Zdroj: https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12-Health Professional/
(Nationa Institute of Health - americký vládní server, který řeší doplňky stravy)
Kontrola překladu: bude probíhat
Vitamin B12 je ve vodě rozpustný vitamin, který je přirozeně přítomen v některých potravinách, přidává se do jiných a je k dispozici jako doplněk stravy a léky na předpis. Vitamin B12 existuje v několika formách a obsahuje minerální kobalt, takže sloučeninám s aktivitou vitaminu B12 se souhrnně říká „kobalaminy“. Methylkobalamin a 5-deoxyadenosylkobalamin jsou formy vitaminu B12, které jsou aktivní v lidském metabolismu.
Vitamin B12 je nezbytný pro správnou tvorbu červených krvinek, neurologické funkce a syntézu DNA. Vitamin B12 funguje jako kofaktor pro methioninsyntázu a L-methylmalonyl-CoA mutázu. Methioninsyntáza katalyzuje přeměnu homocysteinu na methionin. Methionin je nezbytný pro tvorbu S-adenosylmethioninu, univerzálního donoru methylu pro téměř 100 různých substrátů, včetně DNA, RNA, hormonů, proteinů a lipidů. L-methylmalonyl-CoA mutáza převádí L-methylmalonyl-CoA na sukcinyl-CoA při degradaci propionátu, což je nezbytná biochemická reakce v metabolismu tuků a bílkovin. Succinyl-CoA je také vyžadován pro syntézu hemoglobinu.
Vitamin B12, vázaný na bílkoviny v potravinách, se uvolňuje aktivitou kyseliny chlorovodíkové a žaludeční proteázy v žaludku. Když se syntetický vitamin B12 přidává do obohacených potravin a doplňků stravy, je již ve volné formě, a proto nevyžaduje tento krok oddělování. Volný vitamin B12 se poté kombinuje s vnitřním faktorem, glykoproteinem vylučovaným parietálními buňkami žaludku, a výsledný komplex prochází absorpcí v distálním ileu prostřednictvím endocytózy zprostředkované receptorem. Přibližně 56% perorální dávky 1 μg vitaminu B12 je absorbováno, ale absorpce drasticky klesá, když je překročena kapacita vnitřního faktoru (při 1–2 μg vitaminu B12).
Pernicious anemia je autoimunitní onemocnění, které postihuje žaludeční sliznici a vede k žaludeční atrofii. To vede k destrukci parietálních buněk, achlorhydrii a selhání produkce vnitřního faktoru, což vede k malabsorpci vitaminu B12. Pokud se perniciózní anémie neléčí, způsobuje nedostatek vitaminu B12, což vede k megaloblastické anémii a neurologickým poruchám, a to i za přítomnosti dostatečného příjmu vitaminu B12 ve stravě.
Stav vitaminu B12 se obvykle hodnotí pomocí hladin vitaminu B12 v séru nebo plazmě. Hodnoty pod přibližně 170–250 pg / ml (120–180 picomol / l) pro dospělé naznačují nedostatek vitaminu B12. Důkazy však naznačují, že koncentrace vitaminu B12 v séru nemusí přesně odrážet intracelulární koncentrace. Zvýšená hladina homocysteinu v séru (hodnoty> 13 mikromol / l) může také naznačovat nedostatek vitaminu B12. Tento indikátor má však špatnou specificitu, protože je ovlivňován dalšími faktory, jako je nízká hladina vitaminu B6 nebo kyselina listová. Zvýšené hladiny kyseliny methylmalonové (hodnoty> 0,4 mikromol / l) mohou být spolehlivějším indikátorem stavu vitaminu B12, protože naznačují metabolickou změnu, která je vysoce specifická pro nedostatek vitaminu B12.
Doporučení ohledně příjmu vitaminu B12 a dalších živin jsou poskytována v rámci doporučení pro dietní referenční dávky (DRI) vyvinutého Radou pro výživu a výživu (FNB) v Lékařském ústavu (IOM) Národních akademií (dříve National Academy of Sciences). DRI je obecný termín pro soubor referenčních hodnot používaných pro plánování a hodnocení příjmu živin zdravých lidí. Mezi tyto hodnoty, které se liší podle věku a pohlaví, patří:
Tabulka 1 uvádí aktuální RDA pro vitamin B12 v mikrogramech (mcg) [ 5 ]. U kojenců ve věku od 0 do 12 měsíců stanovila FNB AI pro vitamin B12, která odpovídá průměrnému příjmu vitaminu B12 u zdravých kojených dětí.
Stáří | mužský | ženský | Těhotenství | Laktace |
---|---|---|---|---|
0–6 měsíců * | 0,4 mcg | 0,4 mcg | ||
7–12 měsíců * | 0,5 mcg | 0,5 mcg | ||
1–3 roky | 0,9 mcg | 0,9 mcg | ||
4–8 let | 1,2 mcg | 1,2 mcg | ||
9–13 let | 1,8 mcg | 1,8 mcg | ||
14+ let | 2,4 mcg | 2,4 mcg | 2,6 mcg | 2,8 mcg |
* Adekvátní příjem
Vitamin B12 se přirozeně vyskytuje v živočišných produktech, včetně ryb, masa, drůbeže, vajec, mléka a mléčných výrobků. Vitamin B12 obecně není obsažen v rostlinných potravinách, ale obohacené snídaňové cereálie jsou snadno dostupným zdrojem vitaminu B12 s vysokou biologickou dostupností pro vegetariány. Některé výživné droždí obsahují také vitamin B12. Obohacené potraviny se liší ve složení, proto je důležité si přečíst štítky Nutriční údaje na potravinářských výrobcích a určit druhy a množství přidaných živin, které obsahují.
Několik potravinových zdrojů vitaminu B12 je uvedeno v tabulce 2.
Tabulka 2: Vybrané potravinové zdroje vitaminu B12
Jídlo | Mikrogramy (mcg) na porci | Procento DV * |
---|---|---|
Škeble, vařené, 3 unce | 84.1 | 3504 |
Játra, hovězí maso, vařené, 3 unce | 70.7 | 2946 |
Pstruh, duha, divoký, vařený, 3 unce | 5.4 | 225 |
Losos, sockeye, vařený, 3 unce | 4.8 | 200 |
Pstruh, duha, chovaný, vařený, 3 unce | 3.5 | 146 |
Tuňák, lehký, konzervovaný ve vodě, 3 unce | 2.5 | 104 |
Výživové kvasnice obohacené o 100% DV pro vitamin B12, 1 porce | 2.4 | 100 |
Cheeseburger, dvojité karbanátky a houska, 1 sendvič | 2.1 | 88 |
Treska jednoskvrnná, vařená, 3 unce | 1.8 | 75 |
Hovězí, horní svíčková, grilovaná, 3 unce | 1.4 | 58 |
Mléko s nízkým obsahem tuku, 1 šálek | 1.2 | 50 |
Jogurt, ovoce, nízkotučný, 8 uncí | 1.1 | 46 |
Sýr, švýcarský, 1 unce | 0,9 | 38 |
Hovězí taco, 1 měkké taco | 0,9 | 38 |
Snídaňové cereálie, obohacené o 25% DV pro vitamin B12, 1 porce | 0,6 | 25 |
Šunka, uzená, pečená, 3 unce | 0,6 | 25 |
Vejce, celé, vařené natvrdo, 1 velké | 0,6 | 25 |
Kuřecí, prsní maso, pečené, 3 unce | 0,3 | 13 |
* DV = denní hodnota. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vyvinul DV, aby pomohl spotřebitelům porovnat obsah živin v potravinách a doplňcích stravy v kontextu celkové stravy. DV pro vitamin B12 je 2,4 mcg u dospělých a dětí ve věku od 4 let. FDA nevyžaduje, aby etikety na potravinách uváděly obsah vitaminu B12, pokud nebyl do jídla přidán vitamin B12. Potraviny poskytující 20% nebo více DV jsou považovány za vysoké zdroje živin, ale ke zdravé stravě přispívají také potraviny poskytující nižší procento DV.
Webové stránky amerického ministerstva zemědělství (USDA) s názvem FoodData Central ) uvádějí obsah živin v mnoha potravinách a poskytují komplexní seznam potravin obsahujících vitamin B12 seřazený podle obsahu živin a podle názvu potraviny.
V doplňcích stravy je vitamin B12 obvykle přítomen jako kyanokobalamin, což je forma, kterou tělo snadno převádí na aktivní formy methylkobalamin a 5-deoxyadenosylkobalamin. Doplňky stravy mohou také obsahovat methylkobalamin a další formy vitaminu B12.
Existující důkazy nenaznačují žádné rozdíly mezi formami, pokud jde o absorpci nebo biologickou dostupnost. Schopnost těla absorbovat vitamin B12 z doplňků stravy je však do značné míry omezena kapacitou vnitřního faktoru. Například u zdravých lidí je ve skutečnosti absorbováno pouze asi 10 mikrogramů orálního doplňku o obsahu 500 mikrogramů.
Kromě orálních doplňků stravy je vitamin B12 k dispozici v sublinguálních přípravcích ve formě tablet nebo pastilek. Tyto přípravky jsou často uváděny na trh jako přípravky s vynikající biologickou dostupností, i když důkazy nenaznačují žádný rozdíl v účinnosti mezi orální a sublingvální formou.
Vitamin B12 ve formě kyanokobalaminu a příležitostně hydroxokobalaminu lze podávat parenterálně jako lék na předpis, obvykle intramuskulární injekcí. Parenterální podání se obvykle používá k léčbě nedostatku vitaminu B12 způsobeného perniciózní anémií a dalšími stavy, které vedou k malabsorpci vitaminu B12 a závažnému nedostatku vitaminu B12.
Vitamin B12 je také k dispozici jako lék na předpis ve formulaci nosního gelu ve spreji, což je produkt uváděný na trh jako alternativa k injekcím vitaminu B12, kterou by někteří pacienti mohli preferovat. Tato formulace se jeví jako účinná při zvyšování hladiny vitaminu B12 v krvi u dospělých a dětí, i když v klinických podmínkách nebyla důkladně studována.
Většina dětí a dospělých ve Spojených státech konzumuje doporučené množství vitaminu B12, podle analýz údajů z Národního průzkumu zdraví a výživy (NHANES III) z let 1988–1994 a Průběžného průzkumu příjmu potravy z let 1994–1996. jednotlivci. Údaje z období 1999–2000 NHANES naznačují, že střední denní příjem vitaminu B12 pro americkou populaci je 3,4 μg.
Někteří lidé - zejména starší dospělí, trpící perniciózní anémií a pacienti se sníženou úrovní kyselosti žaludku (hypochlorhydria nebo achlorhydria) nebo střevní poruchy - mají potíže s absorpcí vitaminu B12 z potravy a v některých případech s perorálními doplňky. Výsledkem je nedostatek vitaminu B12, který postihuje 1,5% až 15% běžné populace. V mnoha z těchto případů není příčina nedostatku vitaminu B12 známa.
Důkazy z Framingham Offspring Study naznačují, že prevalence nedostatku vitaminu B12 u mladých dospělých může být vyšší, než se dříve předpokládalo. Tato studie zjistila, že procento účastníků ve třech věkových skupinách (26–49 let, 50–64 let a 65 let a více) s nedostatečnou hladinou vitaminu B12 v krvi bylo podobné. Studie také zjistila, že jedinci, kteří užívali přípravek obsahující vitamin B12 nebo konzumovali obohacené cereálie více než čtyřikrát týdně, měli mnohem menší pravděpodobnost nedostatku vitaminu B12.
Jedinci, kteří mají potíže se vstřebáváním vitaminu B12 z potravin, stejně jako vegetariáni, kteří nekonzumují žádnou živočišnou stravu, mohou mít prospěch z potravin obohacených o vitamin B12, orálních doplňků vitaminu B12 nebo injekcí vitaminu B12.
Nedostatek vitaminu B12 je charakterizován megaloblastickou anémií, únavou, slabostí, zácpou, nechutenstvím a ztrátou hmotnosti. Mohou také nastat neurologické změny, jako je necitlivost a brnění v rukou a nohou. Mezi další příznaky nedostatku vitaminu B12 patří potíže s udržováním rovnováhy, deprese, zmatenost, demence, špatná paměť a bolestivost úst nebo jazyka. Neurologické příznaky nedostatku vitaminu B12 mohou nastat bez anémie, proto je důležitá včasná diagnostika a intervence, aby se zabránilo nevratnému poškození. Mezi příznaky nedostatku vitaminu B12 patří v dětství neschopnost prospívat, poruchy hybnosti, zpoždění vývoje a megaloblastická anémie. Mnoho z těchto příznaků je obecných a mohou být důsledkem různých zdravotních stavů jiných než je nedostatek vitaminu B12.
Typicky je nedostatek vitaminu B12 léčen injekcemi vitaminu B12, protože tato metoda obchází potenciální překážky absorpce. Účinné však mohou být i vysoké dávky orálního vitaminu B12. Autoři přehledu randomizovaných kontrolovaných studií porovnávajících perorální s intramuskulárním vitaminem B12 dospěli k závěru, že 2 000 mcg perorálního vitaminu B12 denně, následované sníženou denní dávkou 1 000 mcg a poté 1 000 mcg týdně a nakonec každý měsíc může být stejně účinné jako intramuskulární podání. Celkově je nejdůležitějším faktorem při určování, zda by měl být vitamin B12 podáván orálně nebo injekčně, schopnost jednotlivého pacienta vstřebávat vitamin B12. Ve většině zemí se praxe používání intramuskulárního vitaminu B12 k léčbě nedostatku vitaminu B12 nezměnila.
Velké množství kyseliny listové může maskovat škodlivé účinky nedostatku vitaminu B12 korekcí megaloblastické anémie způsobené nedostatkem vitaminu B12, aniž by došlo ke korekci neurologického poškození, které také nastává. Předběžné důkazy navíc naznačují, že vysoké hladiny folátů v séru mohou nejen maskovat nedostatek vitaminu B12, ale mohou také prohloubit anémii a zhoršit kognitivní příznaky spojené s nedostatkem vitaminu B12. Pokud nebude léčen nedostatek vitaminu B12, může dojít k trvalému poškození nervů. Z těchto důvodů by příjem kyseliny listové z obohacené stravy a doplňků stravy neměl u zdravých dospělých překročit 1 000 mcg denně.
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.