Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Možné nežádoucí účinky vitamínu D, interakce s léky, vztah k vápníku

16. 4. 2021 13:11
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín D3

zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-929/vitamin-d

Vedlejší účinky vitamínu D

Pokud se užívá ústy: Vitamin D je PRAVDĚPODOBNĚ BEZPEČNÝ, pokud se užívá ústy v doporučeném množství. Většina lidí obvykle nemá nežádoucí účinky spojené s vitaminem D, pokud se ho neužívá příliš mnoho. Některé vedlejší účinky požití příliš velkého množství vitaminu D zahrnují slabost, únavu, ospalost, bolesti hlavy, nechutenství, sucho v ústech, kovovou chuť, nevolnost, zvracení a další.

Užívání vitaminu D po dlouhou dobu v dávkách vyšších než 4 000 jednotek (100 mcg) denně MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÉ a může způsobit velmi vysoké hladiny vápníku v krvi. Pro krátkodobou* léčbu deficitu vitaminu D jsou však často zapotřebí mnohem vyšší dávky. Tento typ léčby by měl být prováděn pod dohledem poskytovatele zdravotní péče.

* poznámka překladu: Krátkodobou léčbou je myšlena léčba dávkami 50 000 IU jednou týdně po dobu 6-ti až 12. měsíců, tedy měsíc a půl až tři měsíce. Toto dávkování odpovídá dávce 7143 na den. Dávkování 5000 IU při stejně dlouhém období by tedy opravdu nemělo dělat problémy, pokud nespadáte do kategorie rizikových osob, které mají například poruchu ledvin. Ovšem to kalcium si můžete nechat změřit častěji, v laboratoři Spadia test na vápník ze séra stojí jen 17 Kč (2021), odběr asi 60 Kč.

 

Pokud je podáván jako jedna dávka injekcí do svalu v doporučeném množství: Vitamin D je PRAVDĚPODOBNĚ BEZPEČNÝ. Většina lidí obvykle nemá nežádoucí účinky spojené s vitaminem D, pokud se neužívá příliš mnoho. Některé vedlejší účinky požití příliš velkého množství vitaminu D zahrnují slabost, únavu, ospalost, bolesti hlavy, nechutenství, sucho v ústech, kovovou chuť, nevolnost, zvracení a další.

Zvláštní opatření a varování

Těhotenství a kojení

Vitamin D je PRAVDĚPODOBNĚ BEZPEČNÝ během těhotenství a kojení, pokud se používá v denních množstvích do 4000 jednotek (100 μg). Nepoužívejte vyšší dávky, pokud vám to nedoporučí váš poskytovatel zdravotní péče. Vitamin D MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÝ, pokud se používá ve vyšších množstvích během těhotenství nebo během kojení. Použití vyšších dávek může kojence vážně poškodit.

Děti

Vitamin D je PRAVDĚPODOBNĚ BEZPEČNÝ u dětí, pokud jsou užívány ústy v doporučeném množství. Může být NEBEZPEČNÉ užívat vitamin D ve vyšších dávkách, dlouhodobě.

Kojenci od 0 do 6 měsíců by neměli užívat více než 1000 IU (25 mcg) denně. 

Kojenci ve věku 6-12 měsíců by neměli užívat více než 1500 IU (37,5 μg) denně. 

Děti ve věku 1-3 roky by neměly užívat více než 2500 IU (62,5 μg) denně. 

Děti ve věku 4 až 8 let by neměly užívat více než 3000 IU (75 mcg) denně. 

Děti ve věku 9 let a starší by neměly užívat více než 4000 IU (100 mcg) denně.

Nemoci

Kornatění tepen (ateroskleróza)

Užívání vitaminu D může tento stav zhoršit, zejména u lidí s onemocněním ledvin. 

 

Typ plísňové infekce zvané histoplazmóza: Vitamin D může zvyšovat hladinu vápníku u lidí s histoplazmózou. To by mohlo vést k ledvinovým kamenům a dalším problémům. Používejte vitamin D opatrně. 

Vysoká hladina vápníku v krvi: Užívání vitaminu D může tento stav zhoršit. 

Nadměrně aktivní příštítná tělíska (hyperparatyreóza): Vitamin D může u lidí s hyperparatyreózou zvýšit hladinu vápníku. Používejte vitamin D opatrně. 

Lymfom: Vitamin D může zvýšit hladinu vápníku u lidí s lymfomem. To by mohlo vést k ledvinovým kamenům a dalším problémům. Používejte vitamin D opatrně. 

Onemocnění ledvin: Vitamin D může zvyšovat hladinu vápníku a zvyšovat riziko „kornatění tepen“ u lidí se závažným onemocněním ledvin. To musí být vyváženo potřebou předcházet renální osteodystrofii, kostnímu onemocnění, ke kterému dochází, když ledviny nedokážou udržet správnou hladinu vápníku a fosforu v krvi. U lidí s onemocněním ledvin by měla být hladina vápníku pečlivě sledována.

Tuberkulóza: Vitamin D může zvýšit hladinu vápníku u lidí s tuberkulózou. To může vést ke komplikacím, jako jsou ledvinové kameny. 

NA CO SI DÁT POZOR

Hliník interaguje s VITAMINEM D 

Hliník se nachází ve většině antacidů*. Vitamin D může zvýšit množství hliníku, které tělo absorbuje. Tato interakce může být problémem pro lidi s onemocněním ledvin. Užívejte vitamin D dvě hodiny před nebo čtyři hodiny po antacidách. 

* - Pozn. překl.: "Antacida jsou léky neutralizující kyselinu chlorovodíkovou v žaludku. Kyselé pH žaludku je nutné k aktivaci pepsinogenu na pepsin. Neutralizace HCl a následné zvýšení pH tak sekundárně sníží aktivitu pepsinu. Některá antacida také vytvářejí na sliznici žaludku ochrannou vrstvu nebo stimulují sekreci endogenních prostaglandinů. Zdroj.

Kalcipotrien (Dovonex) interaguje s VITAMINEM D 

Kalcipotrien je léčivo podobné vitaminu D. Užívání vitaminu D spolu s kalcipotrienem (Dovonex) může zvýšit účinky a vedlejší účinky kalcipotrienu (Dovonex). Pokud užíváte kalcipotrien (Dovonex), nepoužívejte doplňky vitaminu D. 

Digoxin (lanoxin) interaguje s VITAMINEM D 

Vitamin D pomáhá tělu vstřebávat vápník. Vápník může mít vliv na srdce. Digoxin (lanoxin) se používá k tomu, aby pomohl vašemu srdečnímu rytmu. Užívání vitaminu D spolu s digoxinem (Lanoxin) může zvýšit účinky digoxinu (Lanoxin) a vést k nepravidelnému srdečnímu rytmu. Pokud užíváte digoxin (lanoxin), poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete užívat doplňky vitaminu D.

Diltiazem (Cardizem, Dilacor, Tiazac) interaguje s VITAMINEM 

Vitamin D pomáhá tělu vstřebávat vápník. Vápník může ovlivnit vaše srdce. Diltiazem (Cardizem, Dilacor, Tiazac) může také ovlivnit vaše srdce. Užívání velkého množství vitaminu D spolu s diltiazemem (Cardizem, Dilacor, Tiazac) může snížit účinnost diltiazemu

Pilulky na odvodnění (thiazidová diuretika) interagují s přípravkem VITAMIN D. 

Vitamin D pomáhá tělu vstřebávat vápník. Některé „pilulky na odvodnění“ zvyšují množství vápníku v těle. Užívání velkého množství vitaminu D spolu s některými „pilulkami na odvodnění“ může způsobit příliš mnoho vápníku v těle. To by mohlo způsobit závažné nežádoucí účinky, včetně problémů s ledvinami. Mezi tyto „pilulky na odvodnění“ patří chlorothiazid (Diuril), hydrochlorothiazid (HydroDIURIL, Esidrix), indapamid (Lozol), metolazon (Zaroxolyn) a chlorthalidon (Hygroton). 

Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) interaguje s VITAMINEM D 

Vitamin D pomáhá tělu vstřebávat vápník. Vápník může mít vliv na srdce. Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) může také ovlivnit srdce. Neužívejte velké množství vitaminu D, pokud užíváte verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan). 

Drobná interakce

Buďte opatrní s touto kombinací ...

Cimetidin (Tagamet) interaguje s VITAMINEM D 

Tělo změní vitamin D na formu, kterou může použít. Cimetidin může snížit účinnost těla tělo měnit vitamin D. To může snížit, jak dobře funguje vitamin D. Ale tato interakce pravděpodobně není pro většinu lidí důležitá. 

Heparin interaguje s VITAMINEM D. 

Heparin zpomaluje srážení krve a může zvýšit riziko zlomeniny kosti, pokud je používán po delší dobu. Lidé užívající tyto léky by měli jíst stravu bohatou na vápník a vitamin D.

Nízkomolekulární hepariny (LMWHS) interagují s VITAMINEM D 

Některé léky nazývané nízkomolekulární hepariny mohou zvýšit riziko zlomeniny kosti, pokud se používají po delší dobu. Lidé užívající tyto léky by měli jíst stravu bohatou na vápník a vitamin D. Mezi tyto léky patří enoxaparin (Lovenox), dalteparin (Fragmin) a tinzaparin (Innohep). 

Dodatečné informace k dávkování

Při deficitu vitaminu D: 50 000 IU týdně po dobu 6-12 týdnů. Někteří pacienti však vyžadují vyšší dávky po delší dobu, aby udrželi optimální hladinu vitaminu D v krvi (jedná se např. o obézní pacienty, pozn. překl.)

Při prevenci osteoporózy: U starších dospělých pacientů se používá 400-1000 IU/den vitaminu D ve formě známé jako cholekalciferol (D3, pozn. překl.). Obvykle se užívá spolu s 500-1200 mg vápníku denně. Někteří odborníci doporučili vyšší dávky 1000–2000 IU denně a 0,43-1,0 mcg/den kalcitriolu se používalo po dobu až 36 měsíců. 

Při prevenci úbytku kostní hmoty při použití kortikosteroidů: 0,2-1,0 μg/den vitaminu D ve formě známé jako kalcitriol nebo alfakalcidol se používá po dobu 6-36 měsíců. V mnoha případech se tyto formy vitaminu D používají spolu s vápníkem. Také se po dobu 12 měsíců užívalo 50-32 000 μg/den vitaminu D ve formě kalcifediolu ( 25(OH)D3 , pozn.překl.). Nakonec bylo v denních nebo týdenních dávkách po dobu 6–12 měsíců užíváno 1750–50 000 IU vitaminu D. 

Kvůli srdečnímu selhání: 800 IU/den vitaminu D ve formě známé jako cholekalciferol (D3, pozn. překl.) se užívá samostatně nebo spolu s 1 000 mg/den vápníku po dobu 3 let. 400 IU/den vitaminu D ve formě známé jako cholekalciferol bylo u žen po menopauze užito s 1000 mg vápníku denně.

Pro úbytek kostní hmoty způsobený nadměrným množstvím parathormonu (hyperparatyreóza): po dobu 3 měsíců bylo užíváno 800 IU / den vitaminu D ve formě známé jako cholekalciferol (D3, pozn. překl.).

Roztroušená skleróza (roztroušená skleróza): K prevenci roztroušené sklerózy se použilo 400 IU vitaminu D denně.

Pro prevenci infekcí dýchacích cest: 300-4000 IU vitaminu D ve formě známé jako cholekalciferol (D3, pozn. překl.) se používá po dobu 7 týdnů až 13 měsíců

Pro prevenci ztráty zubů u starších osob: 700 IU/den vitaminu D ve formě známé jako cholekalciferol (D3, pozn. překl.) se užívá v kombinaci s vápníkem 500 mg/den po dobu 3 let.

POUŽITÉ NA KŮŽI: 

Pro psoriázu: Forma vitaminu D známá jako kalcipotriol byla aplikována na pokožku samotnou nebo spolu s kortikosteroidy po dobu až 52 týdnů. Typicky je kalcipotriol gen v dávce 50 mcg / gram. Mezi konkrétní produkty používané v klinických studiích patří Daivobet a Dovobet. Tyto produkty obsahují 50 mcg / gram kalcipotriolu a 0,5 mg / gram betamethason dipropionátu. 

JAKO INJEKCE:

Pro nedostatek vitaminu D: Bylo použito 600 000 IU vitaminu D (Arachitol, Solvay Pharma) podaných jednorázově do svalu.

FALŠÍ ZAJIMAVOSTI K DÁVKOVÁNÍ

Pokyny Kanadské společnosti pro osteoporózu doporučují 400-1000 IU specifické formy vitaminu D zvané cholekalciferol pro osoby do 50 let a 800–2 000 IU denně pro osoby starší 50 let.

 

Pozn. Překl. Další instituty jako kanadský institut pro prevenci rakoviny, institu pro prevenci osteoporózy se drží obvyklého dávkování 800-1000. Ale Endokrinní společnost a institut medicíny obézním pacientům dávkují i v dávkách větších než 4000 IU.

Zobrazeno 1384×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz