Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Rozhovor o nepřesném antigenním testování a promoření

30. 3. 2021 23:40
Rubrika: Zdraví

Rozhovor s předsedou Asociace soukromých laboratoří Kamil Doležel.

Video

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-testy-pcr-antigenni-laboratore-mutace-5-milionu-lidi.A210330_132121_domaci_vov

 

Moje poznámky (píšu z paměti):

  • K. Doležal připustil (řekl to v 7. minutě - 7:37), že místa kde se testuje virus se mohou stát tím zdrojem odkud se šíří virus (aspoň takto jsem to pochopil já - řekl "tímto způsobem" - čili při tom testování). Protože při tom testování se sejdou všichni zaměstnani v jedné místnosti a je úplně jedno, že od sebe stojí dva metry. Nakonec se všichni sejdou na jednom místě, kde se hromadí potenciálně kontaminovaný aerosol.
  • K. Doležal tvrdí, že záchyt antigenních testů je někde kolem půl procenta. To je v rozporu s grafem u tohoto článku "Čísla nemocných hlášené za březen nesedí II." kde je uvedeno 4%.
  • Tak či tak to znamená, že vzhledem k prevalenci za první tři měsíce v březnu 2021, které dělaly celkem cca 35% záchyt pozitivně otestovaných, jsou ty antigenní testy (AgT) jen nepatrný zlomek což ukazuje na jejich neúčinnost.
  • AgT jsou neúčinné, protože v ČR převládá nízká a střední koncentrace aerosolu v pracovním prostředí resp. nízká a střední virová nálož, kterou antigenní testy nedokáží spolehlivě odhalit, jsou totiž dimenzované na silnou virovou nálož, kde pak jejich spolehlivost je 95%. Střední virová nálož však může být odhalena se spolehlivostí 70% (tj. 30 lidí ze sta nakažených by nebylo odhaleno). Při nízké virové náloži ta falešná negativita vyjde kolem 50%. Příklad z reálu: Když máte ve firmě se sto zaměstnanci, kde 40 lidí už prošlo nákazoou, mají protilátky nebo byli očkování, máte tedy 60% zaměstnanců, které je třeba testovat. Z těch 60 ti máte ve firmě dva infikované, odhalen ale bude pouze jeden. Ten druhý bude tři dny v práci roznášet nemoc. Jen max. tři dny, protože další odstavec:
  • Po kontaktu s nemocným člověkem se člověk může stát infekčním do 2-7 dnů, během kterých se u něj vir rozvine dostatečně, aby ho AgT byl schopen zachytit. Z toho důvodu, pokud se v práci nakazil v pondělí během testování (kdy si zaměstnanec musí sundat respirátor; v tomto okamžiku není tedy chráněn a může vdechnout kontaminovaný aerosol po předchozím zaměstnanci, který je potenciálně infekční). Takže takto infikovaný zaměstnanec od středy do pátku bude opět šířit virus. Pokud si za celou dobu nesundá respirátor, možná nebude nic šířit, ale rozšíří to zase na dalším testování příští pondělí. Ohrožen tak je každý, kdo přijde po něm.
  • O co tedy jde, že během těch 2-7 dnů může člověk potenciálně šířit nemoc. K. Doležal to aspoň takto prezentoval, že to vypadalo, jako by ti dotyční nenosili respirátor, že se to může šířit dál. A pokud ho nosí, tak v čem je problém? Možná počítá s tím, že ho nosí, ale netěsní...
  • Doležal tvrdí, že populace je promořena z 50% a vychází z prevalence 30-35%. Jenže v testování nejsou zahrnuti např. zaměstnanci na homeofficu, živnostníci či podnikatelé, kteří nemají zaměstnance nebo se nestýkají se zaměstnanci uvnitř budov, netýká se to firem s počtem zaměstnanců do 10 osob, i když toto se změní od 6. dubna! Nepočítají se matky sedící doma s dětma, které ještě nebyly nakažené nebo důchodci, kteří ještě nebyli očkováni ani ti, co už očkováni byli (i když u nich je to bezpředmětné). Nakonec se tam nepočítají ani nezaměstnaní nebo bezdomovci. Nemám tušení kolik je to lidí, ale moderátor mluvil o potřebě testovat půl milionu lidí každý týden. Jenže podle googlu ekonomicky aktivních je asi 50% obyvatelstva, tedy by to bylo cca 5 milionů lidí, co je třeba testovat, tak to nějak nesedí s těmi jeho úvahami.

Nakonec chci dodat, že já opravdu věřím tomu, že ten virus se šíří právě v těch místech kde ti zaměstnanci nebo jiní lidé se nechávají testovat. Jeden člověk, nějaký zastupitel města loni na videu prohlásil, že když byl na testu tak tam spousta lidí kašlalo a hodně si musel poodstoupit daleko mimo řadu, takže mu nějaká paní držela místo. On sám neměl příznaky a musel do karantény kvůli kontaktu s pozitivní osobou. Takže dobře udělal, že se nenakazil, ale v tom videu prohlásil, že to na těch místech je jako v petriho myskách. A to byly asi ty místa s dobrovolným testováním. Takže já tomu opravdu věřím, že se to stává zdrojem nákazy, protože na jednom malém místě a v úzkých chodbách s relativně nízkými stropy se akumuluje spousta lidí. Oproti dnešku je snad již jen ta výhoda, že lidé nosí respirátory. Ovšem ne všem musí nutně dobře sedět a těstnit.

Prostory jistě nejsou větrané a opravdu hodně lidí se tam vystřídá a musí se tam čekat. V těch firmách je jistě menší riziko, ale pokud v odběrové místnosti nevětrá tak tam stále je.

Zobrazeno 213×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz