Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Vitamin B12: Skupiny s rizikem nedostatku B12 (díl 2/4)

27. 3. 2021 19:47
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , vitamín B12

Zdroj: https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12-Health Professional/

(National Institute of Health - americký vládní server, který řeší doplňky stravy)

Kontrola překladu: bude probíhat

Předchozí díly

 

Skupiny s rizikem nedostatku vitaminu B12

Mezi hlavní příčiny nedostatku vitaminu B12 patří malabsorpce vitaminu B12 z potravy, perniciózní anémie, pooperační malabsorpce a nedostatek stravy. V mnoha případech však není příčina nedostatku vitaminu B12 známa. Následující skupiny patří mezi ty, u nichž je největší pravděpodobnost, že budou mít nedostatek vitaminu B12.

Starší dospělí

Atrofická gastritida, stav postihující 10–30% starších dospělých, snižuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což má za následek sníženou absorpci vitaminu B12. Snížené hladiny kyseliny chlorovodíkové mohou také zvýšit růst normálních střevních bakterií, které používají vitamin B12, což dále snižuje množství vitaminu B12 dostupného tělu.

Jedinci s atrofickou gastritidou nejsou schopni absorbovat vitamin B12, který je přirozeně přítomen v potravinách. Většina však dokáže absorbovat syntetický vitamin B12 přidaný do obohacených potravin a doplňků stravy. Výsledkem je, že IOM doporučuje, aby dospělí starší 50 let získávali většinu svého vitaminu B12 z vitaminových doplňků nebo obohacených potravin. Někteří starší pacienti s atrofickou gastritidou však vyžadují dávky, které jsou mnohem vyšší než RDA, aby se zabránilo subklinickému deficitu.

Jedinci s perniciózní anémií

Pernicious anemia, stav, který postihuje 1% - 2% starších dospělých, je charakterizován nedostatkem vnitřního faktoru. Jedinci s perniciózní anémií nemohou správně absorbovat vitamin B12 v gastrointestinálním traktu. Pernicious anémie je obvykle léčena intramuskulárním vitaminem B12. Přibližně 1% perorálního vitaminu B12 však může být pasivně absorbováno v nepřítomnosti vnitřního faktoru, což naznačuje, že účinná léčba mohou být také vysoké perorální dávky vitaminu B12.

Jedinci s gastrointestinálními poruchami

Jedinci s poruchami žaludku a tenkého střeva, jako je celiakie a Crohnova choroba, nemusí být schopni absorbovat dostatek vitaminu B12 z potravy k udržení zdravých tělesných zásob. Mírně snížená kognitivní funkce způsobená časným nedostatkem vitaminu B12 může být jediným počátečním příznakem těchto střevních poruch, po němž následuje megaloblastická anémie a demence.

Jedinci, kteří podstoupili gastrointestinální operaci

Chirurgické zákroky v gastrointestinálním traktu, jako je chirurgický zákrok při hubnutí nebo chirurgický zákrok k odstranění celého žaludku nebo jeho části, často vedou ke ztrátě buněk vylučujících kyselinu chlorovodíkovou a vnitřní faktor. Tím se snižuje množství vitaminu B12, zejména vitaminu B12 vázaného na potraviny, které tělo uvolňuje a vstřebává. Chirurgické odstranění distálního ilea může také vést k neschopnosti absorbovat vitamin B12. Jednotlivci podstupující tyto chirurgické zákroky by měli být předoperačně a pooperačně sledováni s ohledem na několik nedostatků živin, včetně nedostatku vitaminu B12.

Vegetariáni

Přísní vegetariáni a vegani jsou vystaveni většímu riziku rozvoje nedostatku vitaminu B12 než lakto-ovo vegetariáni a nevegetariáni, protože přírodní zdroje vitaminu B12 jsou omezeny na živočišnou stravu. Obohacené snídaňové cereálie a obohacené nutriční kvasnice jsou jedním z jediných zdrojů vitaminu B12 z rostlin a lze je použít jako dietní zdroje vitaminu B12 pro přísné vegetariány a vegany. Obohacené potraviny se liší ve složení, proto je důležité si přečíst štítky Nutriční údaje na potravinářských výrobcích a určit druhy a množství přidaných živin, které obsahují.

Těhotné a kojící ženy, které dodržují přísnou vegetariánskou stravu, a jejich kojenci

Vitamin B12 prochází placentou během těhotenství a je přítomen v mateřském mléce. Výhradně kojené děti žen, které nekonzumují žádné živočišné produkty, mohou mít velmi omezené zásoby vitaminu B12 a může se u nich vyvinout nedostatek vitaminu B12 během několika měsíců po narození. Nedetekovaný a neléčený nedostatek vitaminu B12 u kojenců může mít za následek závažné a trvalé neurologické poškození.

Akademie výživy a dietetiky doporučuje doplňkový vitamin B12 pro vegany a lakto-ovo vegetariány během těhotenství i kojení, aby zajistil dostatek vitaminu B12 do plodu a kojence. Těhotné a kojící ženy, které dodržují přísnou vegetariánskou nebo veganskou stravu, by se měly poradit s pediatrem ohledně doplňků vitaminu B12 pro kojence a děti.

Další díl

Vitamin B12 (díl 3/4) 

Zobrazeno 156×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz