Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vitamin B12: Vliv na zdraví (díl 3/4)

27. 3. 2021 19:51
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín B12

Zdroj: https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12-Health Professional/

(Nationa Institute of Health - americký vládní server, který řeší doplňky stravy)

Kontrola překladu: bude probíhat

Vliv vitaminu B12 na zdraví

Kardiovaskulární onemocnění

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí v průmyslových zemích, jako jsou USA, a v rozvojových zemích rostou. Mezi rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění patří zvýšené hladiny lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), vysoký krevní tlak, nízké hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL), obezita a cukrovka.

Zvýšené hladiny homocysteinu byly také identifikovány jako nezávislý rizikový faktor pro kardiovaskulární onemocnění. Homocystein je aminokyselina obsahující síru odvozená od methioninu, která je normálně přítomna v krvi. Předpokládá se, že zvýšené hladiny homocysteinu podporují trombogenezi, zhoršují vazomotorické funkce endotelu, podporují peroxidaci lipidů a indukují proliferaci hladkého svalstva cév. Důkazy z retrospektivních, průřezových a prospektivních studií spojují zvýšené hladiny homocysteinu s ischemickou chorobou srdeční a cévní mozkovou příhodou.

Vitamin B12, kyselina listová a vitamin B6 se podílejí na metabolismu homocysteinu. V přítomnosti nedostatečného vitaminu B12 mohou hladiny homocysteinu stoupat v důsledku nedostatečné funkce methioninsyntázy. Výsledky několika randomizovaných kontrolovaných studií naznačují, že kombinace doplňků vitaminu B12 a kyseliny listové s vitaminem B6 nebo bez něj snižují hladinu homocysteinu u lidí s cévním onemocněním nebo diabetem a u mladých dospělých žen. V jiné studii došlo u starších mužů a žen, kteří užívali multivitaminový / multiminerální doplněk po dobu 8 týdnů, k významnému poklesu hladin homocysteinu.

Důkazy podporují roli doplňků kyseliny listové a vitaminu B12 při snižování hladin homocysteinu, ale výsledky z několika velkých prospektivních studií neprokázaly, že tyto doplňky snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. V kardiovaskulární studii s antioxidanty u žen a kyselinou listovou neměly ženy s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění, které po dobu 7,3 let užívaly denní doplňky obsahující 1 mg vitaminu B12, 2,5 mg kyseliny listové a 50 mg vitaminu B6, snížené riziko závažných kardiovaskulárních příhod , navzdory sníženým hladinám homocysteinu. Studie HOPE (Heart Outcomes Prevention Evaluation) 2, která zahrnovala 5522 pacientů starších 54 let s cévním onemocněním nebo cukrovkou, zjistila, že denní léčba 2,5 mg kyseliny listové, 50 mg vitaminu B6 a 1 mg vitaminu B12 v průměru 5 roky snížily hladinu homocysteinu a riziko cévní mozkové příhody, ale nesnížily riziko závažných kardiovaskulárních příhod. Ve studii s intervencí na vitaminy B v západním Norsku, která zahrnovala 3 096 pacientů podstupujících koronární angiografii, denní doplňky 0,4 mg vitaminu B12 a 0,8 mg kyseliny listové s 40 mg vitaminu B6 nebo bez nich po dobu 1 roku snížily hladinu homocysteinu o 30%, ale neovlivnily celkový úmrtnost nebo riziko závažných kardiovaskulárních příhod během 38 měsíců sledování. Studie Norwegian Vitamin (NORVIT) a studie Vitamin Intervention for Stroke Prevention měly podobné výsledky.

American Heart Association dospěla k závěru, že dostupné důkazy nejsou dostatečné k podpoře úlohy vitaminů B při snižování kardiovaskulárního rizika.

Demence a kognitivní funkce

Vědci se již dlouho zajímali o možnou souvislost mezi nedostatkem vitaminu B12 a demencí. Nedostatek vitaminu B12 způsobuje akumulaci homocysteinu v krvi a může snížit hladinu látek potřebných k metabolizaci neurotransmiterů. Pozorovací studie ukazují pozitivní asociace mezi zvýšenými hladinami homocysteinu a výskytem Alzheimerovy choroby a demence. Nízký stav vitaminu B12 byl také pozitivně spojen s kognitivním poklesem.

Navzdory důkazům, že vitamin B12 snižuje hladinu homocysteinu a korelaci mezi nízkou hladinou vitaminu B12 a kognitivním poklesem, výzkum neprokázal, že by vitamin B12 měl na poznávání nezávislý účinek. V jedné randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii dostávalo 195 subjektů ve věku 70 let nebo starších bez kognitivní poruchy nebo s mírnou kognitivní poruchou 1 000 mcg vitaminu B12, 1 000 mcg vitaminu B12 plus 400 mcg kyseliny listové nebo placebo po dobu 24 týdnů. Léčba vitaminem B12 plus kyselinou listovou snížila koncentrace homocysteinu o 36%, ale ani léčba vitaminem B12, ani léčba vitaminem B12 plus kyselinou listovou nezlepšila kognitivní funkce.

Ženy s vysokým rizikem kardiovaskulárních chorob, které se účastnily kardiovaskulární studie žen s antioxidanty a kyselinou listovou, byly náhodně přiděleny k tomu, aby dostávaly denní doplňky obsahující 1 mg vitaminu B12, 2,5 mg kyseliny listové a 50 mg vitaminu B6 nebo placebo. Po průměru 1,2 roku neměla suplementace vitaminem B vliv na průměrnou kognitivní změnu od výchozí hodnoty ve srovnání s placebem. U podskupiny žen s nízkým výchozím příjmem vitaminů B ve stravě však suplementace významně zpomalila rychlost kognitivního poklesu. Ve studii provedené konsorciem Alzheimer's Disease Cooperative Study, která zahrnovala jedince s mírnou až středně těžkou Alzheimerovou chorobou, denní doplňky 1 mg vitaminu B12, 5 mg kyseliny listové a 25 mg vitaminu B6 po dobu 18 měsíců nezpomalily kognitivní pokles ve srovnání s placebem. Další studie zjistila podobné výsledky u 142 jedinců s rizikem demence, kteří dostávali doplňky 2 mg kyseliny listové a 1 mg vitaminu B12 po dobu 12 týdnů.

Autoři dvou recenzí Cochrane a systematického přehledu randomizovaných studií účinků vitamínů B na kognitivní funkce dospěli k závěru, že nejsou k dispozici dostatečné důkazy o tom, zda má vitamin B12 samotný nebo v kombinaci s vitaminem B6 nebo kyselinou listovou vliv na kognitivní funkce nebo demence. K posouzení, zda má vitamin B12 přímý účinek na kognitivní funkce a demenci, jsou zapotřebí další rozsáhlé klinické studie doplňování vitaminu B12.

Energie a vytrvalost

Díky své roli v energetickém metabolismu je vitamin B12 často propagován jako posilovač energie a posilovač sportovního výkonu a vytrvalosti. Tato tvrzení jsou založena na skutečnosti, že náprava megaloblastické anémie způsobené nedostatkem vitaminu B12 by měla zlepšit související příznaky únavy a slabosti. Zdá se však, že suplementace vitaminu B12 nemá žádný příznivý vliv na výkon při absenci nutričního deficitu.

Další díly

Vitamin B12 (díl 4/4)

Zobrazeno 182×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz