Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Pravděpodobnost nakažení virem SARS-CoV-2 venku u stánku se zbožím.

23. 4. 2021 10:06
Rubrika: Statistiky | Štítky: COVID-19 , statistiky

Související článek: Nakažlivost SARS-CoV-2 venku 

 

Na FB profilu Markéty Pekarové Adamové jsem si všiml takovéto krásné fotky:

Fotka z FB profilu političky Markéty Pekarové Adamové

A rozhodl jsem se, že pomocí výpočtových algoritmů od autorů Prof. Jose L Jimenez, Dept. of Chem. and CIRES, University of Colorado-Boulder spočítám jaká je pravděpodobnost, že by se naše politička mohla nakazit, kdyby se na ten respirátor vykašlala.

Vstupní parametry a situace

Vezmeme-li v potaz stánek se střechou zhruba ve výšce 2,5 m, nízkou koncentraci osob, rychlost větru asi 15 km/h, rychlost dýchání 1 m3/h, doba stání na místě 7 minut, emise aerosolu do vzduchu 8 q h-1, effektivita respirátoru u prodejce 96%, a situaci, že by kupující neměl respirátor, pak vychází pravděpodobnost nakažení 0,018%.

 

Možnost nakažení je prakticky nulová.

 

Další podrobnosti k výpočtu

Vycházel jsem z přiměšené hodnoty emise aerosolu 8. Tedy že člověk nemluví příliš hlasitě, mluví středně, tak aby se při tom nezadýchal. Je to něco jiného než mluvení a křičení nebo zpívání, kde jsou hodnoty až 270 apod. Nakonec se tedy počítá s tím, že venku je přirozené proudění vzduchu, které aerosol okamžitě rozptyluje. Vzduch není fixní, ale je neustále v pohybu. Výška stropu je nastavená na 2,5m, ale před političkou ve skutečnosti není strop, tudíž pravděpodobnost nakažení je menší než 0,018 %. Ve skutečnosti, když zvedneme strop, jakoby tam žádný nebyl, tak je pravděpodobnost nakažení 0,000%. Ale jelikož je tam z půlky ten stánek tak by ta hodnota byla mezi 0,0 a 0,018%. Pravděpodobnost nakažení je ještě nižší než 0,018%. Pokud by neměl respirátor ani jeden, stoupne to na 0,034%. Stále dobrý.

 

Výpočet není můj, jen jsem dohledal ty parametry.

Související

Nakažlivost SARS-CoV-2 venku 

Zobrazeno 302×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz