Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Statistika - vyhodnocení za uplynulý týden

9. 3. 2021 13:15
Rubrika: Co se děje ve světě | Štítky: COVID-19 , statistiky

zdroj

Jistě si mnozí z vás pamatují, na důležité rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) o zrušení některých opatření v oblasti maloobchodu, které byly ÚS prohlášeny za diskriminační a nedostatečně odůvodněné, dne 22.2. Soud prohlásil aktuální nouzový stav za neplatný, protože ho poslanecká sněmovna zrušila a nový neodůvodnila řádně. Následoval týden občanské nevole a neposlušnosti proti neodůvodněným restrikcím (konaly se demonstrace). Neodůvodněným proto, že nebylo spolehlivě prokázáno, ani s postupem času, že by restrikce fungovaly.

Následně 26.2. bylo důležité zasedání parlamentu, které opět zavedlo nouzový stav s ještě přísnějšími restrikcemi, které se nyní ukazují jako neúčinné.

 

Na níže uvedením obrázku z 9. března vidíme vpravo červenou křivku jak se za poslední dny velmi rozkolísala. Dnes je úterý a poslední vrchol červené barvy tedy představuje pondělí 8.3. tedy více než týden po zavedených restrikcích. Víme, že inkubační doba se nejčastěji pohybuje mezi 4-7 dny, jenže během víkendu nastává útlum hodnot, který se projevuje i v pondělí a úterý, zejména však v pondělí. 

 

Jedná se však o zvláštnost, protože když pracujeme s podílem pozitivně diagnostikovaných na celku testovaných, člověk by očekával, že rozptyl hodnot nebude v tak významných hodnotách. Jedná se tedy možná o to, že během soboty až ponděli se nejvíce nemocí získaných v zaměstnání projeví inkubuje a v úterý "to propuklne" naplno. Virová nálož je nejsilnější dva dny před tím než se objeví první příznaky. Komu se tedy o víkendu objeví příznaky, dá se testovat v pondělí, ale ne vždy se příznaky objeví o víkendu a mohou se objevit v pondělí. Dají se tedy v úterý nebo ve středu testovat a a proto nejvyšší pozitivní rozptyl zaznamenáváme ve středu nebo čtvrtek. Je to jen spekulace, ale mohlo by to být vysvětlení.

Jak to ale koresponduje s posledními čísly, kdy nejvíce pozitivně diagnostikovaných bylo 6.3. (sobota) a 8.3. (pondělí)? Domnívám se, že je to jasný důkaz toho, že nově zavedené restriktivní opatření jako omezení pohybu na okresech a hromadné testování ve firmách nefunguje ... Lidi pochopitelně zůstávají uzavřeni ve městech dál a dál se stykají s lidmi!!! To jestli jim stát zakáže vycestovat do jiného okresu má za následek jen to, že více času stráví v místě, kde je hustá koncentrace obyvatel (ve městě, v práci apod.). Tolik moje vysvětlení (spekulace). Každopádně, to že vysoké hodnoty byly už v pondělí ukazuje na fakt, že něco je hodně špatně. 

 

Všimněte si, že ještě před zavedením těchto nových přísných restrikcí, křivka klesala dolů - to vidíte na vetikální šedé čáře, která označuje datum 26.2. Na toto datum dále navazuje poslední spočítaná hodnota klouzavého průměru za 7 dní u modré křivky. Tato vypočítaná stoupající hodnota je projev toho co se dělo kolem z data 26.2. tedy v čase, kdy občané projevili svou nespokojenost s restrikcemi a projevili svůj nesouhlas se způsobem, kterým vládne naše vláda - tedy způsbem, že nebere ohled na zákony a na Listinou základních práv a svobod garantovaná práva.

Místo kde modrá křivka klesá a propadla se odpovídá 24.2 (začátek poklesu) až 2.3  Vypočtu to období za které to je: Po odečtení 8 dostáváme období 16.2. až 22.3.; od úterý až do pondělí. Největší pokles byl od 17.2. středa až do 22.3. pondělí. Přitom 23.2. městský soud v Praze rozhodl o tom, že Gymnázium Na Zatlance má neprodleně obnovit školní výuku - denní docházku. Tyto rozsudky z posledních dnů, 22.2. a 23.2. mohly vést k uvolnění nálady ve společnosti, která vedla k většímu nárustu nakažených. Nicméně ani současná čísla za poslední dva dny, nenaznačují, že by mělo dojít k nějakému dalšímu poklesu způsobenými restrikcemi. Nezbývá však než si ještě několik dnů počkat, tedy aspoň do soboty, protože modrá křivka má hlavní slovo v posouzení té věci.

Zobrazeno 197×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz