Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Studie o myokarditýdě v souvislosti s covid-19

17. 2. 2021 12:13
Rubrika: Zdraví | Štítky: nemoci , COVID-19 , studie

(Publikováno online 10. února 2021)

 

Článek pojednávající o zánětu srdečního svalu v souvislosti s následky covidu-19.

 

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2776538

Přeložte si pomocí google.

 

Kousek z první části:

"Na počátku pandemie, jak zprávy dokumentovaly zvýšené hladiny troponinu v závažných případech COVID-19, se podezření rychle změnilo na myokarditidu, zánětlivé onemocnění srdečního svalu. Myokarditida, která je nejčastěji vyvolána virem, obvykle odezní sama, jak infekce ustupuje. Může však způsobit vážné akutní následky, včetně arytmií, srdečního selhání, zástavy srdce a náhlé smrti.

 

Přestože se během akutní infekce SARS-CoV-2 objevilo několik hlášení o fulminantní myokarditidě s kardiogenním šokem - nejnápadnější a nejextrémnější forma -, nález byl vzácný. Arytmie , které mohou být smrtelné, se zdají být častější u hospitalizovaných pacientů, i když není jasné, jak často souvisejí s myokarditidou. Některé zprávy zahrnovaly také srdeční selhání ."

 

Kousek citace z druhé části,

"Nejvíce alarmující zpráva naznačující přetrvávající poranění srdce se objevila v červenci v JAMA Cardiology . Vědci v Německu zkoumali údaje od 100 pacientů, o nichž se předpokládá, že se uzdravili, vycházeje z negativních výsledků testu po výtěru z nosu. Dva až tři měsíce po stanovení diagnózy COVID-19 mělo 60 jedinců známky zánětu myokardu na CMR a ještě více mělo zvýšené hladiny troponinu. Tři jedinci se závažnými abnormalitami podstoupili biopsii, která potvrdila aktivní zánět v jejich tkáni srdečního svalu. Ve srovnání s kontrolní skupinou měli uzdravení pacienti větší objem levé komory a nižší ejekční frakci, známky toho, že se jejich srdce zvětšilo a pumpovalo méně efektivně."

 

Třetí část je ohledně sportovců a lidí, kteří hodně vytěžují srdce:

"V příspěvku na blogu ředitel National Institutes of Health Francis Collins, MD, PhD, uvedl, že výsledky vyvolaly obavy i přes malou velikost studie. Zjištění, jak poznamenal, „přidávají další důkazy“ k německé studii „, které naznačují, že jemné srdeční důsledky infekce SARS-CoV-2 mohou být u dospělých běžné.“

Tyto následky mohou být při fyzické aktivitě fatální, což zatěžuje srdce. Myokarditida, i když není častá, spouští až 12% náhlých srdečních úmrtí mezi mladými dospělými a je prokázanou příčinou úmrtí u konkurenčních sportovců. V uplynulém roce se sportovní kardiologové jako Baggish, který pracuje s New England Patriots a několika dalšími profesionálními, vysokoškolskými a olympijskými týmy, obávali, že se sportovci s COVID-19 vrátí zpět do hry příliš brzy. Chcete-li chránit sportovce, American College of Cardiology (ACC) publikoval COVID-19 return-to-play pokyny v květnu, což doporučené srdeční imaging a dalších zkoušek před tím, než by mohly být obnoven sporty."

Zobrazeno 227×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz