Aktuálně se věnuji tématu války na Ukrajině a v Rusku. Najdete tu také téma zdraví a COVID.

Desátky - proč církevní desátky nejsou desátky

28. 4. 2019 23:47
Rubrika: Biblická inspirace | Štítky: desatky

K desátkům ve Starém Zákoně (zdroj wikipedie)

Izraelité odváděli tři rozdílné druhy desátků.

מעשר ראשון - ma'aser rišon - desátek první -  byl odváděn každý rok kromě sedmého roku odpočinutí a náležel Levitům: "Mluv k lévijcům a řekni jim: Když převezmete od Izraelců desátky, které vám od nich dávám do dědictví, budete z nich pozdvihovat v oběť Hospodinu desátý díl z desátku. To vám bude uznáno za vaši oběť pozdvihování, jako by šlo o obilí z humna a o šťávu z lisu. Tak budete pozdvihovat také vy oběť pozdvihování Hospodinu, totiž ze všech svých desátků, které od Izraelců přijmete, a z nich odevzdáte Hospodinovu oběť pozdvihování knězi Áronovi. Ze všech darů vám náležejících budete pozdvihovat každou oběť pozdvihování Hospodinu, svatý díl ze všeho nejlepšího. Dále jim řekneš: Když budete pozdvihovat to nejlepší z nich, bude to lévijcům uznáno jako výtěžek z humna a lisu. Smíte to jíst spolu se svými rodinami kdekoli, neboť to je vaše mzda za vaši službu při stanu setkávání." (Nu 18:21-32)

Zde tedy desátky byly určeny kněžím a ti z nich museli obětovat 1/10 Bohu (což se skladovalo v komorách ve skladišti Nehemiáš 10:40) a zbytek si směli sníst, bylo to jejich osobní vlastnictví. Nejednalo se tedy o finanční příspěvky na chod chrámu nebo církve!

מעשר שני‎‎ - ma'aser šení - desátek druhý - zde majitel desátku přináší desátek o svátku na vyvolené místo. Přinášel se první, druhý, čtvrtý a pátý rok sedmiletého cyklu. Rituálně očištěný dárce si směl tento desátek sníst.

„Všechny desátky země z obilí země a z ovoce stromů budou Hospodinovy, jsou svaté Hospodinu. Jestliže si však někdo přeje vyplatit něco ze svého desátku, přidá pětinu obnosu navíc. Každý desátek ze skotu a bravu, každý desátý kus, který při počítání prochází pod holí, bude svatý Hospodinu. Nebude se prohlížet, je-li dobrý či špatný, a nezamění se za jiný, jestliže jej pak přece zamění, bude ten i onen svatý. Nesmí být vyplacen.“ (Lv 27:30-33)

Zde tedy opět nejednalo o finanční příspvek na chod chrámu nebo církve! Pozn. Je zde důležité všimnout si že je zde číslovka řadová: desátý. Měl-li totiž Izraelita devět a méně kusů dobytka, potom nemohl desátek dát. Nemajetní židé tedy nemuseli odvádět tuto "daň".

Desátky z úrody byly ve výši jedné pětiny z celé úrody; říkalo se tomu obětní hody ("oběti svých hodů" Dt 12:11) a směly se jíst jen v chrámu (Dt 12:17-18) nebo jiném vyvoleném místě před Bohem. Na obětím hodu byl přítomný kněz. Tento desátek mohl být vyplacen a následně utracen za jídlo a pití. Bůh řekl, že člověk se bude radovat ze všeho, k čemu přiložil ruku (Dt 12:6-7). Člověk mohl svou úrodu nejdříve prodat a pak ji donést do Jeruzaléma (Dt 14, 22–27). Přestože židé mohli směnit desátek za stříbro, nesměli ho odevzdat ve formě peněz. V tomto smyslu, by se jednalo o hřích proti Bohu.

"Židé znali a používali stříbro (jako platidlo), a přesto Bůh nedovolil, aby zde byly desátky dávány ve stříbře. Snaha některých současných kazatelů, kteří chtějí, aby desátky odváděli všichni křesťané ze svého platu v penězích, je ve skutečnosti Bohem neautorizovanou změnou Božího slova, kdy dochází k zcela zásadní změně biblického termínu „desátky“ uzákoněného v Mojžíšově zákoně v něco, co Bůh nikdy nechtěl, nežádal ani nedovolil."

Dále k zamyšlení:

"Část Izraelitů neměla zemědělskou práci, a přesto jim Bůh nikde v Zákoně neuložil, aby dávali desátek ze svých příjmů (stříbra či majetku)."

Desátek chudých

Další desátek byl určen pro chudé, vdovy, hosta, cizince či bezdomovce

"Když pak třetího roku, v roce desátků, odvedeš všechny desátky ze své úrody a dáš je lévijci, bezdomovci, sirotku a vdově, aby jedli v tvých branách a nasytili se..." (Dt 26:12)

Konzumace takového desátku byla oslavou, nesměl se jíst se zármutkem. Židé díky tomuto nařízení prokazuji svou zbožnost a svůj charakter před Bohem.

Co o desátcích píše prorok Malachiáš?

Malachiáš 3:6  "Já Hospodin jsem se nezměnil, ani vy jste nepřestali být syny Jákobovými. Už za dnů svých otců jste se odchýlili od mých nařízení a nedbali jste na ně. Navraťte se ke mně a já se navrátím k vám, praví Hospodin zástupů. Ptáte se: »Jak se máme vrátit?« Smí člověk okrádat Boha? Vy mě okrádáte. Ptáte se: »Jak tě okrádáme?« Na desátcích a na obětech pozdvihování. Jste stiženi kletbou proto, že mě okrádáte, celý ten pronárod! Přinášejte do mých skladů úplné desátky. Až bude ta potrava v mém domě, pak to se mnou zkuste, praví Hospodin zástupů: Neotevřu vám snad nebeské průduchy a nevyleji na vás požehnání? A bude po nedostatku. Kvůli vám se obořím na škůdce, aby vám nekazil plodiny země, abyste na poli neměli neplodnou vinnou révu, praví Hospodin zástupů. Všechny národy vám budou blahořečit a stanete se vytouženou zemí, praví Hospodin zástupů."

 

Zobrazeno 824×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Štítky

Autor blogu Grafická šablona signály.cz