Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Zhodnocení covidové vlny za měsíc únor-březen (graf)

26. 3. 2021 15:13
Rubrika: Statistiky | Štítky: COVID-19 , statistiky

Tak pokus s restrikcema za měsíc březen máme za sebou a já jsem se tedy rozhodl, že udělám graf. Graf je z oficiálních čísel vládního webu a jedná se o poměr pozitivně diagnostikovaných proti celkovému počtu testovaných. Tento graf je v současné době jediný relevantní graf, které mám k dispozici, ostatní data se zdají být zkreslené a zmanipulované vládou (interpretované tak jak se jim zachce - podle účelu - tendenčně). Chtěl bych také vložit grafy chřipkových epidemií, aby bylo vidět, že průběh vlny probíhá přesně podle toho co se dá čekat u běžné epidemie a kopíruje vzhled chřipkové epidemie s tím rozdílem, že chřipková vlna trvá déle než zde prezentovaná vlna za měsíc únor a březen.

 

Covidová vlna

Na obrázku níže - bílá čára je období těsně před zavedením restrikcí. Žlužá čára je období kdy začaly platit restrikce. Restrikce se neprojevují hned ale opožděně, s narůstajícím počtem testů ve firmách. Vidíme mírný pokles, který ale odpovídá běžnému poklesu epidemické vlny - je to podobný tvar jako u chřipkové vlny. Tím chci říct, že pokles žluté čáry, který vidíme během prvních tří dnů, rozhodně není způsoben restrikcemi - ostatně podobný pokles je vidět 23-25.2.2021.

 

Střed vlny: 1.3.

Porovnání dvou stran vlny

Z níže uvedeného "zrcadlovitého" překlopení březnové vlny můžeme porovnat, že tvar křivky je hodně podobný a klesání probíhá pomaleji než nárůst.

 

Vlna se svým tvarem nijak neliší od běžné chřipkové epidemické vlny. Lze tedy předpokládat, že tvar vlny - pokles byl přirozeným jevem, na který restrikce neměly žádný nebo jen minimální vliv. Víme totiž, že žádná vlna netrvá věčně, každá vlna má svůj vrchol a to, že bylo dosaženo vrcholu vyčteme právě z toho zpomalení vlny a následného poklesu koncem měsíce únor.

Při interpretaci stejných dat, které máme k dispozici, lidé (zejména vláda) mohou docházet odlišných závěrů a tvrdit, že něco je důkaz, ačkoliv to není důkaz vůbec o ničem. K tomu aby restriktivní opatření fungovala není důvod - lidé se stkají dál a omezení pohybu podle googlu prý kleslo jen o 4-12%.

 

Virus tu bude s námi i nadále. Tak jako každou sezónu přichází chřipka nebo jiné respirační onemocnění (označované jako ILI - Influenza Like Ilness - čili onemocnění podobné chřipce) - budou tu s námi i nadále rhinoviry - tedy viry kdy člověk trpí teplotou nebo nachlazením, kýcháním apod. To že člověk má příznaky covidu ještě neznamená, že se jedná o covid, a to dokonce ani když je pozitivně otestovaný PCR testem. PCR test odráží jen zachycené mrtvé fragmenty viru, takže neprokazuje to, že ten virus pronikl do organismu, jen to, že jsme ho vdechli. Takže jak se nejlépe bránit proti viru? Posilovat svou imunitu vitamíny, minerály, zdravou životosprávou a případně použitím roušky. Tyto prostředky vždycky až doposud fungovaly, a není důvod aby nefungovali i nyní. 

 

Porovnání s křivkou respiračních onemocnění

zdroj: http://www.hygpraha.cz/dokumenty/aktualni-vyskyt-hlasenych-akutnich-respiracnich-infekci--ari--v-7--tydnu-roku-2020-na-uzemi-prahy-4574_4574_481_1.html

Zobrazeno 353×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz