Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Španělská klinická studie o ivermektinu při mírném COVID-19

17. 3. 2021 22:20
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví , ivermektin , studie

zdroj: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-01/bifg-act011421.php

 

Malá pilotní studie naznačuje, že předčasné podávání ivermektinu může snížit virovou zátěž a trvání příznaků u pacientů s mírným COVID-19, což může pomoci snížit přenos virů. Studie, která je součástí projektu SAINT a byla vedena klinikou University of Navarra a Barcelonským institutem pro globální zdraví (ISGlobal), institucí podporovanou nadací „la Caixa“, zaručuje další zkoumání ve větších klinických studiích. Zjištění pilotní studie byla publikována v klinickém časopise EClinicalMedicine publikovaném časopisem The Lancet.

V Evropské unii již máme dvě schválené vakcíny COVID-19, ale imunizace dostatečného počtu lidí na celém světě k zastavení šíření virů bude vyžadovat nejméně dva roky. Mezitím zůstává prioritou hledání léků, které mohou léčit nebo předcházet infekcím. „Mnoho úsilí se zaměřuje na vývoj léčby COVID-19, ale jen málo z nich se zabývá tím, jak snížit přenos virů,“ potvrzuje koordinátor studie Carlos Chaccour, výzkumník z ISGlobal a lékař na klinice University of Navarra.

V této pilotní studii provedené s pacienty z kliniky a v zařízeních University of Navarra vyhodnotil Chaccour a jeho tým, zda maximální dávka ivermektinu doporučená v Evropě může mít vliv na přenos virů, pokud je podávána během prvních dnů po nástupu příznaků.

Ivermectin je antiparazitikum, u kterého bylo prokázáno, že snižuje replikaci SARS-CoV-2 in vitro (v buněčných liniích), i když v koncentracích převyšujících hodnoty doporučené pro použití u lidí. To spolu s předběžnými výsledky studie na lidech, která používala údaje pochybného původu a nebyla nikdy recenzována, vedlo k použití ivermektinu v mnoha latinskoamerických zemích navzdory nedostatku spolehlivých důkazů o jeho účinnosti při léčbě nebo prevenci infekce.

Výzkumný tým podal jednu dávku ivermektinu nebo placeba 24 pacientům s potvrzenou infekcí a mírnými příznaky během prvních 72 hodin po začátku prvních příznaků. Nosní výtěry a vzorky krve byly odebrány v okamžiku zařazení a 1, 2 a / nebo 3 týdny po léčbě.

Sedm dní po léčbě nebyl pozorován žádný rozdíl v procentu pacientů pozitivních na PCR (100% pacientů bylo pozitivních v obou skupinách). Průměrná virová zátěž ve skupině léčené ivermektinem však byla nižší (přibližně 3x nižší za 4 dny a až 18x nižší za 7 dní po léčbě), i když rozdíl nebyl statisticky významný. U léčených pacientů se také projevilo zkrácení trvání určitých příznaků (o 50% ztráta čichu a chuti a o 30% kašel). U všech pacientů se vyvinuly protilátky IgG specificky pro virus, ale opět byla průměrná hladina protilátek v léčené skupině nižší než ve skupině s placebem. „Mohlo by to být důsledkem nižší virové zátěže u těchto pacientů,“ vysvětluje Chaccour.

Skutečnost, že neexistoval žádný účinek na trvání příznaků nebo tvůrců spojených se zánětem, naznačuje, že ivermektin může působit prostřednictvím mechanismů, které nezahrnují možný protizánětlivý účinek. Autoři se domnívají, že by to mohlo zasahovat do vstupu virů do buněk, jak naznačuje další studie provedená u křečků v Pasteurově institutu.

„Naše zjištění jsou v souladu se závěry z nedávných testů provedených v Bangladéši a Argentině,“ říká Chaccour. „I když je naše studie malá a je příliš brzy na vyvozování závěrů, trendy pozorované ve virové zátěži, délce trvání příznaků a hladinách protilátek jsou povzbudivé a vyžadují další zkoumání ve větších klinických studiích s vyšší rozmanitostí pacientů,“ dodává.

 

O Clínica Universidad de Navarra

Clínica Universidad de Navarra s více než 2 800 profesionály, kteří pracují výhradně v jejím ústředí v Pamploně a v Madridu, je přední španělskou výzkumnou nemocnicí v oblasti personalizované medicíny. Clínica Universidad de Navarra, uznávaná instituce pro pedagogickou i výzkumnou práci, prestiž svých odborníků a trajektorii diagnostiky a léčby vysoce komplexních patologických stavů, je nemocnicí s vysokým rozlišením, která se vyznačuje svou diagnostickou rychlostí díky své multidisciplinární práci a získání nejnovější technologie nabízející péči ve 46 různých lékařských a chirurgických specializacích.

Zobrazeno 249×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz