Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Etické rozhodování při volbě restrikcí

29. 4. 2021 11:37
Rubrika: Co se děje ve světě | Štítky: restrikce , etika

Stručně řečeno

Při řešení otázky zda jsou restrikce správné a přiměřené řešíme otázku, zda je přirozené či nepřirozené, aby se restrikce používali, abychom žili ve sterilním prostředí a zda toto sterilní prostředí škodí našemu zdraví. Imunita se musí posilovat. Existuje celá řada vedlejších důsledků restrikcí, které jsou v růžových polích. Oproti tomu výhody jsou ve žlutých polích. Zatímco nepoužívání respirátorů může někoho existenčně ohrozit přímo či nepřímo, může dojít ke škodě na zdraví, při jejich používání také dochází k poškozování zdraví. K poškozování zdraví dochází dlouhodobě, není to jen v době kovidové, ale v době kovidové se zanedbává prevence a péče o tělo více než kdy jindy.

Vidíme tedy vzájemné propojení sociálních a eknomických faktorů, jak znemožnění ekonomické aktivity vede k narušení kvality života a vystavení psychickému napětí nebo dokonce k existenční hrozbě. Nejedná se jen o případy sebevražd, ale i o případy, kdy se člověk zadluží a nakonec skončí v exekuci a na konec na ulici. Existenční hrozba není jen stav, kdy k němu došlo, ale kdy hrozí, že k němu dojde. Takto je to v tom diagramu nakreslené a myšleno. Tento stav může vyvolat špatné duševní stavy jako deprese, úzkosti, panické stavy. Není to tedy jen o vypnutí televize. Stačí když si na FB přečtete nějakou zprávu nebo informaci, že lidi pod vlivem pseudomorálky a falešné ctnosti obhajují iracionání nošení roušek či respirátorů na ulici. Lidé nechápou jak malá je pravděpodobnost nakažení na ulici v době ustupující "epidemie"*, totiž, že míra pravděpodobnosti nakažení venku, když se setkají dva sousedé, mluví spolu 7 minut, vítr fouká rychlostí 15 km/h a míra incidence v okrese je 0,17311%, pak vychází pravděpodobnost nakažení 0,00121177% (vypočteno na základě pomůcky "COVID-19 Aerosol Transmission Estimator"). Ve skutečnosti bychom k tomu ještě měli připočíst zdravotní stav či protilátky IgG a mohli bychom to tak ještě snížit...

* - Co je slovo epidemie přesně nevím, protože zdá se, že národní referenční laborator (NRL) v sezóně 2019/2020 monitorovala chřipku a hodnoty ILI jsou  monitorovány od 28 na 100 000 obyvatel, maximální hodnota tu sezónu však byla 283 na 100 000 obyvatel.

Takže stačí si na FB přečíst takovéto panické zprávy, kde lidé odsuzují nenošení respirátoru venku, ačkoliv k takové panice není racionální důvod a je na úzkost zaděláno. Vůbec jim nevadí, že tato falešná morálka likviduje zdraví jiným lidem, například vdechováním polypropylénových vláken celé hodiny může dojít k zánětu plic (kamarádka se s tím léčila dva měsíce, není to výmysl) a nejen zdraví tělesné, ale i psychické a kvalitu života.

 

Zamyšlení nad etickým rozhodováním o správnosti zavedených restrikcí. Viz obrázek.

Obrázek volně ke stažení a k šíření zde.
Zobrazeno 296×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz