Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie: Důležitost tělesné hmotnosti pro vztah reakce na dávku orálního doplňování vitaminu D a séra 25-hydroxyvitamínu D u zdravých dobrovolníků (1/2)

24. 4. 2021 15:37
Rubrika: Zdraví | Štítky: studie , zdraví , imunita , vitamín D3

zdroj: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0111265

Autoři: John Paul Ekwaru, Jennifer D. Zwicker, Michael F. Holick, Edward Giovannucci, Paul J. Veugelers

Publikováno: 5. listopadu 2014 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0111265 

Překlad: Google

Kontrola překladu: dokončena

Odkazy: odkazy budou odstraněny; pro vyhledání odkazů čtěte původní článek v angličtině

Abstrakt

Na rozdíl od doporučení vitaminu D vydaných Lékařským institutem pokyny klinické praxe endokrinní společnosti uznávají rozdíly v tělesné hmotnosti a doporučují obézním osobám podávat dvakrát až třikrát více vitaminu D, aby uspokojily potřebu vitaminu D v těle. Endokrinní společnost však také uznává, že neexistují žádné dobré studie, které by to jasně odůvodňovaly. V této studii jsme zkoumali kombinovaný účinek doplňování vitaminu D a tělesné hmotnosti na 25-hydroxyvitamin (25(OH)D) v séru a vápník v séru u zdravých dobrovolníků. Analyzovali jsme 22 214 záznamů o užívání doplňku vitaminu D a séru 25(OH)D od 17 614 zdravých dospělých dobrovolníků účastnících se preventivního zdravotního programu. Tento program podporuje užívání doplňku vitaminu D a sleduje jeho použití a hladinu 25(OH)D v séru a hladinu vápníku v séru. Účastníci uváděli suplementaci vitaminu D v rozmezí od 0 do 55 000 IU denně a měli hladiny v séru 25(OH)D v rozmezí od 10,1 do 394 nmol/l. Vztah reakce na dávku mezi doplňováním vitaminu D a sérovým 25(OH)D sledoval exponenciální křivku. V průměru se sérum 25(OH)D zvýšilo o 12,0 nmol/l na 1 000 IU v doplňovacím intervalu 0 až 1 000 IU denně a o 1,1 nmol/l na 1 000 IU v doplňovacím intervalu 15 000 až 20 000 IU denně. Bylo zjištěno, že BMI vzhledem k absolutní tělesné hmotnosti je lepším determinantem 25(OH)D. Ve srovnání s subjekty s normální hmotností měli obézní účastníci s nadváhou séra 25(OH)D, které bylo v průměru o 19,8 nmol/l a 8,0 nmol/l nižší (P <0,001). Nezaznamenali jsme žádné zvýšení rizika hyperkalcémie se zvyšujícím se doplňováním vitaminu D. Doporučujeme doplňování vitaminu D 2 až 3krát vyšší u obézních subjektů a 1,5krát vyšší u subjektů s nadváhou ve srovnání s osobami s normální hmotností. Tato observační studie poskytuje doporučení specifická pro tělesnou hmotnost k dosažení 25(OH)D cílů.

Citace: Ekwaru JP, Zwicker JD, Holick MF, Giovannucci E, Veugelers PJ (2014) The Importance of Body Weight for the Dose Response Relationship of the Oral Vitamin D Supplementation and Serum 25-Hydroxyvitamin D in Healthy Volunteers. PLoS ONE 9 (11): e111265. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0111265

Vydavatel: Nick Harvey, University of Southampton, Velká Británie

Přijato: 25. června 2014; Přijato: 27. září 2014; Publikováno: 5. listopadu 2014

Copyright: © 2014 Ekwaru a kol. Toto je článek s otevřeným přístupem distribuovaný za podmínek licence Creative Commons Attribution License , která umožňuje neomezené použití, distribuci a reprodukci na jakémkoli médiu za předpokladu, že bude připsán původní autor a zdroj.

Dostupnost dat: Autoři potvrzují, že ze schválených důvodů se na data, která jsou základem zjištění, vztahují určitá omezení přístupu. Údaje popsané v tomto rukopisu byly získány od třetí strany: The Pure North S'Energy Foundation. Uspořádání autorů s nadací spočívá v tom, že získávají přístup ke svým údajům pouze za účelem statistických analýz a vědeckého zveřejnění výsledků statistických analýz. To je rovněž zachyceno v etickém schválení institucionálního výzkumu v oblasti zdraví. Autoři nejsou vlastníky údajů a nemohou sdílet data s ostatními. Pokud by čtenáři chtěli přístup k datům, měli by kontaktovat Wendy Paramchuk (Wendy. Paramuch@pure north.ca (pozn. komunikace anglicky, pozn. překladu), která je výkonnou ředitelkou nadace.

Financování: Toto je analýza sekundárních dat. Údaje byly shromážděny za účelem poradenství v oblasti životního stylu účastníků preventivního zdravotního programu. Žádný z autorů se nepodílí na realizaci tohoto programu ani neposkytuje finanční podporu pro sběr dat. PJV je držitelem kanadského výzkumného křesla v oblasti populačního zdraví, Albertského výzkumného předsednictví (angl. "Alberta Research Chair") v oblasti výživy a prevence nemocí a Alberta Innovates Health Scholarship. Financování kanadského výzkumného předsednictví se poskytuje prostřednictvím kanadských institutů pro výzkum zdraví na University of Alberta. Výzkumné předsednictví v Albertě uděluje Škola veřejného zdraví na univerzitě v Albertě na základě smlouvy o tematickém výzkumu s Nadací Pure North S'Energy Foundation. Zdravotnické stipendium je financováno provinční vládou Alberty prostřednictvím Alberta Innovates Health Solutions. Financující subjekty neměly žádnou roli v designu studií, sběru a analýze dat, rozhodnutí o publikování nebo přípravě rukopisu.

Konkurenční zájmy: Autoři prohlásili, že neexistují žádné konkurenční zájmy

Úvod

Bylo prokázáno, že vitamin D prospívá zdraví kostí, předchází křivici, osteomalácii a symptomatické hypokalcemii a snižuje zátěž jiných specifických onemocnění. Aby se snížila zátěž způsobená chorobami, různé instituce doporučují definovaná množství příjmu vitaminu D. Stanoveným zástupcem stavu vitaminu D je však 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) v séru. Tento zmocněnec byl použit pro definice deficitu vitaminu D (například hladiny 25(OH)D v séru pod 50 nmol/L), nedostatečnosti vitaminu D (hladiny 25(OH)D v séru mezi 50 a 75 nmol/L) a toxicita vitaminu D (hladiny 25(OH)D v séru vyšší než 500 nmol/l), ačkoli tyto definice nejsou stanoveny. S doporučeními založenými na příjmu vitaminu D a séru 25(OH)D jako nejlepším zástupcem stavu výživy je dobrá kvantifikace vztahu mezi dávkou a reakcí mezi příjmem vitaminu D a sérem 25(OH)D zásadní. Tento vztah reakce na dávku však v současné době není dobře zdokumentován, zejména ne pro širší rozsah a zahrnující vysoké hladiny doplňování vitaminu D.

Doporučený stravovací přísun (DSP) (angl. "Recommended Dietary Allowance", pozn. překl.) je příjem živin považovaný za dostatečný pro splnění požadavků 97,5% zdravých jedinců. DSP pro vitamin D, 600 IU denně pro jednotlivce ve věku od 1 do 70 let a 800 IU denně pro osoby ve věku nad 70 let. Ačkoli byly hlášeny rozdíly v séru 25(OH)D podle indexu tělesné hmotnosti (BMI) a podle absolutní tělesné hmotnosti, DSP není zohledňován. Pokyny v klinické praxy Endokrinní společnosti uznávají tělesné rozdíly v hmotnosti, a proto doporučují obézním jedincům dávat dvakrát až třikrát více vitamínu D, aby splňovaly požadavek vitamínu D pro jejich tělo, nicméně uznávají, že neexistují žádné studie, které vy toto jasně ospravedlňovaly/odůvodňovaly.

Cílem této studie je charakterizovat vztah mezi dávkou a reakcí orálního doplňování vitaminu D a séra 25(OH)D u velkého vzorku zdravých dobrovolníků a kvantifikovat, do jaké míry je tento vztah mezi dávkou a reakcí odlišný pro BMI a pro absolutní tělesnou hmotnost. Protože účinek vitaminu D na vápník v séru a riziko hyperkalcémie je nejčastějším argumentem proti vysokým dávkám doplňku vitaminu D, dále jsme studovali vztah mezi doplňkem vitaminu D a homeostázou vápníku.

Metody

Tato studie je založena na informacích od zdravých dobrovolníků účastnících se preventivního zdravotního programu poskytovaného nadací Pure North S'Energy Foundation (PN), neziskovou charitativní organizací poskytující bezplatné služby od října 2007. Program a protokol sběru dat jsou popsány jinde. Stručně řečeno, PN nabídky zdravotní propagace poradenství s důrazem na suplementaci vitaminem D, protože jejich dobrovolníci většinou bydlí v kanadské provincii Alberta, která se nachází mezi 49. a 60. severní rovnoběžkou. PN žádá účastníky, aby vyplnili dotazník týkající se životního stylu, nechali si změřit svou výšku a váhu, podstoupit anamnézu a nechat si odebrat krev pro stanovení sérového 25(OH)D. Od ledna 2009 zaznamenala anamnéza otázku „kolik doplňků vitaminu D užíváte?“ To zahrnuje vitamin D z doplňovaného vitaminu D a z multivitaminů. V anamnéze byla zaznamenána také suplementace vápníku. Do této studie bylo zahrnuto všech 22 214 návštěv protokolové studie, která je obvykle naplánována jednou ročně, před červnem 2013. Všechna měření 25(OH)D byla hodnocena pomocí automatizovaného chemiluminiscenčního imunotestu od DiaSorinu (LIAISON), který měří kombinaci D2 a D3 a který má variační koeficienty v rozmezí od 6,8% do 8,8%.

Byly navrženy různé tvary vztahu mezi příjmem vitaminu D a 25(OH)D. Patří mezi ně lineární, polynominální, bifázické, exponenciální a „exponenciální plus lineární“ vztahy. Snažili jsme se proto identifikovat regresní model, který nejlépe charakterizoval vztah, porovnáním lineárních, kvadratických, kubických, lineárních logických, exponenciálních a „exponenciálních plus lineárních“ regresních modelů na základě Akaikeových informačních kritérií (AIC).

Zkoumali jsme význam BMI i absolutní tělesné hmotnosti pro vztah mezi dávkou a odezvou orálního doplňování vitaminu D a séra 25(OH)D, přičemž jsme upravili zmatený potenciál věku, pohlaví a sezóny pomocí multivariačních regresních modelů. Porovnávali jsme BMI a absolutní tělesnou hmotnost jako kontinuální i kategorické proměnné. Při kategorizaci byli jedinci s BMI nižším nebo rovným 18,5, vyšším než 18,5 a menším nebo rovným 25, vyšším než 25 a nižším nebo rovným 30 a více než 30 považováni za podváhu, normální váhu, nadváhu a obézní. Hmotnost byla kategorizována jako méně než 60 kg, 60 kg až 80 kg, více než 80 kg a méně nebo rovno 100 kg a více než 100 kg.

Hodnocení výšky a hmotnosti chybělo u 3% hodnocení. Tyto záznamy byly vyloučeny při analýzách s BMI a absolutní tělesnou hmotností jako spojité kovariáty, ale byly zahrnuty do analýz s BMI a absolutní tělesnou hmotností jako kategorické kovariáty zvážením chybějících hodnot jako chybějící kategorie. Rozdíly ve vztahu závislosti na dávce orálního doplňování vitaminu D a 25(OH)D v séru pomocí BMI byly vizualizovány pomocí grafů odhadovaných hladin 25(OH)D podle modelu pro jakékoli dané hladiny doplňování.

Jelikož dostupná data zahrnovala opakovaná pozorování pro podskupinu 3 416 (19,4%) subjektů, zahrnuli jsme do všech modelů exponenciální regrese náhodný intercept. Účinky doplňování vitaminu D na hladiny vápníku a pravděpodobnost hyperkalcémie byly analyzovány pomocí lineární regrese, respektive logistické regrese.

Všechny analýzy byly prováděny pomocí SAS 9.4 (SAS Institute, Cary NC) a křivky odezvy na dávku byly přizpůsobeny pomocí PROC NLMIXED, což je postup SAS pro přizpůsobení nelineárních modelů se smíšeným účinkem. Statistická významnost byla definována jako p-hodnoty menší než 0,05.

PN anonymizovala svá data před jejich předáním k analýze na University of Alberta. Etická rada pro lidský výzkum na University of Alberta schválila přístup a analýzu údajů PN pro účely těchto analýz.

Výsledek

Účastníci uváděli doplnění vitaminu D v rozmezí od 0 do 55 000 IU denně. Šedesát devět účastníků (0,3%) hlásilo suplementaci nad 20 000 IU denně. Účastníci měli hladiny 25(OH)D v séru v rozmezí od 10,1 do 394 nmol/l. Ze všech účastníků mělo 33,4% normální hmotnost, 1,3% podváhu, 36,9% nadváhu a 28,4% obézní ( tabulka 1 ).

Tabulka 1. Souhrn 22 214 současných hodnocení orálního doplňování vitaminu D a hladiny 25(OH)D v séru.

 

Tabulka 2 zobrazuje charakteristiky lineárních, kvadratických, kubických, lineárních logů, exponenciálních a „exponenciálních plus lineárních“ regresních modelů, které popisují vztah mezi dávkou a reakcí mezi perorálním doplňováním vitaminu D a sérem 25(OH)D. Zdálo se, že exponenciální regresní model nejlépe popisuje vztah dávka-odezva. Tento závěr je založen na pozorování, že AIC pro exponenciální regresní model byla nižší než pro ostatní regresní modely ( tabulka 2 ).

 

Tabulka 2. Vztah mezi perorálním doplňováním vitaminu D a hladinami 25(OH)D v séru odhadnutými pomocí šesti různých parametrických regresních modelů.

 

Vztah mezi dávkou a doplňkem vitaminu D a sérovým 25(OH)D pro hladiny suplementace 20 000 IU za den nebo méně je znázorněn na obrázku 1 . Bubliny představují průměrnou hladinu 25(OH)D v séru pro všechny hlášené dávky doplňku vitaminu D. Velikost bublin je úměrná počtu hodnocení pro každou z dávek. Ačkoli byl do analýz zahrnut celý rozsah doplňkových hodnot, grafy jsou vyneseny do 20 000 IU. Červená čára představuje přizpůsobenou exponenciální křivku odezvy na dávku a potvrzuje jasný dojem z bublin, že vztah odezvy na dávku je nelineární a klesá na stále vyšších úrovních doplňování. Parametr Y0, který představuje průměrnou hladinu 25(OH)D v séru dosaženou bez doplňování vitaminu D, byl odhadnut na 68,0 nmol/L (95% CI: 67,3, 68,7).

Obr. 1

Obrázek 1. Vztah mezi dávkou a reakcí mezi perorálním doplňováním vitaminu D a hladinami 25(OH)D v séru na základě 22 214 pozorování zdravých dobrovolníků.

 

Poznámka pod čarou: Bubliny představují průměrnou hladinu 25(OH)D v plazmě pro všechny hlášené denní dávky. Velikost bublin je úměrná počtu hodnocení pro každou z hlášených denních dávek. Červená čára představuje přizpůsobenou křivku odezvy na dávku.

 

U obrázku 2 jsme omezili naše analýzy na ty subjekty, které měly jak základní návštěvu, tak následnou návštěvu mezi lednem 2009 a červnem 2013 a uvedly, že při své základní návštěvě nedoplňovaly vitamin D (1205 subjektů, 2410 hodnocení). Tato analýza napodobuje pre-post srovnání intervence: srovnání pozorování před zavedením doplňku vitaminu D s pozorováním v průměru 0,98 roku po základní návštěvě. Takto modré bubliny v obrázku 2 představují očekávanou úroveň 25(OH)D účastníků, kterým byli podány perorální dávky vitaminu D v průměru 0,98 roku od základní linie. Modrá čára představuje přizpůsobenou křivku reakce na dávku pro tuto podskupinu 1205 subjektů. Červená čára je identická s červenou čarou na obrázku 1 představující přizpůsobenou křivku reakce na dávku pro celý vzorek (22 214 hodnocení od 17 614 subjektů). Červenou čáru na obrázku 2 (a pozorování uvedená na obrázku 1 ) lze popsat jako „ukázka probíhajícího intervenčního programu“. Skutečnost, že červené a modré čáry na obrázku 2 jsou podobné, ukazuje, že podobné výsledky ukazují „srovnání před a po“ a „ukázka probíhajícího intervenčního programu“.

Obrázek 2. Vztah mezi perorální doplňkovou dávkou vitaminu D a hladinou 25(OH)D v séru při následných návštěvách podskupiny 1205 zdravých dobrovolníků, kteří údajně nedoplňovali při své základní návštěvě.

 

Poznámka pod čarou: Bubliny představují průměrnou hladinu 25(OH)D v plazmě pro všechny hlášené denní dávky. Velikost bublin je úměrná počtu hodnocení pro každou z hlášených denních dávek. Modrá čára představuje přizpůsobený vztah pro podskupinu účastníků, kteří se údajně při své základní návštěvě nedoplnili. Červená čára představuje přizpůsobený vztah celého vzorku (22 214 pozorování). Oba analytické přístupy odhalily podobné vztahy mezi dávkou a odezvou, protože červená a modrá čára jsou podobné.

 

Jak obrázek 1, tak i 2 ukazují, že zvýšení séra 25(OH)D se při vyšších dávkách doplňování vitaminu D vyrovnává. Odhaduje se, že hladiny v séru 25(OH)D se zvyšují v průměru o 11,98 nmol/l na 1 000 IU v doplňovacím intervalu 0 až 1 000 IU denně a o 1,13 nmol/l na 1 000 IU při doplňování 15 000 až 20 000 IU na den. Kromě suplementace je statisticky významným způsobem spojen také věk, BMI, absolutní tělesná hmotnost, pohlaví a roční období s hladinami 25(OH)D v séru ( tabulka 3 ). Rozdíly mezi kategoriemi BMI ( tabulka 3 , sloupec 1) jsou výrazné: obézní subjekty a subjekty s nadváhou měli hladiny sérového 25(OH)D, které byly v průměru o 19,8 nmol/l nižší a 8,0 nmol/l nižší než u subjektů s normální hmotností, resp. Rozdíly v hladinách 25(OH)D v séru mezi subjekty s podváhou a normální hmotností nebyly statisticky významné. Rozdíly napříč kategoriemi absolutní hmotnosti byly také podstatné a statisticky významné ( tabulka 3 , sloupec 2). V tabulce 3 byly hodnoty AIC menší u modelů, které zahrnovaly BMI ve srovnání s modely, které zahrnovaly absolutní tělesnou hmotnost bez ohledu na to, zda byly považovány za kategorické (213710,6 versus 213990,2; tabulka 3: sloupce 1 a 2) nebo kontinuální (213602,0 oproti 213852,0; Tabulka 3 , sloupce 1 a 2) se mění, což naznačuje, že BMI je lepší prediktor 25(OH)D vzhledem k absolutní hmotnosti. Při současném zohlednění BMI a absolutní hmotnosti ( tabulka 3: sloupce 3 a 6) se BMI jeví jako bližší determinant 25(OH)D. Tento závěr je založen na pozorování, že odhadované koeficienty pro BMI se změnily jen mírně, když je do modelu zahrnuta absolutní hmotnost (sloupec 3 versus sloupec 1 a sloupec 6 oproti sloupci 4), zatímco koeficienty pro absolutní hmotnost se podstatně změnily, když je zahrnut BMI ( Tabulka 3 , sloupec 3 proti 2 a sloupec 6 proti 5).

 

Tabulka 3. Význam indexu tělesné hmotnosti a absolutní tělesné hmotnosti pro vztah mezi perorálním doplňováním vitaminu D a sérem 25(OH)D.

 

Rozdíly BMI ve vztahu dávka-odezva jsou dále vizualizovány na obrázku 3 . Ve srovnání se subjekty s normální hmotností měli obézní subjekty nižší hodnoty 25(OH)D a zakřivené odlišně. Odhaduje se, že sérum 25(OH)D roste průměrnou rychlostí 13,1 nmol/l na 1000 IU, 11,5 nmol/l na 1000 IU a 8,6 nmol/l na 1000 IU u účastníka s normální hmotností, nadváhou a obezitou u příslušného účastníka interval doplňování 0 až 1 000 IU denně. Průměrné rychlosti zvýšení se poté sníží na 1,3 nmol/l na 1 000 IU, 1,5 nmol/l na 1 000 IU a 1,9 nmol/l na 1 000 IU, v doplňovacím intervalu 15 000 IU až 20 000 IU denně.

Obrázek 3. Vztah odezvy na dávku mezi perorálním doplňováním vitaminu D a hladinami 25(OH)D v plazmě podle kategorie indexu tělesné hmotnosti.

 

Poznámka pod čarou: čáry se odhadují pomocí modelu exponenciální plus lineární regrese, který se upravuje podle věku, pohlaví a ročního období.

Další díl

Studie: 2. díl - Důležitost tělesné hmotnosti pro vztah dávky vitamínu D a séra 25-hydroxyvitamínu D (2/2) 

Zobrazeno 332×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz