Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Je možné se covidem-19 nakazit dvakrát?

4. 3. 2021 21:40
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví , imunita

zdroj:  https://www.bbc.com/news/health-52446965

 

Objevily se rané zprávy o lidech, kteří v krátkém čase měli vícečetné infekce koronaviry. Vědecká shoda však spočívá v tom, že problémem bylo testování, přičemž pacientům bylo nesprávně řečeno, že jsou bez viru. Probíhající studie PHE o imunitě u zdravotnických pracovníků zjistila 44 potenciálních reinfekcí u skupiny 6614 lidí, kteří dříve měli virus. Vědci dospěli k závěru, že reinfekce je neobvyklá, ale stále možná, a tvrdí, že lidé musí i nadále dodržovat aktuální pokyny, ať už měli protilátky nebo ne. 

 

Vědci z Hongkongu nedávno informovali o případu mladého, zdravého muže, který se zotavil ze záchvatu Covid-19, aby byl znovu infikován o více než čtyři měsíce později. Pomocí genomového sekvenování viru mohli dokázat, že ho chytil dvakrát, protože kmeny virů byly odlišné.

 

Odborníci tvrdí, že opětovná infekce není překvapivá, ale je pravděpodobné, že to bude vzácné, a aby bylo možné pochopit, proč k tomu může dojít, je zapotřebí větších studií.

 

-- konec citace --

 

Je to méně než jedno procento, ale stále se jedná o potenciální reinfekce. Průkaznost reinfekce spočívá v tom, že je nutné udělat test na přítomnost živého viru, například z krve, aby se potvrdil SARS-CoV-2. Následně je třeba provést další test, na přítomnost živého viru, tentokrát s cílem prokázat, že virus je mrvý, nebo není vůbec přítomný. Zde je otázka, zda je možné, aby virus mohl být přítomný jen v ručité části těla, např. ve střevech (tam totiž prý setrvává nejdéle, takže možné to asi je). Zřejmě by bylo nutné udělat více testů, z krve, moči, stolice. Nakonec při druhé infekci by bylo nutné opět prokázat živý virus... Podle dosavadních poznatků trvanlivost imunity po prodělané infekci je minimálně sedm měsíců, resp. prý rok, ale ještě se to zkoumá.

 

Čtěte také: Pokud mám protilátky, jsem imunní?

https://radim24.signaly.cz/2103/pokud-mam-protilatky-jsem-imunni

Související články

Krevní test na protilátky (test Imunoglobulinů)  25. 3. 2021

Jak funguje imunita, adaptivní reakce a pasy  5. 3. 2021

Pokud mám protilátky, jsem imunní?  5. 3. 2021

Jak dlouho trvá Imunita po prodělaní obyčejného koronaviru?  4. 3. 2021 21:07:32

Dlouhodobé následky covidu-19 u pacientů s delším průběhem nemoci  3. 3. 2021

Názorné vysvělení funkce léku ivermektin a vakcíny (mikrobiologie) 3. 3. 2021

Zobrazeno 324×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz