Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Dlouhodobé následky covidu-19 u pacientů s delším průběhem nemoci

3. 3. 2021 22:39
Rubrika: Zdraví | Štítky: COVID-19 , zdraví

Zdroj: The Long Road Back: Mobility, Lung Issues in People with Long-Haul COVID-19

 

  • Vědci tvrdí, že lidé s dlouhodobými příznaky COVID-19 nyní hlásí potíže s mobilitou a plicní problémy.
  • Poznamenávají, že tyto příznaky na dálku se neomezují pouze na lidi, kteří byli hospitalizováni.
  • Vědci tvrdí, že tyto dlouhodobé příznaky ovlivňují produktivitu pracovníků a zvyšují stres pro náš systém zdravotní péče.

Všechny údaje a statistiky vycházejí z veřejně dostupných údajů v době zveřejnění. Některé informace mohou být zastaralé. (...)

 

Více než polovina lidí hospitalizovaných s má 4 měsíce po propuštění stále problémy se sníženou funkcí plic a mobilitou.

A studie zveřejněné minulý týden sledovalo 238 lidí v severní Itálii, kteří měli COVID-19 a byli hospitalizováni mezi březnem a červnem.

"O přetrvávajících účincích infekce SARS-CoV-2 na přeživší COVID-19 je málo známo." V této kohortní studii jsme zjistili, že významná část přeživších COVID-19 zaznamenala respirační nebo funkční poškození 4 měsíce po propuštění z nemocnice,“ napsali autoři studie.

Vědci uvedli, že 52 procent účastníků studie mělo sníženou funkci plic o méně než 80 procent oproti normálu. Navíc 16 procent účastníků mělo o méně než 60 procent normální funkce plic. Dalších 54 procent uvedlo potíže s chůzí.

 

Rozsah dálkových příznaků

 

Studie je nejnovější z rostoucího souboru výzkumů dlouhodobých příznaků COVID-19, často označovaných jako „dlouhodobý COVID-19“.

"Podle toho, na kterou studii se díváte, je to více než dvě třetiny lidí. Po šesti měsícíchje to pravděpodobné u poloviny až dvou třetin lidí,“ uvedl pro Healthline Dr. Christian Sandrock, MPH, FCCP, zdravotní ředitel kritické péče a profesor medicíny na Kalifornské univerzitě Davis.

"Existuje celá řada příznaků, od kardiovaskulárních, bolestí na hrudi, dušnosti, vysokého srdečního rytmu, přes dýchání nebo plíce, kde je vysoký počet pacientů, kteří mají dušnost, nízkou hladinu kyslíku, až po neurologické příznaky, kdy máte ztrátu čichu, ztrátu chuti, mozkovou mlhu, depresi, zapomnětlivost,“ řekl. "Vidíme celou řadu různých potíží."

 

Sandrock uvedl, že není neobvyklé, že se u lidí, kteří byli na jednotkách intenzivní péče (JIP) vyskytnou některé příznaky měsíce po jejich propuštění, a to i u osob bez COVID-19.

"Pokud máte chřipku, která vás na měsíc nebo dva přivádí na JIP, nebo máte špatnou apendicitidu nebo sepsi, víme, že budete mít zapomnění, PTSD, ztrátu paměti, únavu, letargii, poruchy spánku v 6 a 12 měsíců po tomto pobytu na JIP. Víme to,“ řekl.

 

Nejen hospitalizovaní

Dlouhodobé příznaky COVID-19 se objevují také u těch, kteří měli pouze mírný akutní případ onemocnění a nebyli nikdy hospitalizováni.

"Existuje velká skupina lidí, kteří COVID-19 akutně onemocní, ale nikdy opravdu nenemocní v tom smyslu, že jsou v nemocnici. Jsou nemocní doma,“ řekl Sandrock. "Ale pak tyto příznaky přetrvávají měsíce a měsíce." Není to tedy jen pobyt na JIP. Je to směsice dvou různých druhů potíží, které přetrvávají. “

 

Dr. Aruna Subramanian je lékařka pro infekční onemocnění ve Stanford Health Care v Kalifornii. V současné době vede studii o dlouhodobých příznacích COVID-19.

"Počínaje květnem / červnem jsme začali dostávat pacienty odesílané na naši kliniku s pokračujícími příznaky a uvědomili jsme si, že existuje dlouhodobější problém než jen akutní COVID-19," řekl Subramanian pro Healthline.

 

Předběžné výsledky Stanfordské studie jsou podobné zjištěním studie provedené v Itálii.

"U našich 118 pacientů, které jsme sledovali, drtivá většina stále měla alespoň jeden příznak ve 3 až 4 měsících - 64 procent pacientů, kteří nebyli hospitalizováni, mělo alespoň jeden příznak." Obvykle to byla nejčastěji únava… a dušnost,“ řekla.

Subramanianová dodala, že 82 procent lidí, kteří byli hospitalizováni, stále uvádělo alespoň jeden příznak. Řekla, že 40 procent má určitou míru postižení v práci a 11 procent musí práci skutečně vynechat.

 

Dlouhá cesta zpět

Uvedla, že v její nemocnici v Kalifornii Sandrock existují zdravotničtí pracovníci, kteří v březnu onemocněli onemocněním COVID-19 a nemohli se vrátit do práce. Dýchali, nebyli schopni chodit po chodbě a nemohli plnit své každodenní povinnosti.

"To byl fyzický projev." Jejich mysl byla bystrá,“ řekl Sandrock. "Pak jsou tu další lidé, kteří mají úplnou neschopnost soustředit se a udržet svou pozornost, kde jejich mysl není plně soustředěná, ale nemají vysokou srdeční frekvenci a dušnost." Stále to ovlivňuje několik lidí.“

Odborníci uvedli, že dopad dlouhodobých příznaků COVID-19 na systém zdravotní péče je znepokojivý.

"Když máte lidi s mírnými příznaky covidu-19, kteří mají dlouhodobé příznaky, mluvíme o desítkách milionů lidí s infekcí, a dokonce už i malý zlomek závažných příznaků mohou mít skutečně zásadní dopad," Řekla Subramanianová.

"Naše úsilí o prevenci a zmírnění této pandemie je ještě důležitější kvůli dlouhodobým příznakům," dodala.

Pro ty, kteří žijí s rozšířenými příznaky covidu-19, někdy označovanými jako dlouhodobí pacienti (angl. "long-haulers"), jsou možnosti omezené.

"Vidíme, že někteří lidé se zotavují, ale zotavují se velmi, velmi pomalu." Pokud se zlepšujete, je to po krůčcích. Existují lidé, kteří se nezlepšují. Nemáme velké možnosti,“ řekl Sandrock.

Subramanianová souhlasí. "Stále se snažíme zjistit, kde jsou problémy, a pak můžeme zjistit, jaké intervence mohou být užitečné," řekla.

"Musíme přemýšlet o tom jestli inhalátory, různé léky, které zlepšují podrážděnost dýchacích cest, zúžení dýchacích cest, zda by to dlouhodobě pomohlo," dodala. "Viděl jsem je pomáhat, zvláště v prvních měsících po covidu-19 u lidí, kteří se chtějí vrátit k cvičení a nejsou schopni kvůli dušnosti." V takových případech někdy pomůže řada inhalátorů.“

Ale nejlepším způsobem, jak se vyhnout dálkovému přenosu covidu-19, je snížit nákazu.

"Nejdůležitější věcí je pokusit se nejprve vyhnout se nemoci, a proto jsou tak důležitá zmírňující opatření, jako jsou masky a sociální distancování se a dělání všech věcí, které se lidé snaží ze všech sil," řekla Subramanianová.

"Lidé by to měli brát vážně, i když jsou mladí a zdraví." Každý by to měl brát vážně a dělat svou roli, “dodala.

- konec článku -

* * * 

Dočetli až sem? Řešením je osvědčený lék ivermektin, který prokazatelně a zaručeně dokáže vyléčit onemocnění covid-19 již při nástupu prvních příznaků. Lék se podává asi týden, dokud neodezní příznaky. Tím se předejde k rozšíření infekce a zhoršení stavu. Všechny ty popisované těžké důsledky nemoci covid-19 jsou zcela zbytečné, protože lék už existuje. Proč ho okamžitě nenasadit, tam kde je to nejpotřebnější? Přímo pro personál nemocnic?

Související články

Krevní test na protilátky (test Imunoglobulinů)  25. 3. 2021

Jak funguje imunita, adaptivní reakce a pasy  5. 3. 2021

Pokud mám protilátky, jsem imunní?  5. 3. 2021

Je možné se covidem-19 nakazit dvakrát?  4. 3. 2021

Jak dlouho trvá Imunita po prodělaní obyčejného koronaviru?  4. 3. 2021 21:07:32

Dlouhodobé následky covidu-19 u pacientů s delším průběhem nemoci  3. 3. 2021

Názorné vysvělení funkce léku ivermektin a vakcíny (mikrobiologie) 3. 3. 2021

Zobrazeno 308×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz