10,4 | 24,3 ± 8,8 |
† Liší se od 1. dne ( p <0,05).
D3 , doplněk; PL, placebo.
Na začátku nebo na konci studie nebyly mezi skupinami žádné rozdíly v příjmu potravy, ani mezi skupinami. Výsledky 3-d potravinářských deníků najdete v tabulce 3.
Výsledky třídenního záznamu o jídle před a po 8týdenní suplementaci ( X¯¯¯± SD)
Den 1 | Den 1 | 60. den | 60. den | |
---|---|---|---|---|
(Přívod pozn.překl.) | D3 ( n = 27) | PL ( n = 27) | D3 ( n = 27) | PL ( n = 30) |
kcal d -1 | 1764,90 ± 399,51 | 1750,26 ± 475,05 | 1706,26 ± 349,18 | 1599,15 ± 351,71 |
kcal kg -1 | 22,30 ± 6,04 | 21,27 ± 5,90 | 21,56 ± 5,29 | 19,00 ± 5,07 |
Vitamin D za den (IU) | 109,67 ± 66,98 | 92,41 ± 62,99 | 107,21 ± 82,64 | 105,57 ± 80,68 |
Vápník denně (mg) | 788,12 ± 324,09 | 745,06 ± 257,32 | 729,12 ± 272,47 | 730,35 ± 265,17 |
% Bílkovin za den | 17,78 ± 4,17 | 16,37 ± 3,38 | 17,48 ± 3,40 | 17,40 ± 2,99 |
% Sacharidů za den | 49,30 ± 9,61 | 51,74 ± 7,15 | 48,15 ± 9,16 | 49,20 ± 5,53 |
% Tuku za den | 33,89 ± 8,44 | 33,07 ± 6,25 | 34,78 ± 7,02 | 34,23 ± 6,83 |
Nezávislé t- testy a párové t- testy neukázaly žádný významný rozdíl mezi skupinami nebo v rámci skupin ( p > 0,05).
† Liší se od 1. dne ( p <0,05).
D3 , doplněk; PL, placebo.
Dodržování dohody ohledně braní doplňků bylo ověřeno na základě počtu tabletek, které zbyly po 56. dni, a průměrná úroveň shody při užívání doplňku vitaminu D nebo placeba byla 94,9% ± 5,68% a 96,2% ± 4,09%. Dva účastníci ve skupině s placebem nepřinesli zbývající pilulky pro započítání, a proto nebyli zahrnuti do výše zmíněné míry souladu.
Denní suplementace D3 v dávce 5000 IU po dobu 8 týdnů je schopna zvýšit hladinu 25(OH)D v séru na adekvátní hladinu u žen středního věku s nadváhou nebo obezitou. Pokud je nám známo, jedná se o první studii využívající denní dávkování 5000 ‐ IU doplňku D3 výhradně u této populace. Zjištění této studie se shodují s dalšími studiemi.
Byly provedeny další studie u jedinců s nadváhou nebo obezitou, které naznačují, že k dosažení odpovídající hladiny vitaminu D je nutné vyšší množství doplňkového vitaminu D. Harris a kol. doplňovali pre-diabetické afroamerické muže a ženy, kteří měli nadváhu nebo obezitu, dávkami 4000 IU d −1 D3. Na závěr 12-týdenní studie dosáhla léčebná skupina adekvátní 25(OH)D sérových hladin (~ 32,5 ng ml −1 ) ve srovnání se stále nedostatečnou kontrolní skupinou s placebem (~ 15,0 ng ml −1 )[26].
Podobné výsledky byly pozorovány Yiu et al. kteří podali 5000 IU d −1 po dobu 12 týdnů starším mužům a ženám s diabetem typu II se suboptimálním sérem 25(OH)D. Zatímco u skupiny s placebem nedošlo k žádné změně, skupina dostávající doplňkové D3 dosáhla odpovídající 25(OH)D úrovně od závěru studie je (58,6 ng ml -1 )[27].
Nakonec Wamberg et al. podávali 7000 IU obézním, ale jinak zjevně zdravým dospělým mužům a ženám ve středním věku po dobu 26 týdnů a byli úspěšní při zvyšování 25(OH)D na adekvátní hladinu v séru přibližně 44 ng ml −1[28].
Podobně jako Wamberg et al. , současné šetření zvýšilo sérové hladiny 25(OH)D na průměrně 43 ng ml −1 u zjevně zdravých žen ve středním věku, i když bylo provedeno s nižším doplňkovým množstvím pouze 5000 IU d −1 . Souhrnně se zdá, že tyto studie naznačují, že pro dospělé, kteří mají nadváhu a/nebo jsou obézní a mají suboptimální hladiny 25(OH)D, denní doplňování nejméně dvakrát až třikrát denní potřeby se jeví jako nutné k dosažení přiměřeného stavu 25(OH)D, podle doporučení IOM a endokrinní společnosti.
Tato studie byla provedena v Chicagu, které je 41° severně od rovníku (pozn. překl. to by mohlo vysvětlovat rychlejší nárůst 25(OH)D, ale níž se píše, že šlo o zimní měsíce.). Na začátku tohoto šetření byla průměrná hladina vitaminu D u obou skupin neoptimální, což není neobvyklé u osob žijících v chladnějších klimatech během zimních měsíců. Tato studie byla provedena záměrně v březnu až prvním květnovém týdnu, aby se určil účinek exogenní suplementace vitaminu D versus účinek expozice slunci. Suplementace přivdla většinu účastníků léčené skupiny v relativně krátkém časovém období do adekvátního rozmezí. Dávka 5000 ‐ IU d −1 byla polovinou horní hranice 10 000 IU d −1, jak stanovila IOM a endokrinní společnost; tedy žádný ze subjektů nedosáhl hladiny v séru v krvi blízké tomu, co by bylo považováno za toxické. Ve skutečnosti byla nejvyšší dosažená hladina 25‐hydroxyvitamínu D 60,20 ng ml −1 a toxicita vitaminu D (hyperkalcémie) je zřídka pozorována dříve, než hladiny v séru dosáhnou 150–200 ng ml −1 po konzistentní dobu. Toto je pozoruhodné zjištění a přispívá k celé řadě výzkumů týkajících se toho, kolik doplňkového vitaminu D je tolerováno bez pozorování negativních účinků. To také ukazuje, že hladiny v krvi v séru mohou být také zvýšeny na úroveň, kterou většina vědců považuje za adekvátní v krátkém časovém období s 5 000 IU d −1 vitaminu D.
Adekvátní hladiny vitaminu D v séru jsou důležité pro udržení pevnosti kostí u dětí a dospělých. Silně nedostatečné množství vitaminu D způsobuje u dospělých osteomalacii (měknutí kostí), zejména v páteři, pánvi a dolních končetinách, a zvyšuje riziko pádu. Výzkum také implikuje nedostatek vitaminu D jako rizikový faktor pro řadu chronických onemocnění, včetně cukrovky typu 1 a 2, osteoporózy, kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, metabolického syndromu a rakoviny.
Informace o stravovacím příjmu účastníků byly shromažďovány prostřednictvím třídenních (3-d) záznamů o potravinách a údaje byly porovnány se současnými doporučeními. Výsledky těchto údajů naznačují, že účastníci v obou skupinách nekonzumovali dostatečné množství vitaminu D z potravy. Průměrná průměrná spotřeba byla ve skutečnosti výrazně pod doporučeními, což znamená další podporu pro užívání doplňků vitaminu D v této populaci.
Je nutné si uvědomit omezení a silné stránky koncepce této studie. Omezením této studie byla relativně malá velikost studijního vzorku. Budoucí výzkum by se měl zaměřit na nábor účastníků ve větším počtu. Navíc 3-d potravinové deníky byly závislé na informacích od účastníků, které hlásili sami. To mohlo ovlivnit přesnost údajů o příjmu potravy.
Silnou stránkou studie bylo roční období, ve kterém byla provedena - pozdní zima až přechod na jaro. Vystavení slunečnímu záření je možným matoucím faktorem, protože je obtížné jej ovládat. Načasování tohoto šetření bylo zamýšleno tak, aby se minimalizovalo vystavení slunci subjektů, a vyšetřovatelé se snažili shromažďovat údaje během ročního období v Chicagu, IL, USA, typicky charakterizované velmi malým vystavením slunci a kratšími dobami denního světla, čímž se snížila příležitost pro subjekty měnit své hladiny vitaminu D v séru prostřednictvím biologické syntézy kůže. Průměrná teplota během období studie byla 7,8° C (46° F), takže je pravděpodobné, že povětrnostní podmínky omezovaly dobu, kterou účastníci strávili venku.
Silnou stránkou této studie byl také randomizovaný, dvojitě zaslepený design. Tento návrh omezuje zaujatost výzkumníků a/nebo účastníků souvisejících s požadovanými výsledky a očekáváními. Nakonec vysoká míra dodržování předpisů (celkový průměr 95,6%) mezi účastníky užívání příslušného doplňku D3 nebo placeba posiluje výsledky tohoto šetření.
Závěrem lze konstatovat, že slibným zjištěním bylo, že došlo k významnému zvýšení hladin vitaminu D v séru u žen s nadváhou nebo obezitou s každodenním doplňováním 5 000 IU D3 po pouhých 8 týdnech. (Pozn. překl.: Další slabou stránkou bylo, že nesledovali zda ženy berou estrogen a vliv estrongenu nebyl zanesen do tabulky. O estrogenu je známo, že při zpracovávání cholekalciferolu pomáhá zvýšit hladinu 25(OH)D) Zprávy IOM a Endokrinní společnosti doporučují, aby u osob s nadváhou a obezitou mohlo být pro dlouhodobé udržování přiměřené hladiny vitaminu D vyžadováno 3000-5000 IU/d.
26. Harris SS, Pittas AG, Palermo NJ. A randomized, placebo‐controlled trial of vitamin D supplementation to improve glycaemia in overweight and obese African Americans. Diabetes Obes Metab 2012; 14: 789–794. [PubMed] [Google Scholar]
27. Yiu YF, Yiu KH, Siu CW, et al. Randomized controlled trial of vitamin D supplement on endothelial function in patients with type 2 diabetes. Atherosclerosis 2013; 227: 140–146.
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.