Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Jak funguje imunita, adaptivní reakce a pasy

5. 3. 2021 11:09
Rubrika: Zdraví | Štítky: zdraví , imunita

zdroj: https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/immunity-passports-in-the-context-of-covid-19

 

„Imunitní pasy“ v souvislosti s COVID-19

Scientific Brief

24. dubna 2020

 

WHO zveřejnila pokyny k úpravě opatření v oblasti veřejného zdraví a sociálních opatření pro další fázi reakce COVID-19. 1 Některé vlády navrhují, aby detekce protilátek proti SARS-CoV-2, viru, který způsobuje COVID-19, mohla sloužit jako základ pro „pas imunity“ nebo „osvědčení o bezrizikovém riziku“, které by jednotlivcům umožnilo cestovat nebo se vrátit do práce za předpokladu, že jsou chráněni proti opětovné infekci. V současné době neexistují žádné důkazy o tom, že lidé, kteří se zotavili z COVID-19 a mají protilátky, jsou chráněni před druhou infekcí.

 

Měření protilátek specifických pro COVID-19

 

Vývoj imunity vůči patogenu přirozenou infekcí je vícestupňový proces, který obvykle probíhá po dobu 1–2 týdnů. Tělo reaguje na virovou infekci okamžitě nespecifickou vrozenou odpovědí, při které makrofágy, neutrofily a dendritické buňky zpomalují vývoj viru a mohou mu dokonce bránit ve vyvolávání příznaků. Po této nespecifické reakci následuje adaptivní odpověď, kdy tělo vytváří protilátky, které se specificky vážou na virus. Tyto protilátky jsou proteiny zvané imunoglobuliny. Tělo také vytváří T-buňky, které rozpoznávají a vylučují další buňky infikované virem. Tomu se říká buněčná imunita. Tato kombinovaná adaptivní reakce může odstranit virus z těla a pokud je reakce dostatečně silná, může zabránit progresi k závažnému onemocnění nebo opětovné infekci stejným virem. Tento proces se často měří přítomností protilátek v krvi.

 

WHO nadále přezkoumává důkazy o protilátkových reakcích na infekci SARS-CoV-2. 2-17 Většina z těchto studií ukazuje, že lidé, kteří se zotavili z infekce, mají protilátky proti viru. Někteří z těchto lidí však mají velmi nízkou hladinu neutralizujících protilátek v krvi, 4 což naznačuje, že buněčná imunita může být také důležitá pro zotavení. K 24. dubnu 2020 žádná studie nevyhodnotila, zda přítomnost protilátek proti SARS-CoV-2 poskytuje imunitu vůči následné infekci tímto virem u lidí.

 

Laboratorní testy, které detekují protilátky na SARS-CoV-2 u lidí, včetně rychlých imunodiagnostických testů, vyžadují další ověření, aby bylo možné určit jejich přesnost a spolehlivost. Nepřesné imunodiagnostické testy mohou lidi falešně kategorizovat dvěma způsoby. První je, že mohou falešně označit lidi, kteří byli nakaženi, jako negativní, a druhou, že lidé, kteří nebyli infikováni, jsou falešně označeni jako pozitivní. Obě chyby mají vážné důsledky a ovlivní kontrolní úsilí. Tyto testy také potřebují přesně rozlišovat mezi minulými infekcemi od SARS-CoV-2 a těmi, které jsou způsobeny známou sadou šesti lidských koronavirů. Čtyři z těchto virů způsobují nachlazení a široce cirkulují. Zbývající dva jsou viry, které způsobují respirační syndrom na Středním východě a syndrom akutního respiračního syndromu. Lidé infikovaní jedním z těchto virů mohou vytvářet protilátky, které křížově reagují s protilátkami produkovanými v reakci na infekci SARS-CoV-2.

Mnoho zemí nyní testuje protilátky SARS-CoV-2 na populační úrovni nebo ve specifických skupinách, jako jsou zdravotničtí pracovníci, blízké kontakty se známými případy nebo v domácnostech. 21 WHO podporuje tyto studie, protože jsou zásadní pro pochopení rozsahu a rizikových faktorů spojených s infekcí. Tyto studie poskytnou údaje o procentu lidí s detekovatelnými protilátkami COVID-19, ale většina z nich není určena k určení, zda jsou tito lidé imunní vůči sekundárním infekcím.

 

Další úvahy

V tomto okamžiku pandemie není dostatek důkazů o účinnosti imunity zprostředkované protilátkami, aby byla zaručena přesnost „imunitního pasu“ nebo „bezrizikového certifikátu“. Lidé, kteří předpokládají, že jsou imunní vůči druhé infekci, protože dostali pozitivní výsledek testu, mohou ignorovat rady v oblasti veřejného zdraví. Používání těchto certifikátů proto může zvýšit riziko dalšího přenosu. Jakmile budou k dispozici nové důkazy, WHO bude tuto vědeckou zprávu aktualizovat.

 

Související články

Krevní test na protilátky (test Imunoglobulinů)  25. 3. 2021

Jak funguje imunita, adaptivní reakce a pasy  5. 3. 2021

Pokud mám protilátky, jsem imunní?  5. 3. 2021

Je možné se covidem-19 nakazit dvakrát?  4. 3. 2021

Jak dlouho trvá Imunita po prodělaní obyčejného koronaviru?  4. 3. 2021 21:07:32

Dlouhodobé následky covidu-19 u pacientů s delším průběhem nemoci  3. 3. 2021

Názorné vysvělení funkce léku ivermektin a vakcíny (mikrobiologie) 3. 3. 2021

Zobrazeno 210×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz