Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Zinek a COVID-19: Základ současných klinických studií (díl 1/4)

27. 3. 2021 14:43
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , zinek

Připravuje se

Připravuje se! Prosím omluvte sdržení s kontrolou překladu u přechozích článků

Ještě to bude chvíli trvat než se k tomu všemu dostanu. Je tolik zajímavých článků a máme i další doplňky, které pomáhají v boji proti COVID-19! Je dobré se jim blíže podívat "na zoubek".

 

Datum: 22. října 2020

Autoři: Amit Pal , Rosanna Squitti, Mario Picozza, Anil Pawar, Mauro Rongioletti, Atanu Kumar Dutta, Sibasish Sahoo, Kalyan Goswami, Praveen Sharma a Rajendra Prasad

Copyright: Springer Science + Business Media, LLC, součást Springer Nature 2020

kontrola překladu: bude teprve probíhat

Zdroj https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7580816/

 

Abstrakt

(zkráceno)

Modulace zánětlivé odpovědi a produkce cytokinů pomocí imunonutrice je nový koncept, který byl aplikován také na další nemoci. Zinek, jeden z protizánětlivých a antioxidačních mikroživin nacházejících se v potravinách se zavedenou imunitou, se v současné době používá v některých klinických studiích proti COVID-19. Tato recenze integruje současné studie role zinku v antivirové imunitě spolu s diskusí o jeho potenciální roli proti COVID-19 a probíhající klinické studie COVID-19 využívající zinek.

Klíčová slova: COVID-19, Klinické studie, Imunita, Zinek

 

Úvod

Jelikož se celý svět potýká s pandemií coronavirus disease-2019 (COVID-19) způsobenou těžkým akutním respiračním syndromem coronavirus-2 (SARS-CoV-2), existuje zběsilá rasa v hledání režimů léčby založených na současných znalostech, dokud nebudou účinné jsou vyvíjeny vakcíny a ad hoc léky. Terapeutické přístupy proti COVID-19, většinou zaměřené na řízení jeho imunopatologie a / nebo přizpůsobené k přímé kontrole replikace viru, jsou prozatím založeny na předpisu mimo předpis. V současné době probíhá několik pokusů na lidech s cílem posoudit terapeutické indexy léků, které jsou již schváleny pro jiné nemoci (tj. Repurposing léků), a v kombinaci s doplňky stravy, jako je vitamin C, vitamin D, vitamin B 12 , probiotika a zinek (Zn) . Zn je běžným tématem v profylaktických i léčebných klinických studiích COVID-19 s použitím doplňků výživy.

Zn, druhý nejhojnější stopový kov v lidském těle po železa, je nezbytný pro mnoho buněčných funkcí, včetně udržování imunitního zdraví. Je pozoruhodné, že „Zn proteom“ zahrnuje přibližně 3 000 proteinů včetně ~ 750 transkripčních faktorů Zn prstu, z nichž řada je hluboce zapojena do homeostázy a zánětu. Od té doby, co byl nedostatek Zn před více než 56 lety prokázán jako lidské onemocnění, se podílí na imunitní dysfunkci, zpomalení růstu, hypogonadismu a kognitivních poruchách. Důležité je, že Zn také hraje zásadní roli v antivirové imunitě. Čtenáři odkazují na odborné recenze týkající se zásadní úlohy Zn v lidském zdraví (včetně homeostázy Zn a transportérů) a dalších nevirových / virových onemocnění.

S tolika klinickými studiemi probíhajícími proti pandemii COVID-19 existuje vědecká zvědavost o povaze a základu těchto studií. V tomto přehledu se budeme zabývat základem klinických studií využívajících doplňkovou terapii Zn pro COVID-19 prostřednictvím prizmatu jeho nepostradatelné role v antivirové imunitě spolu s krátkou diskusí o imunopatologii COVID-19.

 

COVID-19 Imunopatologie

Jak již bylo ukázáno u SARS a respiračního syndromu na Středním východě (MERS), imunitní odpověď hostitele hraje ústřední roli také v patologii spojené s infekcí SARS-CoV-2, protože úmrtím, ke kterým dochází u pacientů s COVID-19, často předchází tzv. zvaná cytokinová bouře, masivní systémové uvolňování prozánětlivých cytokinů, jako je interleukin (IL) -1b, IL-6 a faktor nekrózy nádorů-α (TNF-α). Tyto události nakonec přispívají k syndromu akutní respirační tísně (ARDS) a vedou k vaskulární hyperpermeabilitě, difúzní koagulopatii, multiorgánovému selhání a nakonec k smrti. Tyto cytokiny jsou vylučovány hlavně vrozenými imunitními buňkami, jako jsou monocyty, makrofágy a dendritické buňky (DC), které mají působit hlavně v raných fázích infekcí. Cytokinová bouře se však vyskytuje v pozdních stádiích infekce SARS-CoV-2, kdy je známo, že se stává prominentní adaptivní místo vrozené imunitní odpovědi.

Pro účinnou imunitní reakci proti virovým infekcím je zapotřebí řada včasně koordinovaných akcí a program, ve kterém se tyto akce pohybují, může být načrtnut odporem časných / vrozených proti pozdním / adaptivním vlnám imunitní reakce. Za prvé, vrozené imunitní a infikované tkáňové buňky iniciují primitivní a nespecifické reakce ve snaze omezit virovou replikaci produkcí interferonů typu I (IFN), IFN-α a IFN-β a přilákat krvinky do místa infekce produkcí chemokin a TNF-a, který aktivuje endoteliální buňky zvyšující vaskulární adhezi a diapedézu leukocytů, a vylučováním dalších prozánětlivých cytokinů aktivuje leukocyty. Je zvláštní, že zatímco replikace SARS-CoV-2 v permisivních buňkách může být účinně inhibována exogenně přidaným IFN typu I, endogenní produkce IFN-α a IFN-β po infekci je inhibována proteiny kódovanými SARS-CoV viry, zatímco chemokiny a zánětlivé cytokiny jsou vysoce produkované, což přispívá k nevyvážené reakci.

Během této první fáze imunitní odpovědi DC migrují do lymfatických uzlin a iniciují složitou a pomalejší mezibuněčnou kaskádu, která nakonec vyvrcholí expanzí a zráním adaptivních, pro virus specifických T a B lymfocytů. Sérokonverze - tj. Výskyt protilátek proti imunogenním virovým proteinům v krvi - a pravděpodobně klonální expanze T-buněk specifických pro virus, se vyskytuje u většiny pacientů s COVID-19 10 dní po nástupu příznaků a závažné onemocnění a cytokinová bouře jsou asociované v čase a rozsahu s imunoglobulinovou odpovědí při infekcích SARS-CoV-1 a SARS-CoV-2.

Podobná bouře cytokinů je překvapivě také nejpozoruhodnějším vedlejším účinkem buněčné terapie chimérickým antigenním receptorem T (CAR-T) a její závažnost se předpovídá rozsahem nádorové zátěže, což vede k hypotéze, že vysoký antigen ( tj. virová) zátěž v době (pozdní) aktivity adaptivní imunitní buňky proti SARS-CoV-2, kdy vznikají protilátky a virově specifické T buňky, může upřednostňovat masivní druhou vlnu uvolňování cytokinů vrozenými buňkami v pozitivní zpětné vazbě smyčka. Mnoho úsilí se nyní pokouší dešifrovat v prostředí imunoterapie přesné mechanismy, které tlačí tuto pozitivní zpětnou vazbu z adaptivních na vrozené buňky, což by si zasloužilo naši pozornost předvídat možné cesty k interferenci s imunopatologií COVID-19. Jedna řada důkazů ukazuje na cytokiny produkované T buňkami po antigenní stimulaci, konkrétně na TNF-α a faktor stimulující kolonie granulocytů a makrofágů (GM-CSF), jako spouštěče sekundárního systémového toxického uvolňování cytokinů vrozené buňky. Důležité je, že tyto dva cytokiny jsou zbytečné (oba) nebo škodlivé (GM-CSF) pro cílové účinky buněk CAR-T, což naznačuje, že mohou být postradatelné také pro antivirovou reakci na SARS-CoV-2.

U úmrtnosti související s COVID-19 je zřejmé zkreslení závislé na pohlaví a věku. Lepší výsledky u žen mohou být například výsledkem výraznější produkce IFN-α plazmacytoidem DC během počátečních fází infekce. Lze předpokládat, že účinnější virové zadržování provozované takovou odpovědí sníží zátěž antigenu na počátku adaptivní vlny a zabrání cytokinové bouři. Ve studiích od pacientů během propuknutí SARS-CoV-1 v roce 2003 se ukázalo, že léčba syntetickým IFN typu I ve spojení se steroidy je užitečná ke zlepšení průběhu pneumonie a časná, na rozdíl od opožděné léčby IFN typu I, zachráněna myši po smrti po infekci SARS-CoV-1. Na druhé straně stárnutí imunitního systému, které je spojeno s chronickou aktivací vrozených buněk na nízké úrovni, také vede ke zpožděné a nadsazené reakci na výskyt patogenu. A konečně, s věkem, adaptivní buňky zpomalují zvyšování antigenově specifických odpovědí na nové patogeny sekundárně po ztrátě naivního repertoáru B a T buněk v důsledku brzlíkové involuce.

 

Další díl

 

 

Zobrazeno 182×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz