Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Češi jsou málo zodpovědní a pomáhají šířit virus

6. 3. 2020 17:00
Dneska vyšla zpráva, že doktor, který přijel z Itálie, šel do práce a ještě dva dny vyšetřoval své pacienty, ačkoliv věděl, že fyzicky se necítí zrovna nejlépe. Nakonec se u něj prokázal koronavirus.

Zamýšlel jsem se nad tím i dnes v noci, neboť včera v 19h mi bylo tak hrozně špatně, že jsem si myslel, že jsem už zase nemocný (naposledy před měsícem). Hlava se mi motala a byla mi zima. Noc jsem měl neklidnou, ale jak jsem se trochu vyspal tak se mi ulevilo, a viróza to tedy asi nebyla. Jenže jak jsem tak ležel v posteli tak jsem uvažoval, jestli já kdybych onemocněl koronavirem, jestli bych se vůbec šel nahlásit! Umíte si představit být zavřeni na 14 dní a nikam nemoci chodit! Já tedy ne. A kdo by mi asi tak přinesl jídlo? Co když se nakazí celá rodina. Nemůžete nikam chodit, to vás jako nechají vyhladovět?

Nedělám si iluze o zodpovědnosti českých občanů. Moc dobře to všichni známe a víme, že za nošení roušek a respirátoru se většina lidí stydí. A stydí se ozvat i před zaměstnavatelem když by to bylo třeba. Je to taková mentalita, že lidé si hrajou na silné jedince, ale pak když dostanou nemoc z povolání, zaprášené plíce nebo jiné problémy, tak se moc diví. A zaměstanavatel to samozřejmě zlehčuje, protože jednak chce ušetřit peníze a taky jak říkám mentalita. Takže kdyby jste se náhodou ozvali, že chcete třeba protiprachový respirátor, tak se na vás všichni budou dívat jako na změkčilého, rozmazleného a já nevím co všechno. Jenže tento ledabilý přístup k lidskému zdraví se teď ukazuje, že lidi opravdu nechtějí nosi roušky, leda by je nosili všichni.

A s nahlašováním nemocí? To je to stejné jako s chozením do práce. Lidi si klidně chodí do práce i když jsou nachlazení nebo se doléčují, ale ještě kašlou. Každý si hlídá ty své peníze a není ochoten být na nemocenské. A když by náhodou šel na nemocenskou tak zase se na něho zaměstnavatel bude dívat jako na změkčilého zaměstance co nic nevydrží. Takže tohleto je přesně ten důvod, proč celá řada na nějakou karanténu může prdět. Je jim špatně? No a co? Vždyď to nic není, dá se to vydržet...

Stejný přístup měl nejspíš i ten doktor, co vyšetřil stovku pacientů během dvou dnů. I když prý s mnohými pacienty nepřišel do tělesného kontaktu, jsem přesvědčen, že jeho asistentka klidně nemocná být může a mohla to přenášet na pacienty, protože s nimi byla nejvíce v kontaktu.

Divím se tomu, že ačkoliv se už takovou dobu ví, že v Itálii vypukla ta epidémie, češi tam stejně jeli. Nejspíš dovolenou už měli zaplacenou a nechtěli přijít o peníze. Ale prý končí jarní prázdniny v některých krajích a tisíce občanů se vrací z itálie domů, takže můžeme čekat, že ta pravá epidemie teprve vypukne.

No, já nevím jak vy, ale já bych opravdu onemocnět nechtěl. Myslíte, že by mi někdo poslal jídlo? Jak to vlastně chodí? Umíte si to představit, že nemůžete do obchodu a koupit si na co máte chuť? A kdoví jak dlouho ta karantena může trvat, protože ji mouhou i prodloužit.

Poslední věc, co jsem chtěl napsat. Že ti lidi, co to sem z Itálie přitáhli jsou taky vlastně sobci co myslí jen na sebe. To nemají žádné starší příbuzné v rizikovém věku, o které by mohli přijít?

Zobrazeno 344×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz