Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Čísla nemocných hlášené za březen nesedí II.

30. 3. 2021 18:18
Rubrika: Statistiky | Štítky: statistiky

Minule jsem napsal článek s tímto tématem:

Do karantény za první tři březnové týdny nastoupilo přes 71 900 lidí. V izolaci s potvrzenou nákazou skončilo téměř 66 400 osob, vyplývá z dat MPSV.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ministr-vnitra-jan-hamacek-policie-kontroly-nakazeni-karantena.A210323_161247_domaci_vank

To bylo na konci po prvních třech týdnech březnových restrikcí. Nakonec tedy vyšlo najevo, to, že ty statistiky osob v karanténě (a izolace) jsou z MPSV a že zahrnují jen ekonomicky aktivních lidí. Což ale tedy znamená, že MPSV používá zavádějící termín. Já jsem ho nevymyslel. Vymysleli si to oni. Takže vlastně říší hoax. A idnes to převzalo a nevysvětlilo to. Jaký maras! Takže správně by se to mělo jmenovat spíš pracující v karanténě nebo pracují v izolaci. Jenže to neřeší můj problém, kolik tedy bylo skutečně osob v izolaci a karanténě? Tohle je podle mého názoru otázka na hygienu (ta ale pokud vím statistiky neposkytuje), nebo možná na ÚZIS. Každopádně chci jen dodat, že to, že ÚZIS počítá do nárůstků jak PCR tak antigenní testy jako součet, je fakt (v minulém článku jsem myslím posílal odkaz na zprávu pdf kde to bylo jasně zakreslené v grafu). Tudíž pro mě je stále nepochopitelné proč tomu tak je, proč ty čísla nedokážou od sebe oddělit. Protože přece pokud mám graf samostatně s Antigenními, samostatně s PCR a pak sloučený graf, kde ty součty víceméně sedí, pak to znamená, že to sčítali. Jen podotýkám, že co si pamatuji v tom grafu nebyla ještě ta tří týdenní karanténa, takže se ty věci zase mohly změnit. Takže soubor se jmenoval "Aktuální-epidemiologická-situace-systém-testování-a-trasování.pdf" Já mám v PC v dokumentech tento soubor uložený dne 24.3.

Počet testů PCR a pozitivních případů

Hypotéza - možné vysvětlení

Možná, že to udělali tak, že z těch antigenních testů (počtů) ponechali v grafu jen ty, kde pacienti s příznakama nešli na PCR test! To by vysvětlovalo, proč je tam tak nízké číslo v době, kdy podíl pozitivně testovaných k celkovému počtu je přes 30-35%!

Váš názor?

Zobrazeno 192×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz