Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Sociálně vyloučené lokality v ČR

21. 2. 2021 1:28
Rubrika: Co se děje ve světě | Štítky: rodina , statistiky , chudoba

V předchozím článku jsem přezentoval výsledky analýzy sčítání lidu z roku 2011, které objasňovaly roli chudoby a ekonomických zájmů při zakládání a živení rodiny:

https://radim24.signaly.cz/2102/rodina-vs-ekonomicke-zajmy-ze-scitani-lidu-r-2011

 

Před tím, než se podíváme na další informace, by bylo dobré se podívat na etnické složení populace v ČR, resp. na sociálně vyloučené lokality, které také pomáhají vnést světlo do situace. Výše uvedená studie bohužel nezahrnovala toto rozdělení na rodiny s odlišným etnicko-sociálním pozadím. To je škoda, protože jsme tím získali vlastně jen zprůměrované výsledky a nelze tak posoudit, jak špatná či o kolik lepší je situace u převládajícího etnika v dané lokalitě.

 

Mapa sociálně slabých - vyloučených lokalit.

 

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/souziti-s-romy-je-spatne-mini-cesi.A150602_174432_domaci_zt  (2. června 2015)

 

K tomu přikládám prolnutí mapy z minulé analýzy a z této mapy sociálně vyloučených lokalit (tuto mapu jsem převedl do růžové barvy a rozšrafoval ji, aby červené-oranžové barvy z obou map nesplývaly dohromady). Dostáváme tak zajimavé výsledky, protože v některých krajích přesto, že je hodně vyloučených lokalit, přesto tam dominují rodiny, které si z ekonomického hlediska vedou lépe. Ovšem jak je to doopravdy v jednotlivých etnikách se nedozvíme, když předchozí analýza se na toto nezaměřila.

 

Zobrazeno 436×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz