Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Řešení epidemie covidu pro ČR v nedohlednu.

27. 2. 2021 14:27
Rubrika: Co se děje ve světě | Štítky: COVID-19 , zdraví

Vláda přijala nová opatření, nové zákazy a pobídla k testování v zaměstnáních. Toto omezení  bohužel ale neřeší epidemickou situaci, pouze zpomaluje šíření viru. Nastíním proč. Víme, že v mnoha případech se koronavirus SARS-CoV-2 projeví až po týdnu. Takže, když přijde čerstvě infikovaný zaměstnanec do práce v pondělí, test u něho virus nenajde. Mezitím během pěti, šesti dnů stihne nakazit například šest lidí. V pondělí je tento zaměstnanec otestován a zjištěn jako pozitivní nebo se u něj objeví příznaky a pro jistotu do práce vůbec nejde. Předpokládám, že pokud byl za tu dobu ve styku třeba s 24ti zaměstnanci firmy, museli by jít do karantény všichni, na koho si vzpomene, což pro malou firmu znamená fakticky zastavit výrobu, prodej či služby... Z toho důvodu pravděpodobně nedojde k nahlášení všech kontaktů, do karantény půjde spíš jen jeho rodina nebo ti kdo s ním strávili nejvíce času během víkendu. Takže těchto 6 nakažených během dalšího týdne nakazí další lidi v práci a v případě malé firmy je tato na 21 dnů (nebo déle) zavřená. Co je tedy lepší? Nebylo by snad lepší rovnou vyhlásit úplné uzavření výroby, obchodů a služeb na tři týdny? Toto by představovalo mnohem efektivnější řešení problému. V Indii (kde se však současně běžně používá lék Ivermektin) podobným řešením dokázali významně dostat čísla nakažených dolů. Tam totiž v září zavedli lockdown, že nebylo dovoleno ani cestování do práce (až na pár vyjímek). Zároveň, ale chci upozornit, že vláda zastrašuje obyvatelstvo zkreslenými statistikami z těch kumulovaných dat, místo, aby ukázali vývoj toho poměru, jak jsem tu nedávno posílal skreenshot (a když tak ho pošlu zase). Z těch kumulovaných dat (které prostě vychází z toho, že se testuje víc a víc, mnohem víc než dříve, protože už testy jsou) vyplývá pocit, že máme exponenciální nárůst. Jenže z těch dat kde máme poměr pozitivně testovaných či potvrzených pacientů s diagnózou kovid k celkovému počtu testovaných je jen velmi pozvolný nárůst a nedostali jsme se ještě ani k 45 procentům. Ke včerejšku je 36. Takže vláda dělá bububu jako ve Wuchanu, aby v lidech vzbudili pocit, že k těmto drakonickým opatřením existuje důvod.

 

Ve skutečnosti jsou některá omezení nepřiměřené. Proč by například rodina, která má auto nemohla odjet na svou chatu do hor a tam relaxovat a odpočívat například turistikou, s tím že se vyhne kontaktu s lidma? Stejně tak je nesmyslné opatření, že pokud nejsme sami v přírodě musíme mít ochranu dýchacích cest - protože v přírodě často můžete někoho potkat, což prakticky znamená, že musíte prodloužit dobu nošení respirátoru/roušky a zvyšovat tak pro sebe zdravotní riziko vyplývající z jejího nošení. Tyto prostředky by se totiž měly správně měnit každé 4 hodiny, ne co 8h! Aby vládní nařízení vzbudili menší odpor veřejnosti, tak se to vydává, že 8 hodin je v pohodě. Zatím neexistuje žádná studie, která by prokázala přenos koronavirů vzduchem v otevřeném prostředí, např. v přírodě, kromě případů, kdy lidé se shlukovali na jednom místě například na táborech, kde však lidé neměli ochranné prostředky horních dýchacích cest a byli spolu i v bližším osobním kontaktu. Definice tedy "být sám" v přírodě je docela vágní. Vysvětlím si to tedy tak, že smím jít sám na procházku do lesa, ale pokud kolem mě zrovna projede cyklista nebo proběhne běžec, jsem "krytý"... Problém však zůstává v tom chození "sám" po zastavěné oblasti obce... Co je zastavěná oblast? Vždyť to je i cesta v lese nebo v parku. Navíc, tady to sundávání a snímání respirátoru znamená, že v případě, že je kontaminovaný, zvyšuji pravděpodobnost přenosu viru z prstů na jiná místa... Přitom by stačilo smyslu plně a jednoznačně říct, že stačí dodržovat osmi metrové rozestupy na veřejnosti (nebo čtyřmetrové - to v zimě musí bohatě stačit)... Nedávno jsem sem četl studii jak malá je pravděpodobnost, že se lidé nakazí, když jsou venku, ale protože se jednalo jen o posbíraná většinou tábory, festivaly, ty čísla jsou ovlivněné právě tímto jevem, který dovolený není.

 

Shrnuji to. Opatření respirátorů a roušek pro děti je nesmysl. Nosit respirátor venku je nesmysl, který omezuje pocit svobody, zvyšuje frustraci lidí a hlavně je neopodstatněný. Bohužel se nemáme jak bránit, proti rozhodnutím, které jsou v rozporu s ústavou (ochrana zdraví každého jednotlivce má být prioritou). Místo, aby si lidé mohli svobodně zajít do přírody, místo toho aby bylo zavřeno úplně všechno, tak existují podniky, které mají více práv než ostatní. To je také protiústavní. Je to diskriminační. Hlavně však jsou tyto opatření neefektivní, protože jediná spolehlivá cesta, jak zvládnout epidemii je vydat se cestou péče o vlastní zdraví, a finančně podpořit všechny ty kdo si to nemohou dovolit. Bohužel musím konstatovat, že vzhledem k tomu, že máme před sebou nebezpečnější virus, který se bude množit/replikovat mnohem rychleji a účinněji než předchozí variace, epidemie bude pokračovat v dubnu, atd. Virus tu s námi bude stále, ale zdravotní stav obyvatelstva se bude zhoršovat, protože vláda nepovolila registraci léku ivermektin, který je možné použít ke včasnému zastavení viru v těle i k vyléčení z nemoci covid-19.

 

Statistika od idnes, k dnešku (klouzavý graf podílu):

Dneska nám to trochu kleslo, počkejme několik dnů abychom zjistili, jestli jsme dosáhli vrcholu.

 

Podle mluvčího Hospodářské komory Miroslava Dira, 

„Odborníci na zdravotnictví v podnikatelských svazích nevylučují, že až by lockdown skončil, mohlo by krátkodobě dojít ke snížení počtu nemocných. Zanedlouho by se ale zvýšila mobilita obyvatelstva, aby si lidé vyřídili vše, co během uzávěry nemohli. Epidemie by tak mohla udeřit ještě větší silou než před uzávěrou."

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cssd-jan-hamacek-zavreni-podniku-povinne-testovani-jana-malacova.A210227_151526_domaci_hm1

Řekl to v souvislosti s tím, že by bylo dobré zastavit výrobu a služby. Podle jiných odborníků, to ale není možné, protože jsme závislí na exportu a konkurence by mohla snadno nahradit české dodavatele.

Zobrazeno 207×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz