Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Soud potvrdil protiústavnost nouzového stavu a nařádil zrušit distanční výuku

23. 2. 2021 21:05
Rubrika: Co se děje ve světě | Štítky: COVID-19 , zdraví , právo

Původní článek. Rozsudek soudu. Další část odůvodnění rozsudku zahrnující vysvětlení proč je aktuální nouzový stav protiprávní.

Uvádím kousek odůvodnění žaloby ze str. 2, kterou podal žalobce na gymnázium; cituji:

 

Uvedl, že v projednávaném případě se jedná o kolizi dvou základních ústavních zásad, a to práva na ochranu zdraví a práva na vzdělání. Při kolizi základních práv je nutno obezřetně vážit a zkoumat, zda by se stanoveného cíle nedalo dosáhnout jiným způsobem, umožňujícím dosáhnout stejného záměru, avšak nedotýkajícím se základních práv a svobod. Uzavření škol je dle žalobce krajním opatřením, které nemůže obstát v testu proporcionality ani testu racionality.

 

5. Dle žalobce Opatření sledují legitimní cíl, totiž zmírnění dopadu epidemie onemocnění covid-19, nicméně tak činí způsobem nevhodným a způsobem, který neumožňuje dosáhnout sledovaného cíle, o čemž svědčí dostupná data o šíření viru Sars-COV-2 a také komparatistické srovnání přijatých opatření v rámci EU. Dle dat Ústavu zdravotnických informací nakažení v rámci školní výuky v rámci celé školní soustavy představuje méně než 10 % všech diagnostikovaných případů, střední školy potom představují zhruba 3 % diagnostikovaných případů, což je v nepoměru k celkovému procentuálnímu zastoupení žáků a studentů v populaci, kdy je třeba dále vzít v potaz, že nakažení se při výuce samotné je méně časté než nákaza v domácnosti. Z dat vyplývá, že ačkoliv je riziko nakažení na jiných místech podstatně vyšší, např. na pracovišti, vláda pouze doporučila omezení počtu osob na pracovišti, ale nepřikročila k uzavření jiných pracovišť s výjimkou škol. Je zcela zřejmé, že je to rozhodnutí motivované krátkodobými ekonomickými důvody. Studium je přitom zaměstnání svého druhu. Navíc u mladých lidí probíhá v naprosté většině infekce lehce až naprosto bezpříznakově. Vláda neprezentovala žádná data, z nichž by vyplývalo, že je z epidemiologického hlediska nutné uzavřít druhý a vyšší stupeň škol a ponechat otevřený pouze první stupeň základních a mateřských škol. Dostupná data a analýzy dospívají k závěru, že v 27 zemích EU a Velké Británii tvořily děti do 18 let jen 5 % všech nakažených. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí pak upozorňuje, že není pravděpodobné, že by zavření škol nějak významně přispělo k ochraně zdraví dětí. Světová zdravotnická organizace vydala analýzu, z níž vyplývá, že děti se nakazí výrazně častěji doma, a to od svých rodičů, nikoliv sourozenců. Když už se ve školách virus rozšíří, je to nejčastěji přenos ze zaměstnance na zaměstnance školy, nikoliv ze studenta na zaměstnance. Nejvzácnější je pak přenos infekce mezi dětmi.

 

6. Stejného cíle se dle žalobce dalo dosáhnout šetrnějšími způsoby, jako je masivní testování, trasování nakažených, chránění tzv. rizikových skupin a snaha o minimalizaci zanesení nákazy do domovů důchodců a podobných míst, kde se shromažďují starší a slabí jedinci. Nelze pak přičítat k tíži žalobce neschopnost orgánů veřejného zdraví omezit šíření viru méně omezujícím

 

Dle žalobce trvání nouzového stavu nelze vykládat v tom smyslu, že vláda může do občanských práv a svobod zasahovat neomezeně, nýbrž je třeba i v této době trvat na dodržování základních zásad demokratického právního státu. Účelem nouzového stavu je krátkodobě základní práva omezit, aby mohla být dlouhodobě naplňována, ne dlouhodobě omezit základní práva a tento stav konzervovat za sledování jiného cíle.

 

8. Uzavřel, že Opatření nesplňuje požadavek vhodnosti, kdy ke zmírnění epidemie přispěje jen minimálně, dále Opatření nesplňuje kritérium potřebnosti, kdy ke zmírnění epidemie nemohla sloužit opatření méně zasahující do garantovaných základních práv a svobod. Opatření tak nemůže obstát v testu proporcionality. Dle žalobce je nepřijatelné, aby v důsledku ochrany veřejného zdraví došlo k nenapravitelnému zásahu do života dětí a mladistvých.

 

-- konec citace --

Zobrazeno 213×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz