Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie: Stav vitaminu D a sezónní variace u dánských dětí a dospělých: Popisná studie (díl 1/2)

28. 3. 2021 11:20
Rubrika: Studie o vitamínu D | Štítky: zdraví , imunita , vitamín D3

Popis: Studie popisuje stav vitamínu D3 v Dánské populaci

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6265892/

Datum: Listopad 2018, publikováno  20.11.2018

Autoři:  Louise Hansen, Anne Tjønneland, Brian Køster, Christine Brot, Rikke Andersen, Arieh S. Cohen , Kirsten Frederiksen, a Anja Olsen

Kontrola překladu: proběhla

Odkazy na zdroje: odstraněny

Formátování: doplněno

Díly: 2

Abstrakt

Cílem této studie bylo popsat stav vitaminu D a sezónní variace u obecné dánské populace. V této studii bylo 3092 osob ve věku od 2 do 69 let (2565 dospělých, 527 dětí) v letech 2012 až 2014 a byla jim dvakrát (na jaře a na podzim) odebrána krev. Dílčímu vzorku účastníků byly odebrány vzorky krve měsíčně po dobu jednoho roku. Koncentrace 25-hydroxyvitaminu D (25(OH)D) v séru byly měřeny kapalinovou chromatografií hmotnostní spektrometrií a informace o použití doplňků byly hodnoceny z dotazníků. Sezónní variace koncentrací 25(OH)D byly hodnoceny graficky a popisně a byl popsán stav podle věku, pohlaví a užívání doplňků. Bylo zjištěno, že 86% dospělých i dětí mělo dostatek vitaminu D buď na jaře, nebo na podzim; mnoho z nich však mělo jarní koncentraci pod 50 nmol/l. Na jaře a na podzim bylo zjištěno široké rozmezí koncentrací 25(OH)D, s velmi nízkými a velmi vysokými hodnotami v obou ročních obdobích. U dospělých měly ženy obecně vyšší mediánové koncentrace 25(OH)D než muži. Kromě toho bylo užívání doplňku vitaminu D značné a výrazně ovlivnilo střední koncentrace, více na jaře než na podzim. Bylo tedy zjištěno, že sezónní variace jsou značné, a bi-sezónní měření jsou nezbytná (2x během ročního období, pozn. překl.) pro zachycení značných výkyvů stavu vitaminu D v této severské populaci.

 

Klíčová slova: stav vitaminu D, nedostatek vitaminu D, 25(OH)D, sezónní variace, StatusD, Dánsko

 

1. Úvod

Nedostatek vitaminu D a jeho důsledky jsou již mnoho let předmětem intenzivních debat mezi zdravotníky; ve skutečnosti byl nízký stav vitaminu D ve vztahu k hlavním nepřenosným chorobám zkoumán v mnoha observačních studiích. Přestože adekvátní koncentrace vitaminu D jsou nesporně důležité pro optimální zdraví kostí, potenciální souvislosti mezi nedostatkem vitaminu D a onemocněním zůstávají sporné a výsledky jsou obecně protichůdné.

Protože se vitamin D vyrábí v kůži v reakci na sluneční záření, předpokládá se, že nízký stav vitaminu D je v Dánsku a dalších severských zemích během zimy běžný kvůli nedostatečnému slunečnímu záření od října do března. Počet měření stavu vitaminu D prováděných za účelem indikace nebo jiným způsobem proto v mnoha západních zemích v posledních letech dramaticky vzrostl; v Dánsku někteří zdravotníci předpokládají, že Dánové mají obecně nízký stav vitaminu D. Toto však nebylo u obecné populace dříve měřeno systematicky a jedná se tedy o oblast, kde chybí údaje.

Doporučení pro preventivní suplementaci vitaminem D v Dánsku již existují pro některé podskupiny považované za ohrožené nízkým stavem vitaminu D; to zahrnuje děti do 2 let, starší osoby ve věku 70 let a více, osoby tmavé pleti nebo osoby, které nosí ochranný oděv, osoby žijící v pečovatelských domech a osoby s rizikem osteoporózy. Vzhledem k nedostatku systematických údajů o stavu obecné populace je však obtížné formulovat národní politiku pro doporučení vitaminu D. Bylo publikováno několik studií popisujících stav vitaminu D v Dánsku, ale ty byly založeny buď na vzorcích krve od osob navštěvujících svého praktického lékaře, nebo na podskupinách, např. Děti, ženy nebo přistěhovalci. Mnoho studií bylo dále založeno na měřeních jednotlivých vzorků krve; pokud jsou tedy sezónní výkyvy značné, mohou být údaje o stavu vitaminu D chybné, pokud jsou shromažďovány pouze během sezóny nebo mimo ni.

V současné studii byl proto stav vitaminu D zkoumán u vzorku běžné dánské populace, které dánský zdravotnický úřad nedoporučuje užívat doplňky vitaminu D. Studie byla označena jako StatusD a zahrnovala dospělé a děti ve věku 2–69 let ze tří oblastí v Dánsku a pro všechny účastníky zahrnovala dvakrát (jarní a podzimní) odběry krve. Tato práce popisuje sezónní rozdíly mezi účastníky stratifikované podle pohlaví, věku a užívání doplňků, jakož i hodnocení stavu kombinující jejich jarní a podzimní měření.

 

2. Metody

2.1. Popis studie

Studie StatusD byla vypracována v letech 2012 až 2014 a 3408 osob ve věku od 2 do 69 let z obecné populace (přijato ve třech regionech v Dánsku: centrální oblast Kodaně (63%), Odense (19%) a Kolding (18%) ) byly zaregistrovány pomocí webového systému registrace. Byli přijati prostřednictvím dopisů zaslaných poštou na adresy, které byly získány pomocí dánského systému civilní registrace (CPR). Za účelem oslovení dětí i dospělých jsme kontaktovali jednotlivé osoby i rodiny. Osoby s tmavou kůží, osoby, které nosily v létě ochranný oděv nebo pokrývku (např. Z náboženských důvodů), osoby, které byly zřídka venku nebo se aktivně vyhýbaly slunečnímu záření, osoby, které žily v pečovatelských domech, a osoby se zvýšeným rizikem vzniku osteoporózy není způsobilý k účasti. Těhotné ženy také nebyly způsobilé, protože během těhotenství se doporučují doplňky vitaminu D; pokud však mezi dvěma odběry otěhotněly, mohly se přesto zúčastnit.

Účastníci byli pozváni k návštěvě jednoho ze tří studijních center dvakrát, na jaře a na podzim, a všichni byli instruováni, aby vyplnili elektronický životní styl a dietní dotazník souběžně s dobou odběru krve. Vzorky séra byly odebrány v lednu až březnu (12% v lednu, 40% v únoru, 48% v březnu), což představuje „jaro“, a na konci srpna až října několik vzorků odebraných v listopadu (12% na konci srpna, 42 % v září, 44% v říjnu a 2% v listopadu), což představuje „podzim“. Post hoc hodnocení odhalilo, že 61 osob nesplnilo kritéria pro zařazení do studie a bylo vyloučeno, takže ve StatusD zůstalo celkem 3347 účastníků. Podrobnější popis náboru do studie (včetně míry účasti) a odběrů krve byl publikován dříve. Studie byla schválena Regionálním etickým výborem v Kodani (H-4-2012-068) a všichni účastníci obdrželi písemný informovaný souhlas.

Z 3347 účastníků bylo vyloučeno 232 osob, protože přispěly pouze jedním vzorkem, což je nezpůsobilé při hodnocení sezónních výkyvů, a dalších 23 osob bylo vyloučeno z důvodu neúplného dotazníku nebo údajů z měření. Bylo tedy vyloučeno celkem 255 osob, přičemž studijní populaci tvořilo 3092 osob, což zahrnovalo 527 dětí (<18 let) a 2565 dospělých (≥18 let), definovaných věkem při prvním odběru vzorků.

Aby bylo možné podrobně posoudit sezónní odchylky, byli všichni dospělí účastníci přijatí na jarním odběru vzorků v roce 2013 dotázáni, zda by také přispěli měsíčním vzorkem krve na následujících 11 měsíců; Souhlasilo s tím 167 osob (40% mužů, 60% žen), což představuje dílčí populaci účastníků s měsíčním testováním. Krevní vzorky byly odebírány první pondělí a úterý každého měsíce od dubna 2013 do února 2014. Medián počtu vzorků na osobu byl 11 (minimálně 4; maximálně 12), přičemž nejvyšší počet vzorků za měsíc byl zjištěn v říjnu ( n = 162) a minimum v srpnu ( n = 133); 93% měsíčních účastníků poskytlo osm nebo více vzorků.

2.2. Měření 25-hydroxyvitaminu D (25(OH)D) ve vzorcích séra

Vzorek séra od každého účastníka byl odebrán do zkumavek Hemogard s hladkým červeným víčkem (Becton Dickinson, Albertslund, Dánsko) a do použití skladován při -80° C. Analýza 25-hydroxyvitaminu D3 a D2 byla provedena na Statens Serum Institute (Kodaň, Dánsko) za použití kapalinové chromatografie-tandemové hmotnostní spektrometrie (LC-MSMS) v pozitivním režimu s použitím soupravy „MSMS vitamin D“ od Perkin Elmer (Waltham, MA, USA). Tyto dvě formy v kombinaci označují 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D). Všechny vzorky byly měřeny jedinou determinací s celkovým variačním koeficientem pod 15%. Institut Statens Serum se účastní DEQAS (program externího hodnocení kvality vitaminu D).

U většiny účastníků nebyl 25(OH)D2 měřen ve významných koncentracích. Bylo zjištěno, že 53% účastníků nemělo žádnou měřitelnou koncentraci 25(OH)D2. U zbývajících účastníků byla distribuce následující: 25% mělo koncentrace kde 25(OH)D2 se rovnalo méně než 1% z celkového množství; 55% mělo 25(OH)D2 koncentrací mezi 1% a 5% z celkového 25(OH)D; a u zbývajících 20%, které měly měřitelnou koncentraci 25(OH)D2, se podíl pohyboval od 5% do 25% z celkového počtu účastníků. Bylo však sedm účastníků, kteří měli vyšší koncentrace než tyto (od 29% do 73% z celkových 25(OH)D). Více podrobností o analytické metodě a standardizaci bylo popsáno dříve.

2.3. Informace v dotazníku o použití doplňku

Dotazníky obsahovaly pět otázek týkajících se užívání doplňků (včetně jména a obsahu vitaminu D) a také otázku četnosti a pomocí těchto informací byl vypočítán příjem vitaminu D z doplňků v μg denně. Osoby s denním doplňkovým příjmem méně než 2 μg vitaminu D denně byly označeny jako uživatelé bez doplňků, aby se vyhnuli uvalení denní dávky na občasné / vzácné uživatele; mezní hodnota byla zvolena na základě distribuce příjmu a realistického posouzení minimálních dávek doplňků.

2.4. Deskriptivní statistika

Všechny popisné analýzy byly provedeny pomocí SAS Enterprise Guide 5.1 (SAS Institute Inc., Cary, NC, USA) a údaje byly vytvořeny pomocí SAS 9.4 (SAS Institute Inc., Cary, NC, USA) a Inkscape 0.91 (Free Software Foundation, Inc., Boston, MA, USA). Koncentrační rozmezí byla vypočtena pro muže, ženy, chlapce a dívky v příslušných věkových skupinách a stratifikována podle použití doplňků. Zahrnuté věkové skupiny byly 2–5 let (mateřská škola), 6–14 let (školní děti) a 15–17 let (adolescenti). Věková rozmezí pro dospělé se pohybovala od 18 do 69 let v 10letých intervalech. Popisné výsledky kombinující jak jarní, tak podzimní koncentrace byly vypočteny mezi všemi uživateli doplňků a mezi uživateli doplňků (ti, kteří doplňky nepoužívali ani na jaře, ani na podzim). 50 nmol / l jsme považovali za vhodný limit pro stanovení adekvátních koncentrací 25 (OH) D, protože to je v Dánsku shoda. Koncentrace 25 (OH) D nižší než 25 nmol / l se proto označují jako nedostatek vitaminu D, zatímco koncentrace mezi 25–50 nmol / l znamenají nedostatečnost. Nakonec byl u každé osoby vypočítán a shrnut rozdíl v koncentracích vitaminu D (delta) podle sezóny. Termín vitamin D se používá k popisu celkového stavu v této práci, zatímco pro analytické analýzy se uvádí koncentrace 25 (OH) D.

 

3. Výsledky

3.1. Celkový stav stratifikovaný podle pohlaví a věku

Z vyloučených 255 účastníků bylo 72 dětí (28%) a střední věk (5–95%) z nich byl 11 (2–17) let. Pro srovnání, 527 dětí, které darovaly dva vzorky, tvoří 17% z celkového počtu zahrnutých účastníků a střední věk (5–95%) byl také 11 (3–17). Medián věku (5–95%) vyloučených dospělých byl 41 (20–65) let ve srovnání se 47 (21–67) zahrnutých účastníků. Pokud jde o rozdíly v pohlaví, mezi vyloučenými účastníky bylo 61% žen/dívek, což bylo o něco vyšší míra než u zahrnuté populace (58% žen/dívek). Z 255 vyloučených bylo vyloučeno 232, protože přispěli pouze jedním vzorkem krve; 127 přispělo pouze podzimním vzorkem a 105 pouze jarním vzorkem. Medián (5–95%) 25(OH)D koncentrací byl 70 (45–103) nmol/L a 50 (18–110) nmol/L pro podzim, respektive pro jaro.

Medián (5–95%) 25(OH)D koncentrace mezi populací StatusD byl celkem 62 (31–103 nmol/l) u dospělých ( n = 2565) a 57 (30–88) nmol/l u dětí ( n = 527). U dospělých na podzim byla střední koncentrace 72 (39–115) nmol/L, zatímco na jaře byla 50 (19–99) nmol/L. U dětí byly odpovídající hodnoty 67 (40–99) nmol/L na podzim a 44 (19–84) nmol/L na jaře. Distribuce percentilů byla u dospělých a dětí podobná (výsledky nejsou uvedeny v tabulce); dospělí však měli vyšší maximální koncentrace (maximum na jaře pro dospělé: 183 nmol/l, pro děti: 114 nmol/l; maximum na podzim pro dospělé: 171 nmol/l, pro děti: 132 nmol/l).

tabulka 1 ukazuje střední koncentrace 25(OH)D stratifikované podle sezóny, věku a užívání doplňků mezi chlapci/muži ( n = 1312) a mezi dívkami/ženami ( n = 1780). Ženy obecně měly vyšší mediánové koncentrace 25(OH)D než muži a uživatelé doplňků měli trvale vyšší střední koncentrace a rozmezí než uživatelé bez doplňků, přičemž rozdíl byl na jaře zdánlivě větší. Mezi ženami bylo 45% uživatelů doplňků na jaře, méně jich bylo na podzim (38%). Totéž platí pro muže (uživatelé doplňků na jaře: 31%; podzim: 27%). U chlapců a dívek se střední koncentrace a rozmezí mírně lišily, ale bez zjevného vzorce. Bylo zjištěno, že 33% dívek a 35% chlapců bylo uživateli doplňků na jaře a 32% a 25% bylo uživateli doplňků na podzim. (Pozn. překl. To je docela důležité zjištění: přestože asi třetina mladých brala doplňky, přesto se jejich hladiny 25(OH)D pohybovali v nejnižším rozmezí normy! Jinými slovy toto by měl být důkaz, že běžně doporučované dávkování v lékařské praxi je příliš nízké!!! Ze studie vyplývá, že median 25(OH)D u uživatelů suplementů od podzimu do jara byl po 32ng/ml což pro imunitu není žádná sláva. Co mi tam však chybí je výběr pouze této mladé kohorty, viz obrázek 2-) Nejvyšší mediánové koncentrace byly zjištěny v nejvyšší a nejnižší věkové skupině u obou pohlaví (2–6 let, respektive 60+ let), ale tento vzorec nebyl tak nápadný, když vezmeme v úvahu pouze uživatele bez doplňků.

 

Tabulka 1

Střední koncentrace 25-hydroxyvitaminu D (25(OH)D) v séru (nmol/L) stratifikované podle sezóny, pohlaví a užívání doplňků u dětí (2–17 let) a dospělých (18–69 let).

Věk v letech podle pohlaví ( n )JaroJaroJaroJaroJaroPodzimPodzimPodzimPodzimPodzim
 VšechnoUD aUD aND bND bVšechnoUD aUD aND bND b
 Medián (5–95%)nMedián (5–95%)nMedián (5–95%)Medián (5–95%)nMedián (5–95%)nMedián (5–95%)
Chlapci          
2–5 ( n = 36)56 (24–98)1863 (25–107)1837 (24–94)75 (48–108)1482 (60–122)2273 (48–95)
6–14 ( n = 175)44 (20–82)6354 (34–89)11238 (19–72)67 (41–97)4470 (50–98)13165 (40–95)
15–17 ( n = 53)29 (10–82)1155 (27–89)4224 (10–61)61 (39–99)774 (44–102)4658 (39–92)
Celkem chlapci ( n = 264)43 (19–82)9256 (33–92)17235 (16–74)67 (40–98)6573 (50–101)19965 (39–95)
Muži          
18–29 ( n = 118)38 (17–73)2446 (32–77)9435 (16–70)68 (31–105)2177 (49–102)9766 (30–109)
30–39 ( n = 209)37 (15–84)5153 (26–95)15833 (14–75)66 (38–106)4475 (42–103)16564 (36–98)
40–49 ( n = 271)40 (18–83)8263 (32–91)18933 (17–66)67 (38–106)6274 (41–121)20966 (36–101)
50–59 ( n = 225)47 (19–88)7165 (36–102)15440 (19–84)70 (36–108)6572 (42–108)16069 (34–107)
60+ ( n = 225)56 (22–96)9467 (37–99)13141 (18–94)73 (41–111)8779 (45–108)13869 (36–116)
Celkem muži ( n = 1048)43 (18–87)32263 (32–97)72636 (16–80)69 (37–105)27974 (41–109)76966 (36–102)
Dívky          
2–5 ( n = 39)59 (20–101)2467 (41–101)1530 (18–83)72 (50–106)1778 (58–106)2266 (49–94)
6–14 ( n = 164)43 (17–74)5252 (29–84)11239 (16–67)67 (39–96)5568 (44–96)10965 (33–87)
15–17 ( n = 60)47 (19–84)1163 (48–112)4938 (18–84)67 (39–117)1378 (33–121)4765 (40–108)
Celkový počet dívek ( n = 263)45 (18–84)8757 (33–101)17638 (17–71)68 (40–102)8572 (49–103)17865 (38–102)
Ženy          
18–29 ( n = 233)49 (20–102)6667 (38–121)16743 (17–88)76 (43–122)5078 (43–122)18375 (44–122)
30–39 ( n = 280)46 (20–99)11866 (29–107)16235 (17–85)69 (41–117)9976 (47–118)18165 (38–114)
40–49 ( n = 384)49 (19–94)17064 (33–103)21440 (16–82)71 (37–109)14775 (42–109)23767 (35–110)
50–59 ( n = 335)63 (23–111)15973 (42–115)17650 (19–90)77 (40–117)13982 (47–127)19674 (34–116)
60+ ( n = 285)71 (24–109)16581 (47–117)12051 (21–98)81 (45–125)14686 (58–129)13973 (37–118)
Celkový počet žen ( n = 1517)57 (21–103)67872 (34–114)83943 (18–88)74 (40–118)58181 (47–123)93670 (37–116)

Otevřít v samostatném okně

UD, uživatelé doplňků, tedy ty, které s příjmem vitaminu D z doplňků stravy se rovná nebo je větší než 2 g / den; b ND, ​​účastníci studie, kteří nepožívali doplňky.

 

Tabulka 2 ukazuje, že u mužů 14% mělo na jaře nedostatek vitaminu D (pod 25 nmol / L 25 (OH) D), ale pouze 1% mělo nedostatek vitaminu D na podzim. Kromě toho u 45% mužů byl nedostatek vitaminu D (mezi 25 a 50 nmol / L 25 (OH) D) na jaře a 17% na podzim. Podobný vzorec je patrný u žen; avšak s nižšími podíly (9% žen mělo na jaře nedostatek vitaminu D). U dětí byla nalezena podobná distribuce; 18% chlapců a 9% dívek mělo na jaře nedostatek vitaminu D, ale pouze 0,4%, respektive 0,8%, na podzim. Pokud jde o nedostatek vitaminu D, bylo to pozorováno u 42% chlapců na jaře (pokles na 16% na podzim); větší podíl dívek měl nedostatek vitaminu D na jaře (50%), na podzim poklesl na 12%. Velmi málo (1% mužů i žen) mělo závažný nedostatek vitaminu D (<12,5 nmol / L 25 (OH) D); téměř žádný neměl na podzim závažný nedostatek vitaminu D, ale 7% chlapců ve věku 15–17 let mělo nedostatek vitaminu D na jaře.

 

Tabulka 1.b - doplněno: převod na ng/ml (není součást studie!)

Střední koncentrace 25-hydroxyvitaminu D (25 (OH) D) v séru (ng/ml) stratifikované podle sezóny, pohlaví a užívání doplňků u dětí (2–17 let) a dospělých (18–69 let).

Pozn. a - UD - uživatelé doplňků; b - ND vzorky, od účastníků neužívající doplňky

Formátování: červeně - nedostatečná hodnota, vzhledem k probíhající infekci COVID-19 jsou lidé s touto hladinou ve velkém riziku.

červeně - jedna hodnota překvapila v místě, kde uživatelé doplňků (n=94) trpí nedostatečností vitamínu D. Muži v kategorii 18-29 let.

zeleně - hodnoty, které mají trochu "zásobu" nad spodní hranicí normy (hodnota >27) už by mohli COVID-19 zvládnout lépe (s mírnými příznaky nebo středním průběhem).

zeleně tučně - kohorta 64+ uživatelé doplňků překvapili o něco lepšími hodnotami, avšak jsou stále relativně nízko. Pro předpoklad zvládnutí COVIDu-19 bych očekával 40-50 ng/ml.

žluté všechno - mírně pozitivní výsledek ale jen v podzimním období (>=26,8)

žluté podtržené - pozitivní letní hodnoty u vzorků nepobíranící doplňky

modře - překvapivé jsou hodnoty v normě v kohortě 65+ u lidí, kteří neberou doplňky. Napadá mě jediné vysvětlení - zdravější strava (např. v sociálních zařízeních?).

Věk v letech podle pohlaví ( n )JaroJaroJaroJaroJaroPodzimPodzimPodzimPodzimPodzim
 VšechnoUD aUD aND bND bVšechnoUD aUD aND bND b
 Medián (5–95%)nMedián (5–95%)nMedián (5–95%)Medián (5–95%)nMedián (5–95%)nMedián (5–95%)
Chlapci    < ---

Chlapci

  --- >    
2–5 ( n = 36)22,41825,21814,8301432,82229,2
6–14 ( n = 175)17,66321,611215,226,8442813126
15–17 ( n = 53)11,61122429,624,4729,64623,2
Celkem chlapci ( n = 264)17,29222,41721426,86529,219926
Muži    < ---

Muži

   --- >    
18–29 ( n = 118)15,22418,4941427,22130,89726,4
30–39 ( n = 209)14,85121,215813,226,4443016525,6
40–49 ( n = 271)168225,218913,226,86229,620926,4
50–59 ( n = 225)18,8712615416286528,816027,6
60+ ( n = 225)22,49426,813116,429,28731,613827,6
Celkem muži ( n = 1048)17,232225,272614,427,627929,676926,4
Dívky    < ---

Dívky

  --- >    
2–5 ( n = 39)23,62426,8151228,81731,22226,4
6–14 ( n = 164)17,25220,811215,626,85527,210926
15–17 ( n = 60)18,81125,24915,226,81331,24726
Celkový počet dívek ( n = 263)18,88722,817615,227,28528,817826
Ženy    < ---

Ženy

  --- >    
18–29 ( n = 233)19,66626,816717,230,45031,218330
30–39 ( n = 280)18,411826,41621427,69930,418126
40–49 ( n = 384)19,617025,62141628,41473023726,8
50–59 ( n = 335)25,215929,21762030,813932,819629,6
60+ ( n = 285)28,416532,412020,432,414634,413929,2
Celkový počet žen ( n = 1517)22,867828,883917,229,658132,493628

Tabulka 1.c - doplněno: stručně [ng/ml] (není součást studie!)

Střední koncentrace 25-hydroxyvitaminu D (25 (OH) D) v séru (ng/ml) stratifikované podle sezóny, pohlaví a užívání doplňků u dětí (2–17 let) a dospělých (18–69 let).

Pozn. a - UD - uživatelé doplňků; b - ND vzorky, od účastníků neužívající doplňky

Formátování: červeně - nedostatečná hodnota, vzhledem k probíhající infekci COVID-19 jsou lidé s touto hladinou ve velkém riziku.

červeně - jedna hodnota překvapila v místě, kde uživatelé doplňků (n=94) trpí nedostatečností vitamínu D. Muži v kategorii 18-29 let.

zeleně - hodnoty, které mají trochu "zásobu" nad spodní hranicí normy (hodnota >27) už by mohli COVID-19 zvládnout lépe (s mírnými příznaky nebo středním průběhem).

zeleně tučně - kohorta 64+ uživatelé doplňků překvapili o něco lepšími hodnotami, avšak jsou stále relativně nízko. Pro předpoklad zvládnutí COVIDu-19 bych očekával 40-50 ng/ml.

žluté všechno - mírně pozitivní výsledek ale jen v podzimním období (>=26,8)

žluté podtržené - pozitivní letní hodnoty u vzorků nepobíranící doplňky

modře - překvapivé jsou hodnoty v normě v kohortě 65+ u lidí, kteří neberou doplňky. Napadá mě jediné vysvětlení - zdravější strava (např. v sociálních zařízeních?).

Věk v letech podle pohlaví ( n )JaroJaroJaroPodzimPodzimPodzim
 VšechnoUD aND bVšechnoUD aND b
 Medián (5–95%)Medián (5–95%)Medián (5–95%)Medián (5–95%)Medián (5–95%)Medián (5–95%)
Chlapci  < ---

Chlapci

  --- >  
2–5 ( n = 36)22,425,214,83032,829,2
6–14 ( n = 175)17,621,615,226,82826
15–17 ( n = 53)11,6229,624,429,623,2
Celkem chlapci ( n = 264)17,222,41426,829,226
Muži  < ---

Muži

   --- >  
18–29 ( n = 118)15,218,41427,230,826,4
30–39 ( n = 209)14,821,213,226,43025,6
40–49 ( n = 271)1625,213,226,829,626,4
50–59 ( n = 225)18,826162828,827,6
60+ ( n = 225)22,426,816,429,231,627,6
Celkem muži ( n = 1048)17,225,214,427,629,626,4
Dívky  

Dívky

  --- >  
2–5 ( n = 39)23,626,81228,831,226,4
6–14 ( n = 164)17,220,815,626,827,226
15–17 ( n = 60)18,825,215,226,831,226
Celkový počet dívek ( n = 263)18,822,815,227,228,826
Ženy  < ---

Ženy

  --- >  
18–29 ( n = 233)19,626,817,230,431,230
30–39 ( n = 280)18,426,41427,630,426
40–49 ( n = 384)19,625,61628,43026,8
50–59 ( n = 335)25,229,22030,832,829,6
60+ ( n = 285)28,432,420,432,434,429,2
Celkový počet žen ( n = 1517)22,828,817,229,632,428

 

Tabulka 2

Procentní distribuce koncentrací 25(OH)D) (nmol/L) mezi muži / chlapci a ženami / dívkami ve věkových skupinách a pro jaro a podzim. (Pozn. překl. doplnil jsem jeden řádek s jednotkama ng/ml, tj. převod)

 Rozsah 25 (OH) D (nmol / L) v jarním procentuálním rozdělení v rámci každé věkové skupiny    25 (OH) D (nmol / L) Rozsah v podzimním procentuálním rozdělení v každé věkové skupině    
Věk v letech podle pohlaví ( n )          
[nmol/L]<12.512,5– <2525– <5050– <75> 75<12.512,5– <2525– <5050– <75> 75
[ng/ml]<5 !!!5-<1010-<2020-30>30<55-<1010-<2020-30>30
Chlapci          
2–5 ( n = 36)0113336200064450
6–14 ( n = 175)0144634601145728
15–17 ( n = 53)7363811800265321
Celkem chlapci ( n = 264)2184230800165430
Muži          
18–29 ( n = 118)0224628401233739
30–39 ( n = 209)22050181001204732
40–49 ( n = 271)1165124801194634
50–59 ( n = 225)2845321302144836
60+ ( n = 225)1735372000124543
Celkem muži ( n = 1048)11445281201174537
Dívky          
2–5 ( n = 39)053633260055441
6–14 ( n = 164)195629501135828
15–17 ( n = 60)21043351000175132
Celkový počet dívek ( n = 263)195031901125631
Ženy          
18–29 ( n = 233)11140301801113751
30–39 ( n = 280)11242252001144936
40–49 ( n = 384)11040311800154540
50–59 ( n = 335)0527373101113454
60+ ( n = 285)061831450083359
Celkový počet žen ( n = 1517)1933312601123948

Otevřít v samostatném okně

 

DALŠÍ DÍL

2. díl studie: Stav vitaminu D a sezónní variace u dánských dětí a dospělých

Zobrazeno 367×

Komentáře

radim24

Těch studií bych sem chtěl dát víc. Včera jsem narazil na jednu Německou a ta je velmi kvalitní. Ale nestíhám je všechny důkladně pročíst tak jak bych chtěl. Když někdo narazíte na podstatnou chybu v překladu něco jako "přípravek COVID-19", tak dejte vědět. Myslím, že ty nízké hodnoty Déčka v populaci jsou jasné a jsou tragické. Je tragické, že se o tom vůbec nemluví. Běžné dávky jako 1000 IU pro dospělého člověka je takové nic, je to dát si místo oběda jablko.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz