Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Průběh pozitivně testovaných za duben (Velikonoce)

14. 4. 2021 10:01
Rubrika: Statistiky | Štítky: statistiky

Graf z vládního webu onemocneni-aktualne.mzcz.cz. Graf je nadepsán jako "Vývoj denního poměru (v %) počtu osob s nově prokázaným onemocněním a celkového počtu provedených testů podle indikace", přičemž co sledujete je tzv. "diagnositická indikace". Není to však tak docela plnohodnotná lékařská diagnóza, protože jak víme, v ČR se neprovádí odběry krve, ale pouze PCR nebo antigenní testy, které se však nikdy v historii u nás nepoužívali jako diagnostické testy, protože nemají skutečně vědeckou (lékařskou) váhu. Nicméně, vycházejme z toho co je k dispozici a podívejme se na denní průběh otestovaných a vyhodnocených jako nemocní - tj. červená křivka. Červená křivka nám říká, kolik procent z celkem testovaných bylo vyhodnoceno jako nemocných na COVID-19 (aspoň toto naznačuje název "diagnostická indikace").

Legenda:

Žlutý pruh - dny volna  (velikonoce). Žlutá začíná v pátek a končí v pondělí.

Oranžový pruh - dny volna (sobota a neděle).

Modrý pruh - hodnota první pracovní den v týdnu po skončení volna.

Vyhodnocení

Modrý pruh: 12.4. byla hodnota výrazně níže než předchozí začátek pracovního týdne. Včera v úterý 13.2. se na idnes.cz objevila zpráva, že R0 stouplo na hodnotu mírně vyšší než 1. To je ovšem zvláštní, protože z grafu tohle není vidět. Z něj se zdá, že při porovnání prvních pracovních dnů úterý minulého týdne a pondělí předchozího týdne se situace zlepšila. Pokud tedy nastalo zhoršení, pak nevím co si mám o tom myslet. Uběhlo jen 5 dnů (5,5 dnů) od Velikonoc (den oznámení - ráno - je to zvýrazněno modrým pruhem). Pokud tedy nárůst byl způsoben Velikonocemi pak za dnešek (středa) bude opět nárůst - ale nárůst musí být větší než hodnota za čtvrtek minulého týdne (druhý pracovní den).

Závěry

Zaznamenáváme celkový pokles z březnových 42% na dubnových 25%. Víkendové poklesy jsou jen zdánlivé a jsou klamné. Pokles 10-15% byl vyvolán víkendem.

Zobrazeno 182×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz