Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Porovnání dvou aktuálních statistik covid-19 v ČR (25.2.2020)

26. 2. 2021 16:16
Rubrika: Statistiky | Štítky: COVID-19 , statistiky

Fialový graf vyjadřuje nepřesná kumulativní data, které nejspíš zahrnují i případy křivky a falešné vyhodnocení jako PCR pozitivity (tzn. pozitivní výsledky testu PCR, které označuje pacienty zdravé nebo s diagnózou jiného onemocnění jako onemocnění Covidem-19). Jsou to irelevantní data, která matou veřejnost.

 

Modrá křivka je poměr testovaných k celkovému počtu. Jsou to relativní data, protože naznačují že poměr nakažených v populaci se zvětšuje - ale závisí na správnosti diagnózy lékařem, které nemusí být přesné, když jsou prováděny nadálku a bez vyšetření krve.

 

 

Poznámka

Ty grafy nějak nesedíl, ale když hodnoty z hnědého grafu přepočteme podle klouzavého průměru na modré křivce třetího obrázku, pak dostaneme čtvrtinové hodnoty počtu diganostikovaných nemocných:

30.11. nejníže .. 35625 .. 24% reálně! ...... tj. 8550*
2.12. vrchol  ... 41431 .. 24,24 % reálně! .. tj. 8636*
7.12 nejníže  ... 35264 .. 26,53 % reálně! .. tj. 9451*
Pozn. v přepočtu podle: "Vývoj denního poměru (v %) počtu osob s nově prokázaným onemocněním a celkového počtu provedených testů podle indikace" - testy dle diagnostické indikace.

 

Na seznamZprávy.cz vyšel článek vysvětlující nasbírané data

Diagnostická indikace ukazuje výsledky lidí, kteří byli testováni kvůli příznakům možného nakažení. Skrývají se pod ní „testy pro pacienty s příznaky (indikace PCR testů na základě primární diagnostiky praktickým lékařem, ambulantním specialistou, nebo klinická indikace nemocniční symptomatickým pacientům, pacientům v závažném stavu apod., dále antigenní testy v případech, kdy není rychle dostupné PCR).“ Klinická indikace, o níž Martin Komenda hovoří, je tedy podmnožinou diagnostické.

 

Epidemiologická indikace zahrnuje lidi, kteří byli v kontaktu s nakaženým a na test šli v návaznosti na trasování. 

 

Skupina preventivních testů a plošného testování podle webu ministerstva zahrnuje „testy indikované k preventivnímu vyšetření pro rizikové jedince, pro kritickou infrastrukturu státu či plošný screening v rámci komunitního testování populace, dále také antigenní a PCR testy u asymptomatických jedinců pro poskytovatele zdravotních a sociálních služeb“.

 

Poslední skupinou jsou „ostatní“. Komenda je vysvětluje jako „testy samoplátců, testy bez určené indikace apod.“. Mimochodem, přestože i jejich počty dosahují denně jednotek tisíc, jsou pouze v datových výstupech ministerstva.

 

Shrnutí?

Diagnostické indikace není úplná, ale pro orientaci stačí.

 

Domnívám se, že preventivní indikace je vysoce nespolehlivá (zahrnuje totiž plošný screening v sociáních zařízeních a lidi, kteří vůbec nemusí být nakaženi a jsou označeni jako infekční - vycházím z toho, že uvedli, že zahrnují i asymptomatické jedince - a takoví tedy nejsou vůbec otestováni na přítomnost viru např. z krve - což by bylo nutné k potvrzení infekce).

Zobrazeno 219×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz