Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Několik důležitých zpráv k restrikcím, pandemickému zákonu a nouzovému stavu

17. 3. 2021 13:38

Na idnes v poslední době vyšlo několik podstatných zpráv, které mě osobně pomohli trochu lépe pochopit co se teď děje.

 

Senátorům vadí způsob schválení pandemického zákona. Osloví Ústavní soud

 

Skupina senátorů hodlá u Ústavního soudu napadnout způsob schvalování pandemického zákona. Podle nich měli zákonodárci na posouzení normy příliš málo času.

Sněmovna schválila pandemický zákon v pátek 26. února, a to v senátní verzi, podle níž dostalo ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice pravomoci vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19, avšak pouze po dobu pandemické pohotovosti,  kterou může ukončit nebo obnovit dolní komora parlamentu.

Senát jej projednal ve zkráceném jednání. Proti tomu přitom stála již tehdy část senátorů. Již zmíněný Horník tehdy požadoval vyřazení projednávání zákona z aktuální schůze a posunutí jednání na 17. března. A to právě proto, aby měli senátoři více času se se zákonem seznámit.

 

Vláda pandemický zákon navrhla v reakci na žádost opozičních poslanců, aby nalezla způsob, jak bojovat s epidemií i bez vyhlášení nouzového stavu. Vzhledem k epidemické situaci pak ale usoudila, že pandemický zákon stačit nebude a chce proto delší nouzový stav.

Nejdříve zavedli PES, tím se ale neřídili. Pak zavedli "pandemický zákon", který měl být mírnější verzí restrikcí. Má se aktivovat vyhlášením pandemické pohotovosti. Nepřipadal jim dost tvrdý, protože neomezuje pohyb. Takže znovu vyhlásili nouzový stav, aby mohli zpřísnit opatření.

 

Problém v současné situaci je, že je tu celá řada protiústavních opatření, proti kterým se ale občan nemůže bránit, jen může snášet perzekuci. Tím pádem jediný kdo může ten zákon napadnout (případně napadnout vyhlášení nouzového stavu a opatření s tím spojených) jsou zákonodárci. Takže senát má podat stížnost a já doufám, že konečně bude poukázáno na neodůvodněné omezování lidských práv (totiž konkrétně jde o to nesmyslné nošení ochrany horních cest dýchacích (OHCD) venku když jste sami... a to je neodůvodněné. Další věc jsou možná rizika spojená s respirátory, celou dobu jsme nosili roušky a nikomu to nevadilo a opatření bylo stejně účinné jako respirátory... A teď ekonomická zátěž pro chudé a rodiny z dětmi, které pro které opakované nošení respirátorů je jednoznačně zdravotním rizikem - člověk má mít právo odmítnout opatření či nařízení, které ohrožuje jeho zdraví. Třeba jen že se člověku zamlží venku brýle a nevidí na cestu, když by měl přecházet přes ulici, někde může zakopnout atd. A za to bych měl být pokutován? Nebo možná i to, že si člověk, opakuji možná, ničí oči při tom, když se dívá přes ty brýle do dálky, ale přitom jak se zamlží není vidět na krok (věc na lékařské či vědecké posouzení)... Prostě těchto přešlapů je celá řada. Nemluvě o tom, že se prosazují jen restrikce ale vůbec se nemluví o tom jak klíčovou roli hraje dostatečná konzumace vitamínu D3 pro podporu imunity. Já si opravdu nemyslím že pro dospělého člověka je dávka 1000 IU dostatečná, pokud má mít zdravou imunitu. Takže pro podporu zdraví se nedělá nic.

 

Přikládám graf vývoje. Je to poměr pozitivně diagnostikovaných k celkovému počtu, kteří přišli na test PCR. Červená křivka ukazuje úsek osmi dnů před březnem. Je to doba po kterou musíme čekat než se projeví změna v restrikcích nebo jakýkoliv faktor .... To co vidíme jako zelenou křivku se zobrazuje s osmidenním zpožděním. Znamená to, že červená křivka je výsledek změn ve společnosti ještě před 20.2. Zelená křivka je výsledek změn ve společnosti ve dnech mezi 20-28.2. Vidíme tedy, že pokles zelené křivky byl dlouhouhodobý a březnové restrikce tak nepřinesli významný pokles. Modrá křivka nevychází z potvrzených čísel. Bude se ještě měnit, ale je to jen pokračování trendu, který započal ve třetí třetině února. Nějaký minimální vliv možná měly, ale je to těžko zhodnotitelné. Sám Hamáček řekl, že očekával větší pokles (viz níže).

 

Další článek:

Kyslíku je málo, potřebujeme nouzový stav, říká Hamáček.

kde se v části

Stížnosti senátorů nerozumím

píše:

Pokud jde o chystanou ústavní stížnost senátorů proti způsobu schválení pandemického zákona, ministr vnitra ji nechápe. „Nerozumím postoji senátorů. Buď je to něco, co oni opomněli říct šéfům politickým stran, nebo snaha o komplikaci procesu,“ řekl.

Zdůraznil, že probíhala debata s vládou a opozicí a zákon byl připraven po jednání na úrovni všech politických stran. „Ty vyslovily souhlas s kompromisním návrhem,“ dodal s tím, že celá řada změn byla na podnět opozice, která vyjadřovala spokojenost.

„Senátoři se nemůžou tvářit, že to viděli poprvé, až když jim to přišlo do Senátu,“ uzavřel.

Jistě se nedivím tomu, že ten zákon nikdo nečetl nebo znalost konkrétních dopadů tak rychle nikdo nemohl pořádně prozkoumat.

 

Hamáček konstatoval, že většina lidí protiepidemická omezení dodržuje. „I díky tomu počet nově nakažených klesá, i když velmi mírně. Jeden z těch cílů, které měla opatření přinést, se podařilo splnit,“ řekl.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ustredni-krizovy-stab-jan-hamacek-covid-19-pandemie.A210317_092959_domaci_vlc

Je to alibismus, z křivky nahoře sami vidíte, že trend poklesu započal ještě před zavedením restrikcí. Restrikce (uzavření okresů, nošení respirátorů na ulici a jiné podobné nesmysly) nefungují.

Zobrazeno 173×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz