Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Toxicita Zinku (díl 4/4)

27. 3. 2021 14:59
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita , zinek

PŘIPRAVUJE SE!

 

Datum: 22. října 2020

Autoři: Amit Pal , Rosanna Squitti, Mario Picozza, Anil Pawar, Mauro Rongioletti, Atanu Kumar Dutta, Sibasish Sahoo, Kalyan Goswami, Praveen Sharma a Rajendra Prasad

Copyright: Springer Science + Business Media, LLC, součást Springer Nature 2020

kontrola překladu: bude teprve probíhat

Zdroj https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7580816/

 

Doporučený dietní příspěvek (ZDA) pro Zn je 11 mg / den pro muže a 8 mg / den pro ženy. Absorpce zinku je ovlivněna některými potravinami; např. živočišné proteiny vedou k vyšší absorpci Zn, zatímco fytáty snižují jeho absorpci (přehled v [ 67 ]). Poločas eliminace Zn je v rozmezí 0,9–1,2 h.

Nedostatek Zn je v populaci mnohem rozšířenější než toxicita Zn (toxicita Zn je velmi sporadická a vyskytuje se velmi zřídka). Ve srovnání s několika dalšími kovovými ionty s podobnými chemickými vlastnostmi je Zn relativně neškodný. Přesto je třeba postupovat opatrně proti nevybíravé samoléčbě a chronickému užívání doplňků Zn bez řádného lékařského předpisu / monitorování, protože toxicita Zn byla také popsána v literatuře. Akutní intoxikace Zn je vzácná událost, i když expozice vysokým dávkám vede k toxickým účinkům. Je však dobře prokázáno, že nedostatek mědi je spojen s přijímáním velkých dávek doplňkového Zn po delší dobu. Kromě toho může chronické užívání Zn jako doplňky nebo jako lék  blokovat střevní absorpci mědi. Jemně vyladěná a synchronizovaná systémová homeostáza a účinné regulační mechanismy kontrolují cytotoxické dávky exogenního Zn. Je to endogenní Zn, který hraje klíčovou roli v cytotoxických událostech vyvolaných Zn v jednotlivých buňkách. Zejména mozek je velmi citlivý na toxicitu Zn.

 

Zinek jako dvousečný meč

Použití Zn jako doplňku nebo adjuvans k léčbě je meč s dvojtým ostřím. Velké dávky Zn (300 mg / den) po dobu 6 týdnů mohou ovlivnit imunitní odpověď, zhoršit lymfocyty a funkci neutrofilů. Na tomto základě vznikla obava, že dlouhodobá léčba Zn může způsobit potlačení imunitního systému. Podobně může nadměrné doplňování Zn jako antivirové terapie poškodit imunitní systém. Maywald a kol. prokázali ve studii in vitro, že nadbytek suplementace Zn může ve skutečnosti snížit expresi IFN-y (klíčový cytokin pro imunitní reakce T-pomocníka-1) snížením exprese interferonového regulačního faktoru 1 v regulačních T buňkách. U starších osob se však ukázalo, že suplementace zinkem zvýšila produkci interferonu-alfa (IFN-α) leukocyty in vitro ve srovnání s mladšími subjekty. Toto pozorování vyžaduje nutnost nepřetržitého sledování hladin Zn, aby se dosáhlo maximální terapeutické účinnosti. Příjem buněčného Zn lze zlepšit ionofory, včetně chlorochinu a některých jeho derivátů, jako je hydroxychlorochin. Alternativně jsou přírodními ionofory potenciálního použití s ​​dobrým profilem snášenlivosti kvercetin a epigalokatechin gallát.

 

Shrnutí a budoucí směry

Bez zpomalení pandemie COVID-19, jak naznačuje 18 milionů potvrzených případů, včetně 0,69 milionu úmrtí na celém světě ke 4. srpnu 2020 ( https://covid19.who.int/ ), vědci hledají způsoby, jak potenciálně chránit lidi ze SARS-CoV-2 nebo ke zmírnění jeho účinků, jakmile se jednou zachytí. Jedním z takových prostředků je terapie Zn kromě jiných antivirotik. Zn je dobře snášen a je nejlépe známý svými antioxidačními, protizánětlivými, imunomodulačními a antivirovými aktivitami, které jsou pravděpodobně zprostředkovány schopností inhibovat RNA virus RdRp, čímž chrání buňky a tkáně těla před virovou infekcí, oxidační poškození a dysfunkce. Na základě současných znalostí o příznivých a škodlivých účincích Zn (obr.Zloženie: 100% bavlna.(Obr. 1),1), lze bezpečně dojít k závěru, že poměr rizika k odměně je ve prospěch doplnění Zn v COVID-19. Klinické a předklinické údaje o tomto aspektu jsou však nyní velmi skrovné a výsledky současných klinických studií využívajících Zn v COVID-19 mohou nějakým způsobem vrhnout více světla na účinnost Zn proti virovým infekcím in vivo. Vyšetřovatelé různých studií doufají, že testy v blízké budoucnosti dokončí.

Základní a experimentální výzkum je stále v dětství s ohledem na antivirové mechanismy, klinické přínosy a optimální dávku suplementace Zn jako terapeutické léčby a preventivního opatření proti virovým infekcím včetně SARS-CoV-2. Velkorysé financování je potřeba hodiny na důsledné sledování tohoto aspektu základního výzkumu a poskytnutí přesvědčivých důkazů o klinických studiích a předpokladech založených na současných znalostech. Ačkoli zjištění těchto studií budou pro mnoho tisíc lidí aktuálně infikovaných COVID-19 příliš pozdě, tyto studie nabídnou cenná data týkající se možného zmírnění příznaků přídavným Zn během budoucích virových / COVID-19 ohnisek a poskytnou platformu pro budoucí cesty výzkumu.

 

Zobrazeno 215×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz