Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Křesťanské sekty

22. 4. 2019 21:14
Rubrika: Sen o nové církvi | Štítky: sekty , Křest , misie

Teď jak čtu bakalářku od Helena Exnerová, Pentekostalismus v České republice, tak zjišťuji, že vlastně všechny církve vykazují znaky sektářství na základě toho jakým způsobem získávají nové členy.

Níže uvádím výňatek se sekce zabývající se pentakostálními církvemi, konkrétně církví Oáza, nicméně stejný postup mají všechny kamenné církve co znám:

2. 5. Poslední etapa – Znovuzrozený křesťan

Zpečetění „nejlepšího rozhodnutí v životě,“ tedy rozhodnutí stát se křesťanem, reprezentuje křest ponorem do vody. „Přijmutí Ježíše Krista je jako zásnuby. Křest ve vodě je jako svatba.“ Křest se provádí, obdobně jako u baptistů, ponořením celého člověka do vody. [...] Teprve po křtu ponorem může člen Oázy přijímat eucharistii. [...]

Cesta k plnohodnotnému členství ve sboru je tedy následovná: vyznání hříchů, přijmutí Ježíše Krista, vyznání této víry, křest ponorem, křest Duchem svatým, tj. glosolálie .

---- KONEC CITACE ---- 

Křest duchem svatým a mluvení jazyky se pochopitelně týká jen pentakostálních církví.

Uvědomil jsem si, že všechny církve co znám postupují následovně: Nejdříve se snaží oslovit neobráceného člověka a kážou mu evangelium, poté se s ním modlí modlitbu spasení a odkážou ho na místní pobočku církve, kde budou dotyčného dále zpracovávat, tj. směrovat a vyučovat, především aby byl připraven na křest což může trvat týdny až měsíce. Pak, když už dotyčný chodí do církve dostatečně dlouhou dobu, byl vyučen a vytvořil si nějaké vztahy s lidmi z církve, je pokřtěn a tím je vlastně pokřtěn do církve. Toto všechno vlastně vytváří závislost na církvi, což tedy vyhodnocuji jako sektářské praktiky.

Kdyby se nejednalo o sektářství, mohlo by obrácení probíhat jedním z následujících postupů:

A) Obrácený člověk příjme Ježíše přímo na ulici* (modlí se modlitbu spasení), pak je odkázán na jakoukoliv církev (klidně i na církev, které nejsem členem)... nejlépe s kontaktem na konkrétního člověka. O to co se děje dál se nezajímá... Předpokládá se, že o křest se už někdo postará (to zajistí Bůh).

B) Obrácený člověk příjme Ježíše přímo na ulici* a následně ho pokřtíme ještě ten den, kdekoli kde je voda, případně tam zajedem. Není to křest do žádné konkrétní církve takže se obrácený nemusí zajímat o to do které církve bude chodit. Odpovědnost za vysvětlení evangelia a vyznání hříchů tím pádem leží na osobě, která bude provádět křest ještě ten den.

* - případně na nějaké misijní akci v pronajaté budově či v budově církve, či u někoho doma. Konají se například kurzy alfa, které se konají v uzavřených prostorách.

Zobrazeno 1009×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz