Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Jaké doplňky mám brát po covid-19? Kolik vitamínu D mám brát?

21. 3. 2021 18:09
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví , imunita , vitamín D3

Nejčastější otázka:

Jaké doplňky mám brát po covid-19? 

Kolik vitamínu D mám brát?

Níže uvedené informace nepíše lékař, ale vycházím především z informací poskytnutých od Mudr. Igor Bukovský, a jiných Mudr. a dostupných vědeckých studií o vitamínu D. Především zde vycházím z faktu, že dávka 10 000 IU je pro tělo neškodná, přinejmenším škodlivost nebyla prokázána a jedná se o dávku, kterou člověk může běžně přijmout během slunění (pokud se nenamaže krémem). Nejsou přitom neobvyklé ani dávky 20 000 až 25 000 IU viz zdroj 1, zdroj 2 (V. Palička).

Doporučuji přečíst: Jaká míra vitamínu D3 je zdravá? Srovnejme se slunečním zářením.

 

Z doplňků je nejdůležitější vitamín D3 v dostatečných koncentracích dokáže zabránit nebo výrazně zmírnit onemocnění. Během onemocnění se pak berou vyšší dávky. Pokud jste ten doplněk nebrala pak to znamená, že budete mít nízkou hladinu 25 hydroxy vitamínu D. Pravděpodobně jste v deficitu a je třeba začít to okamžitě řešit pořádnými dávkami vitamínu D3. Já bych tedy doporučil aspoň 4000 IU denně a nechat si zjistit jaká je vaše hladina 25 hydroxy vitamínu D3 (jinak se mu říká taky kalcifediol). Případně imunoložka vám může napsat jiné dávkování. Taky existuje dlouhý seznam léků, který urychluje katabolizaci vitamínu D3, čili pak je třeba brát ještě vyšší dávky*.

 

Bezpečná hladina je 40-50 ng/ml čili 100 až 125 nmol/L. Tzn. že při této hladině by si tělo s covidem mělo zvládnout poradit. Během onemocnění pak doplnit ještě 50-100mg zinku denně. Ideální hladina (úplně best) je 50-60 ng/ml. Takže při 150 nmol/L jste za vodou. Norma je 20-80 ng/ml ale myslím, že by se to mělo změnit na 30-80, protože 20 ng/ml je spíš s ohledem na kosti dostatečně, ne s ohledem na imunitu.

 

Pozn. * - Připravuji článek o lécích a látkách, které snižují hladinu vitamínu D3. Je důležitý pro pochopení toho proč někdy dávkování 2000 IU, nekdy ani 4000 IU nestačí.

Zobrazeno 391×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz