Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Hladiny vitamínu B12, zjištění deficitu

21. 4. 2021 20:37
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín B12

Zdroj: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/vitamin-b12-test#2-5

 

Porozumění výsledkům

Normální rozmezí pro vitamin B12 se může mírně lišit v závislosti na laboratoři. Normální hladina vitaminu B12 v krvi se však obvykle pohybuje mezi 190 a 950 pikogramy na mililiter (pg / ml). Mezi 200 až 300 pg / ml se považuje za hraniční* a váš lékař může provést další testování. Pod 200 pg / ml je nízká a je zapotřebí dalšího testování.

V některých případech může lékař také vyšetřit hladinu vaší kyseliny listové, protože nízký obsah kyseliny listové může způsobovat příznaky podobné nízkému obsahu B12. 

Doplňování

Pokud váš test na vitamin B12 prokáže, že vaše hladina je zdravá, nemusíte dělat nic jiného, než pokračovat ve vyvážené stravě. Zdroje vitaminu B12 zahrnují ryby, maso, mléčné výrobky a další potraviny obohacené o B12, jako jsou obiloviny a mléko. 

Pokud stále máte obavy o své hladiny, poraďte se s lékařem, zda doplňky B12 nebo změny ve stravě mají smysl. 

Pokud však máte nízkou hladinu vitaminu B12, pravděpodobně budete muset B12 doplnit injekcemi nebo perorálními doplňky v závislosti na schopnosti vašeho žaludku vstřebávat vitamin .. 

Nedostatek vitaminu B12 může vést k problémům s mozkovými funkcemi, nervovým systémem a dalšími aspekty vašeho zdraví. Je důležité zkontrolovat své úrovně, pokud existují náznaky, že jsou nízké. 

 

POZNÁMKY KE ČLÁNKU

* hraniční - tj. velmi nízké

Test ve firmě Spadia Lab stojí kolem 200 Kč. Jsou však dva druhy. Celkový B12 (S B12) a aktivní B12. Aktivní B12 je přesnější. Ten aktivní B12 totiž dokáže rozlišit i deficit I a II stupně a navíc je asi o 50 Kč levnější.

Zdroj obrázku: https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/000473.jpg, ze článku Aktivní vitamin B12 (holotranskobalamin) a diagnostický význam jeho stanovení
Zobrazeno 624×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz