Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Diagnostika SARS-CoV-2 a jeho šíření v těle.

24. 4. 2021 18:56
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , SARS-CoV-2 , zdraví

Ptal jsem se odborníků na SARS-CoV-2. Otázka byla proč se neprovádí krevní testy na SARS-CoV-2. Bylo mi řečeno, že virus se do těla (do gastro-intestinálního traktu) dostává ústy. Virus napadá sliznice. Odběr ze sliznic je spolehlivá cesta k identifikaci virusu.

Bylo mi řečeno, že virus SARS-CoV-2 typicky nezpůsobuje virémii, což znamená, že se nešíří krví. Jenže jak potom vysvětlit mikrotrhliny, poničený endotelet cév?? Na otázku, jak se dál šíří například do játer, a jiných orgánů. Mi bylo odpovězeno, že u pacientů s těžkým průběhem dochází k poničení endotelu cév a tím se tedy může dostat dál.

Vím, že mezi rizikovými pacienty jsou pacienti s hypertenzí (vysoký tlak). Při dlouhodobých problémech s vysokým tlakem dochází k poškození cév a virus se tedy dokáže dotat hlouběji. Ale zde je právě to co vlastně v té odborné odpovědi nedává smysl. Prý nezpůsobuje virémii, ale nějak se do těch cév musel nejprve dostat, ne?

Dále jsem se dozvěděl, že provádět odběr krve na přítomnost virusu může mít smysl u pacientů s těžkým průběhem, ale není to běžné pro běžnou epidemickou diagnostiku, kdy se provádí šetření za účelem všasného odhalení infekce (ideálně ještě před tím než vypuknou příznaky).

Zobrazeno 289×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz