Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie: 2. díl - Důležitost tělesné hmotnosti pro vztah dávky vitamínu D a séra 25-hydroxyvitamínu D (2/2)

24. 4. 2021 15:44
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín D3

zdroj: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0111265

Autoři: John Paul Ekwaru, Jennifer D. Zwicker, Michael F. Holick, Edward Giovannucci, Paul J. Veugelers

Publikováno: 5. listopadu 2014 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0111265 

Překlad: Google

Kontrola překladu: Proběhla.

Odkazy: odkazy jsou odstraněny; pro vyhledání odkazů čtěte původní článek v angličtině

 

Předchozí díl

Studie: Důležitost tělesné hmotnosti pro vztah reakce na dávku orálního doplňování vitaminu D a séra 25-hydroxyvitamínu D u zdravých dobrovolníků (1/2)

 

Tabulka 4 poskytuje odhady vztahu suplementace a sérového 25(OH)D podle kategorie BMI. Suplementací 600 IU denně by se dosáhlo průměrných hladin 25(OH)D v séru 83, 76 a 66 nmol/l pro účastníky s normální hmotností, nadváhou a obezitou ( tabulka 4 ). Odhaduje se, že průměrné hladiny 25(OH)D v séru 100 nmol/l v podskupinách s normální hmotností, nadváhou a obezitou vyžadují suplementaci 2080 IU, 3065 IU a 5473 IU denně ( tabulka 4 ). Ve srovnání s účastníky s normální hmotností to představuje 1,47 a 2,6krát vyšší dávku u pacientů s nadváhou a obézních

Tabulka 4. Odhadované průměrné hladiny 25(OH)D v séru pro různé doplňkové dávky vitaminu D a odhadované průměrné doplňkové dávky vitaminu D pro různé hladiny v séru 25(OH)D pro jedince s normální hmotností, nadváhou a obezitou. 

 

(Vápník v séru) (nadpis doplněn, pozn.překl.)

U 10 940 návštěv, které zahrnovaly hodnocení vápníku v séru, byla průměrná hladina vápníku korigovaná na albumin 2,35 mmol/l (standardní odchylka = 0,11) a pohybovala se od 1,79 do 3,23. Obrázek 4 ukazuje vztah reakce na dávku mezi doplňováním vitaminu D a hladinami vápníku v séru. V lineárním regresním modelu, který se přizpůsobuje věku, BMI, pohlaví, sezóně a suplementaci vápníku, se sérové ​​hladiny vápníku významně nezvýšily zvýšením denní suplementace vitaminem D: 0,001 mmol/l na 1000 IU zvýšení denní suplementace vitaminem p- hodnota = 0,165 ( tabulka 5 ).

Obrázek 4. Vztah reakce na dávku mezi doplňováním vitaminu D a hladinami vápníku.

 

Poznámka pod čarou: Bubliny představují průměrnou hladinu vápníku v séru pro všechny hlášené denní dávky. Velikost bublin je úměrná počtu hodnocení pro každou z hlášených denních dávek. Lineární regresní linie je upravena podle věku, pohlaví, BMI, sezóny a suplementace vápníku.

Tabulka 5. Determinanty sérového vápníku a hyperkalcémie na základě 10 940 hodnocení od zdravých dobrovolníků.

 

Z 10 940 návštěv, které zahrnovaly hodnocení sérového vápníku, mělo 189 (1,7%) hladinu vápníku korigovanou na albumin vyšší než 2,6 mmol/l (hyperkalcémie). V modelu logistické regrese, který byl upraven podle věku, BMI, pohlaví, sezóny a suplementace vápníkem, nebyl statisticky významný účinek suplementace vitaminem D na pravděpodobnost hyperkalcémie ( Tabulka 5: Poměr šancí = 0,97 na 1000 IU zvýšení denního doplňování vitaminu D, p-hodnota = 0,286). Pravděpodobnost hyperkalcémie také nebyla statisticky významně odlišná u subjektů s nadváhou a obezitou ve srovnání s subjekty s normální hmotností. Naproti tomu ženské pohlaví a starší věk se ukázaly jako důležité rizikové faktory pro hyperkalcémii ( tabulka 5 ).

 

Diskuse

Pozorovali jsme podstatné rozdíly v séru 25(OH)D napříč kategoriemi BMI a absolutní tělesné hmotnosti, což souhlasí s pozorováním jiných, a odchyluje se od zpráv, které dospěly k závěru, že neexistují rozdíly v tělesné hmotnosti. Tato studie naznačuje, že ze statistických důvodů je BMI lepším měřítkem vzhledem k absolutní tělesné hmotnosti k určení, jaké dávky vitaminu D jsou potřebné pro které skupiny tělesné hmotnosti, aby bylo dosaženo specifických cílů v sérovém 25(OH)D. Tato studie také doplňuje stávající poznatky odhalením, že velikost rozdílů v séru 25(OH)D mezi normální hmotností a obézními jedinci se liší podle doplňkové dávky. Tato studie dále poskytuje podrobná doporučení pro doplnění k dosažení 25(OH)D cílů specifických pro jedince s normální hmotností, nadváhou a obezitou (uvedená v tabulce 4 ). Tato doporučení se objevila 2 až 3krát vyšší u obézních účastníků ve srovnání s subjekty s normální hmotností, v závislosti na cílové úrovni 25(OH)D. To je v souladu s doporučením endokrinní společnosti, aby obézním subjektům bylo podáváno dvakrát až třikrát více vitaminu D. Odhady u jedinců s nadváhou se objevily přibližně 1,5krát vyšší ve srovnání s jedinci s normální hmotností. Počet účastníků s podváhou byl relativně malý, i když naznačují, že subjekty s podváhou potřebují méně doplňování vitaminu D ve srovnání s subjekty s normální hmotností. Jiní uváděli absenci rozdílů mezi subjekty s podváhou a normální hmotností. Tato studie doporučuje, aby pokyny pro doplňování vitaminu D byly specifické pro jedince s normální hmotností, nadváhou a obezitou, ale tato studie nedoporučuje specifické úrovně doplňování ani specifické cílové hladiny 25(OH)D.

Pozorovali jsme exponenciální vztah reakce na dávku, kdy se hladiny 25(OH)D v séru vyrovnaly se zvyšujícími se hladinami perorálního doplňování vitaminu D. V průměru se odhadovalo, že sérové ​​25(OH)D vzrostlo přibližně o 12,0 nmol/l na 1 000 IU v doplňovacím intervalu 0 až 1000 IU denně a o 1,1 nmol/l na 1000 IU v doplňovacím intervalu 15 000 až 20 000 IU denně. Další studie uvádějí, že dalších 1000 IU vitaminu D může zvýšit sérové ​​25(OH)D přibližně o 20 až 25 nmol/l. Podstatné rozdíly mohou vzniknout z jejich zaměření na subjekty s nízkými základními hladinami 25(OH)D v séru, zatímco do naší studie byli zařazeni zdraví dobrovolníci. Také Garland et al. a Aloia et al. hlásili vztahy mezi dávkou a odezvou, které ustoupily. Garland et al. modelovali průřezová pozorování 3667 komunitních dobrovolníků umístěných v USA a Aloia et al. vynesl agregované výsledky 62 kontrolovaných studií. Zvýšení sérových hladin na jednotku zvýšení suplementace se u všech tří studií alespoň částečně lišilo v důsledku rozdílů v charakteristikách studijní populace. Účastníci této studie pobývali v průměru na zeměpisné šířce 53 stupňů a měli pravděpodobně nižší subkutánní produkci vitaminu D po vystavení slunci. Účastníci této studie údajně bez doplňkového vitaminu D měli průměrnou hladinu v séru 68 nmol/l, což odpovídá kanadskému průměru 67,7 nmol/l. Luxwolda et al uvádí hladiny sérového 25(OH)D v rozmezí od 58 do 171 nmol/l (průměr 115 nmol/l, přičemž 90% má sérové ​​25(OH)D nižší než 150 nmol/l) pro tradiční populace žijící ve východní Africe a tvrdil, že by to mohlo představovat „přirozenou úroveň“. Tato studie ukazuje, že průměrné horní hranice 171 nmol/l nebylo dosaženo při perorálním podávání 20 000 IU denně.

Zpráva IOM uvádí, že toxicita vitaminu D je vzácná při 10 000 IU denně, ale častější při pravidelných dávkách 50 000 IU denně, což naznačuje, že rozmezí toxicity pravděpodobně začíná na 500 nmol/L. V této studii, kde značný počet účastníků uváděl až 20 000 IU vitaminu D denně a někteří ještě více, byla nejvyšší pozorovaná hodnota 25(OH)D v séru 394 nmol/l. To se zdá být v souladu se studiemi bezpečnosti, které uvádějí absenci nežádoucích účinků z dávek vitaminu D až 50 000 IU denně. Naše pozorování, že suplementační dávka nebyla statisticky významně spojena s hyperkalcémií, je v souladu s dřívější zprávou, že denní dávky až 40 000 IU denně nejsou spojeny s hyperkalcémií.

Tato studie představuje první specifickou charakteristiku tělesné hmotnosti vztahu závislosti na dávce u široké škály doplňování vitaminu D a hladin 25(OH)D v séru. Silné stránky studie zahrnují velkou populaci, relativně vysokou doplňkovou dávku a skutečnost, že všechny vzorky séra byly podrobeny stejným metodám hodnocení 25(OH)D, přičemž výšky a hmotnosti byly naměřeny spíše než ty, které by sami hlásily. Otázky týkající se doplňování vitaminu D zdravotnickými pracovníky mohly přinést zkreslení správného vybavení z paměti (angl. "recall bias" pozn. překl.) a zkreslení sociální vhodnosti (social desirability) (snad zkreslení dané možnou neochotou pravdivě odpovědět na nepříjemnou otázku, pozn. překl.). Informace o délce užívání suplementace vitaminu D nebyly shromážděny. Pokud účastníci změnili své dávky v měsících před hodnocením 25(OH)D, mohlo to také způsobit chybu. Očekáváme však, že tato druhá chyba bude malá, protože všichni účastníci si jsou vědomi, že cílem posouzení 25(OH)D je získat radu ohledně doplňkové dávky vitaminu D, a proto není pravděpodobné, že by svou doplňkovou dávku změnili v měsících před posouzením. Ačkoli tato studie zahrnovala obyvatele severní šířky, kde vystavení slunci a subkutánní syntéza vitaminu D jsou považovány za omezené, a navzdory naší úpravě sezóny jako zástupce vystavení slunci, uznáváme, že přesná míra denních hodin vystavení slunci mohla přinést lepší výsledky odhady. Podobně, když jsme se přizpůsobili matoucímu potenciálu věku, pohlaví a ročního období, uznáváme, že další přizpůsobení barvě pleti, fyzické aktivitě, outdoorovým aktivitám a dietnímu příjmu mohlo přinést lepší odhady. Na rozdíl od zaslepených studií může být zkreslení podle indikace, kdy účastníci, jejichž hladiny 25(OH)D dobře reagují na vitamin D, mohou snížit svou dávku a účastníci, jejichž hladiny 25(OH)D nereagují dobře, mohou zvýšit svou dávku, mohou ovlivnit odhady této studie. Nakonec doporučujeme velké randomizované kontrolované pokusy u zdravých subjektů analyzovat na rozdílech BMI ve vztahu dávka-odezva mezi příjmem vitaminu D a sérovým 25(OH)D, aby se potvrdily současné nálezy.

Stručně řečeno, doporučujeme klinické pokyny pro doplnění vitaminu D specifické pro osoby s normální hmotností, nadváhou a obezitou. V této studii poskytujeme doporučení specifická pro tělesnou hmotnost k dosažení určitých cílových hladin séra 25(OH)D.

Zobrazeno 300×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz