Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vitamin B12: Zdravotní rizika spojená s nadměrným množstvím (díl 4/4)

27. 3. 2021 19:53
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín B12

Zdroj: https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12-Health Professional/

(Nationa Institute of Health - americký vládní server, který řeší doplňky stravy)

Kontrola překladu: bude probíhat

Zdravotní rizika spojená s nadměrným obsahem vitaminu B12

IOM nestanovila UL pro vitamin B12 kvůli jeho nízkému potenciálu toxicity. V referenčním dietním příjmu: thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, kyselina listová, vitamin B12, kyselina pantothenová, biotin a cholin , IOM uvádí, že „žádné nežádoucí účinky nebyly spojeny s nadměrným příjmem vitaminu B12 z potravy a doplňků stravy u zdravých jedinců".

Zjištění z intervenčních studií tyto závěry podporují. Ve studiích NORVIT a HOPE 2 nezpůsobovala suplementace vitaminu B12 (v kombinaci s kyselinou listovou a vitaminem B6) žádné závažné nežádoucí účinky, pokud byla podávána v dávkách 0,4 mg po dobu 40 měsíců (studie NORVIT) a 1,0 mg po dobu 5 let (HOPE 2 zkušební verze).

Interakce s léky

Vitamin B12 má potenciál interagovat s určitými léky. Kromě toho může několik typů léků nepříznivě ovlivňovat hladinu vitaminu B12. Několik příkladů je uvedeno níže. Jednotlivci užívající tyto a další léky pravidelně by měli diskutovat o svém stavu vitaminu B12 se svými poskytovateli zdravotní péče.

Chloramfenikol

Chloramfenikol ( Chloromycetin ®) je bakteriostatické antibiotikum. Omezené důkazy z kazuistik naznačují, že chloramfenikol může u některých pacientů interferovat s reakcí červených krvinek na doplňkový vitamin B12.

Inhibitory protonové pumpy

Inhibitory protonové pumpy, jako je omeprazol ( Prilosec® ) a lansoprazol ( Prevacid® ), se používají k léčbě gastroezofageálního refluxu a peptického vředu. Tyto léky mohou interferovat s absorpcí vitaminu B12 z potravy zpomalením uvolňování žaludeční kyseliny do žaludku. Důkazy jsou však v rozporu s tím, zda užívání inhibitorů protonové pumpy ovlivňuje stav vitaminu B12. Poskytovatelé zdravotní péče by měli preventivně sledovat stav vitaminu B12 u pacientů, kteří dlouhodobě užívají inhibitory protonové pumpy.

Antagonisté H2 receptorů

Antagonisté receptoru histaminu H2, kteří se používají k léčbě peptického vředového onemocnění, zahrnují cimetidin ( Tagamet® ), famotidin ( Pepcid® ) a ranitidin ( Zantac® ). Tyto léky mohou interferovat s absorpcí vitaminu B12 z potravy zpomalením uvolňování kyseliny chlorovodíkové do žaludku. Přestože antagonisté H2 receptorů mají potenciál způsobit nedostatek vitaminu B12, žádný důkaz nenaznačuje, že podporují nedostatek vitaminu B12, a to ani po dlouhodobém užívání. Klinicky významné účinky mohou být pravděpodobnější u pacientů s nedostatečnými zásobami vitaminu B12, zejména u těch, kteří užívají antagonisty H2 receptorů nepřetržitě po dobu delší než 2 roky.

Metformin

Metformin, hypoglykemický prostředek používaný k léčbě cukrovky, může snížit absorpci vitaminu B12, pravděpodobně změnami střevní pohyblivosti, zvýšeným množením bakterií nebo změnami vychytávání vitaminu B12 v ileálních buňkách v závislosti na vápníku. komplex vnitřních faktorů. Malé studie a kazuistiky naznačují, že 10% - 30% pacientů užívajících metformin snížilo absorpci vitaminu B12. V randomizované, placebem kontrolované studii u pacientů s diabetem 2. typu léčba metforminem po dobu 4,3 roku významně snížila hladinu vitaminu B12 o 19% a zvýšila riziko nedostatku vitaminu B12 o 7,2% ve srovnání s placebem. Některé studie naznačují, že doplňkový vápník může pomoci zlepšit malabsorpci vitaminu B12 způsobenou metforminem, ale ne všichni vědci souhlasí.

Vitamin B12 a zdravá strava

Pokyny federální vlády týkající se stravování pro Američany na období 2020–2025 poznamenávají, že „Protože potraviny poskytují řadu živin a dalších složek, které mají přínos pro zdraví, měly by být nutriční potřeby uspokojovány především prostřednictvím potravin ... V některých případech jsou obohacené potraviny a doplňky stravy jsou užitečné, pokud není možné jinak uspokojit potřebu jedné nebo více živin (např. během konkrétních životních stádií, jako je těhotenství). “

Další informace o budování zdravého stravovacího režimu najdete v pokynech pro stravování pro Američany a na MyPlate amerického ministerstva zemědělství .

 

Dietní Pokyny pro Američany popisuje zdravý dietní vzor jako ten, který:

  • Zahrnuje různé druhy zeleniny; ovoce; zrna (alespoň polovina celých zrn); beztukové a nízkotučné mléko, jogurt a sýr; a oleje.
  • Zahrnuje celou řadu bílkovinných potravin, jako je libové maso; drůbež; vejce; plody moře; fazole, hrášek a čočka; ořechy a semena; a sójové výrobky.
  • Omezuje potraviny a nápoje na vyšší obsah přidaných cukrů, nasycených tuků a sodíku.
  • Omezuje alkoholické nápoje.
  • Zůstane v rámci vašich denních potřeb kalorií.

Ryby a červené maso jsou vynikajícím zdrojem vitaminu B12. Drůbež a vejce také obsahují vitamin B12. 

Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminu B12. Mnoho snídaňových cereálií připravených k jídlu je obohaceno vitamínem B12. 

Zobrazeno 204×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz