Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Zamyšlení nad rizikem AstraZeneky u trombocytopénie (možnost vnitřního krvácení)

30. 3. 2021 19:17
Rubrika: Zdraví

A co pacienti trpící trombocytopénií, nízkým počtem kr. destiček, kde jsou pod 100/nl ? Pro ně očkování AstraZenekou nepředstavuje hrozbu? 

Poučení o trombocytopénii (nízký počet krevních destiček)

http://trombocytopenie.cz/wp-content/uploads/2016/01/ITP_brozura.pdf

SÚKL se vyjádřil ke zprávě od EMA

Ten text tady mi nepřipadá, že by něco vyvracel: "přínosy vakcíny v ochraně proti stále rozšířené hrozbě COVID-19, která sama o sobě vede k problémům s tvorbou krevních sraženin u mnoha hospitalizovaných pacientů, nadále převažují nad riziky nežádoucích účinků vakcína není spojena se zvýšením celkového rizika vzniku krevních sraženin (tromboembolických příhod) u těch, kteří ji dostávají"

Říkají, že převažují nad riziky, takže vybírají za nás co je správné... Pro ně jsou pacienti jen čísla ve statistice - ale musí se zamyslet nad nebezpečností...

Pak píší: "vakcína však může být spojena s velmi vzácným výskytem případů vzniku krevních sraženin spojených s trombocytopenií (nízkým počtem krevních destiček) s krvácením nebo bez krvácení, včetně vzácných případů tvorby sraženin v žilním systému v mozku (trombóza mozkových žilních splavů, CVST)." 

A tu bych se tedy chtěl zamyslet nad tím jaký je výskyt trombocytopénie v populaci ČR? Tady https://www.prolekare.cz/tema/imunitni-trombocytopenie/detail/aktualni-poznatky-k-patofyziologii-imunitni-trombocytopenie-a-co-to-znamena-pro-praxi-124435 jsem našel : "Ačkoliv k závažnému krvácení dojde pouze u 5% pacientů, v období 5 let od diagnózy je pro krvácení hospitalizováno 15% pacientů s ITP a onemocnění výrazně snižuje kvalitu jejich života." (27. 10. 2020). 

Dále se píše o výskytu v populaci: "ITP se v pediatrické populaci manifestuje jako akutní onemocnění, navazující většinou na virový infekt. V tomto článku se zaměřujeme na ITP v dospělé populaci, kde se projevuje jako onemocnění s incidencí 9,5/100 000 se dvěma vrcholy výskytu. První vrchol výskytu je v populaci mladých dospělých (20−30 let), zejména žen, druhý vrchol potom v populaci seniorů starších 60 let se stejným zastoupením obou pohlaví. Ačkoliv u části dospělých pacientů dojde po první epizodě trombocytopenie k trvalé remisi, až u 70 % z nich je ITP chronickým onemocněním." 

Počet dospělých v populaci ČR (k roku 2019) je 8 694 474. Výskyt ITP v populaci u dospělých tedy dělá celkem 826. Odhad celkem včetně dětí by mohl být 870 (pokud však není výskyt u dětí nižší). 5% z dospělých ITP je 41 pacientů s možným krvácením a 124 pacientů s možnou hospitalizací v nemocnici (tedy výjma dětí).

Takže co když ta vakcína právě u toho člověka toto krvácení spustí? Přepočteno na 5% je cca 522 pacientů, kterým může hrozit krvácení. Přitom kdoví - jestli právě AstraZeneka nebo jiná vakcína nemůže zvýšit riziko např. na 10%?

Zobrazeno 151×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz