Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Spolehlivější statistiky: podle poměru testovaných na PCR

24. 2. 2021 14:28

Vývoj denního poměru (v %) počtu osob s nově prokázaným onemocněním a celkového počtu provedených testů podle indikace

Za poslední týden

 

Retrospektivní data PCR testů: Vývoj denního poměru (v %) počtu osob s nově prokázaným onemocněním a celkového počtu PCR provedených testů

Co z dat vyplývá

Na prvním grafu vidíme aktuální poměr pozitivních ku testovaným. Klouzavý průměr za 7 dní (modrá křivka) naznačuje, že na tom teď nejsme tak špatně. Druhý graf nabízí srovnání; na křivce jsou dva vrcholy k datu 23.-26.10.2020 a 30.12.-1.1.2021. V prvním případě byla hodnota poměru na vrcholu 36,75 a v druhém případě byla hodnota 47,68. Aktuálně by to vycházelo asi 35 k datu 23.2.2021. 

 

zdroj.

 

Co není jasné

K tomu bych chtěl dodat, že mi není jasné zda existuje možnost, že by někteří pacienti byli testovaní vícekrát. Například jim je "druhý" covid započítaný jako reinfekce omylem (reinfekce stejným typem viru by totiž neměla být možná, pokud člověk onemocnění prodělal). Otázka je také jak velká je chybovost diagnózy - co když některé tzv. covidy byly ve skutečnosti omylem záměněny s chřipkou? Zkoušel někdo sledovat data u chřipky? Toto se zřejmě dozvíme až na konci chřipkové sezóny s odstupem několika měsíců, jak se vyvíjela chřipka. Počet pacientů na chřipku v sezónách spíš přibývá než ubývá, mohli bychom tedy snad sledovat pokles chřipkových případů ve statistikách. 

 

Bylo by však ještě zajimavější, kdyby proběhla nějaká studie - překontrolování jedinců, kteří si myslí, že prodělali covid, zda skutečně měli po svém vyléčení v krvi mrtví virus SARS-CoV-2. Otázka však je jak velké množství pacientů by muselo být testováno, aby se chyba odhalila.

Zobrazeno 262×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz