Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vitamin D, steroidní hormony a autoimunita

25. 3. 2021 17:03
Rubrika: Zdraví

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24739090/

 

Základní pojmy k tématu byly již vysvětleny zde.

Pozn. "proliferace" je hojné množení či rychlé množení buněk.

"inhibice" je zbržďování

V článku se mimo jiné píše, že dexamethason má společně s kalcitriolem ( 1,25 (OH) 2 D3 ) zbržovací efekt na takovéto množení buněk lymfocytů a monocytů.

 

Endogenní sérový metabolit vitaminu D (kalcitriol, 1,25 (OH) 2 D3) je považován za pravý steroidní hormon (hormon D) a podobně jako glukokortikoidy (GC) a gonadální hormony může vykonávat několik imunomodulačních aktivit. Sérový nedostatek vitaminu D (25 (OH) D), a proto snížená dostupnost 1,25 (OH) 2 D3, je považován za rizikový faktor pro několik chronických / zánětlivých nebo autoimunitních stavů, včetně infekčních onemocnění, cukrovky typu 1, roztroušené sklerózy, a zejména autoimunitní revmatická onemocnění (ARD). Zejména v ARD reguluje 1,25 (OH) 2 D3 vrozenou i adaptivní imunitu, umocňuje potenciál vrozené odpovědi (antimikrobiální aktivitu), ale snižuje adaptivní imunitu (prezentace antigenu, aktivity T a B buněk). Pokud jde o možnou synergii mezi vitaminem D a glukokortikoidy, několik studií ukazuje, že 1,25 (OH) 2 D3 má významné aditivní účinky na dexamethasonem zprostředkovanou inhibici proliferace lidských lymfocytů a monocytů. Naopak se zdá, že nedostatek vitaminu D hraje roli při narůstající produkci vlastních auto-protilátek (angl. "autoantibody") vyvoláné B buňkami, a sezónní poklesy vitaminu D mohou vyvolat vzplanutí autoimunitního revmatického onemocnění, jak se nedávno ukázalo. 

Nakonec se zdá, že 1,25 (OH) 2 D3 snižuje aktivitu aromatázy a omezuje negativní účinky spojené se zvýšeným periferním metabolizmem estrogenu (buněčná proliferace, nadměrná aktivita B buněk). Zdá se, že 1,25 (OH) 2 D3 snižuje aktivitu aromatázy a omezuje negativní účinky spojené se zvýšeným periferním metabolizmem estrogenu (buněčná proliferace, nadměrná aktivita B buněk).Zdá se, že 1,25 (OH) 2 D3 snižuje aktivitu aromatázy a omezuje negativní účinky spojené se zvýšeným periferním metabolizmem estrogenu (buněčná proliferace, nadměrná aktivita B buněk).

 

Zobrazeno 164×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz